1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1.2 MİLYON TL DEVLETE KALDI!
1.2 MİLYON TL DEVLETE KALDI!

1.2 MİLYON TL DEVLETE KALDI!

Unutulan paralar servet değerinde!

A+A-

Bankalarda mevduat hesabı açtıran müşterilerin “unuttukları hesaplarda” neredeyse bir servete eşdeğer miktarda para devlete aktarıldı. 13 yıllık sürede Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılan paranın 1.2 milyon TL’yi aştığı hesaplandı.

Artun ÇAĞA

39/2001 Sayılı Bankalar Yasası’na göre 10 yıllık sürede aranmayıp zaman aşımına uğramış hesapların 2006 yılına ait kısmı geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete’de ilan edildi.

KIBRIS Ekonomi’nin bulgularına göre, 1992 ile 2006 yıllarını kapsayan ve 2003-2016 yılları arasında Resmi Gazete’de ilan edilerek sahipleri aranan bin 583 (1.583) hesapta 1 milyon 275 bin 948 TL’nin biriktiği ortaya çıktı. Resmi Gazete’de ilan edilen bu hesapların sahipleri bir yıl içinde ortaya çıkmadığı durumlarda para Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) devrediliyor.

Bankacılar, bu paranın çoğunun “unutulmuş” veya “hesap açık kalsın” diye bankalarda bırakılan düşük miktarlı hesaplar ile ölen kişilerin terekeleri tarafından “yapılan masrafa değmez” anlayışıyla görmezlikten gelinen mevduatları kapsadığını vurgulayarak, bu tür hesapların her yıl daha da arttığına işaret ediyor.

Bankacılar yüksek miktarlı unutulan hesapların neredeyse tümünün yabancı uyruklulara ait olduğuna da işaret ederek, bunların bir bölümün hayatını kaybettikleri ve mirasçılarının da hesapların peşine düşmediğini, bir bölümünün de ülkelerindeki yoğunluk içerisinde bu hesapları unuttuklarını tahmin ediyor.

2006’ya ait 111 hesap

KKTC Merkez Bankası “Zamanaşımına Uğrayan Mevduatla İlgili Duyuru”larını her yıl temmuz ayında yaparken, 2006 yılı hesaplarına ait duyuruyu 25 Temmuz 2017 tarihli ve 124 Sayılı Resmi Gazete’de yayımladı.

“Yasa gereği Resmi Gazete ilanından itibaren bir yıl içersinde sahipleri tarafından aranmayan mevduat, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmektedir. Hak sahiplerinin, süresinde Merkez Bankası’na müracaat etmeleri halinde mevduatları ödenebilecektir.” denilen açıklamada, söz konusu döneme ait 111 hesabın zaman aşımı tehlikesi altında olduğu vurgulandı.

Creditwestbank dışında tamamını Türkiye merkezli şube bankalarından derlenen listelerle oluşturulan hesaplarda toplamda 109 bin 170 Türk Lirası, 44 bin 291 İngiliz Sterlini, 10 bin 469 Amerikan Doları ve 14 bin 097 Euro zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.