1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI GİRNE’DE KUTLANDI
1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI GİRNE’DE KUTLANDI

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI GİRNE’DE KUTLANDI

Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre

A+A-

 

Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının yıldönümü olan “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” Girne’de törenle kutlandı.

Saat 09:00’da  Atatürk Anıtı’nda yer alan törende, anıta çelenkler kondu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törene, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil,  KTBK Karargah Grup Komutanı  Piyade Albay Cengiz Şahingöz,  GKK Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Albay Hakan Öktemay, Girne Belediyesini temsilen belediye meclis üyesi Ali Tektan, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürü İbrahim Çağlar,  bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Kemal Özen  yaptı.

YILDIZ “KURTULUŞ SAVAŞI’NIN DENİZLERDE KAZANILAN ZAFERİDİR”

Deniz Üsteğmen Kemal Özen yaptığı konuşmada, bugün Türk Ulusu’nun denizlerde ticaret yapma hakkı olan ve kıyı ile limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 88’inci yıldönümü kutlandığını belirterek, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizlerde kazanılan zafer olduğunu vurguladı.

Kabotaj’ın; deniz hukukunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi kıyı ve limanları arasında yaptığı ticaret ve deniz seferi olduğunu ifade eden Üsteğmen Özen , sözkonusu kanunla Türk karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı yapılması hakkının sadece Türk gemilerine tanındığını kaydetti.

Kabotaj Kanunu ile Türk Denizciliği’nin ekonomideki yerini aldığını, denizlerin yabancıların elinden kurtarıldığını ifade eden Üsteğmen Özen, zengin ve eşsiz sahil şeridine sahip kıyılarda  her türlü deniz ticareti, kılavuzluk, nakliye ve liman hizmetlerinin Türk Bayrağı taşıyan gemi ve Türk vatandaşlarına verildiğini vurguladı.

Kabotaj hakkının aynı zamanda milli gemi projelerinin hayata geçmesini sağladığını da belirten Üsteğmen Özen, inşa edilen milli gemilerin Türk Bayrağını dünya denizlerinde dalgalandırdığını kaydetti.

Kıbrıs Barış Harekatı ile başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin ise geçen 40 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Üsteğmen Kemal Özen, sahip olduğu deniz ticaret filosunun ülkenin dışa açılan kapısı olduğunu söyledi.

Deniz Üsteğmen Kemal Özen, KKTC’nin deniz ticareti, taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını da sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.