1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI
1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI

Bugün Girne’de ve Gazimağusa’da ;

A+A-

 

“1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” bugün Girne’de ve Gazimağusa’da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Girne’de saat 09.00’da Atatürk Anıtı’nda yer alan törende, anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törene, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, KTBK Komutanlığı’nı temsilen Merkez Komutanı Piyade Albay Ali Koyuncu,  GKK’yı temsilen Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Şevket Üntaç Ekim, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, UBP Girne Milletvekili Kutlu Evren, bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Mehmet Kılıç yaptı.

Tören, Oğuz Veli Ortaokulu öğrencisi Ayşe Dişçeken’in okuduğu ‘1 Temmuz Denizcilik Bayramı’ adlı şiirin ardından sona erdi.

KILIÇ: “TÜRK KARASULARI VE LİMANLARI ARASINDA DENİZ TAŞIMACILIĞI HAKKI SADECE TÜRK GEMİLERİNE TANINDI”

Deniz Teğmen Mehmet Kılıç yaptığı konuşmada, bugün, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun; deniz hukukunda Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi kıyı ve limanları arasında yaptığı ticaret ve deniz seferleri olduğunu ifade ederek, bu kanunla Türk karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı yapılması hakkının sadece Türk gemilerine tanındığını kaydetti.

Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin ekonomideki yerini aldığını, denizlerin yabancıların elinden kurtarıldığını ifade eden Teğmen Kılıç, zengin ve eşsiz sahil şeridine sahip kıyılarda her türlü deniz ticareti, kılavuzluk, nakliye ve liman hizmetlerinin Türk Bayrağı taşıyan gemi ve Türk vatandaşlarına verildiğini söyledi.

Kıbrıs Barış Harekâtı ile başlayan Kıbrıs Türk denizciliğinin ise geçen 41 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Teğmen Kılıç, ülkedeki deniz ticaret filosunun dışa açılan kapı olduğunu belirtti.

Deniz Teğmen Mehmet Kılıç, KKTC’nin deniz ticareti, taşımacılığı ve bu alanlarda yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını da sözlerine ekledi.

GAZİMAĞUSA’DAKİ TÖREN

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Gazimağusa’da Zafer Anıtı önünde yer alan tören de saat 09.00’da başladı.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, Gazimağusa Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Ayhan Kaymak’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla tamamlandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.