1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1 YAŞINDA KKTC'YE GELDİ, 18'İNDE...
1 YAŞINDA KKTC'YE GELDİ, 18'İNDE...

1 YAŞINDA KKTC'YE GELDİ, 18'İNDE...

“Ben Kıbrıs’a 1 yaşında geldim. Burada büyüdüm...''

A+A-

 

Türkiye’nin Mardin ilinde 1997 yılında doğan ve ailesi ile birlikte 1998 yılında KKTC’ye gelen Hatice Ayaz, 2 Ağustos 2015 tarihinde 18 yaşını dolduracak.

Kuzey Kıbrıs’ta geçirdikleri yaklaşık 18 yıl süresince ailesine ve kendisine vatandaşlık verilmediği için Hatice Ayaz, kaçak durumuna düşmemek için 2 Ağustos günü ülkeden çıkış yapmak durumunda. İçişleri Bakanlığı tarafından bu konuda genç kıza bildirim bile yapılmış.

Hatice Ayaz, “Ben Kıbrıs’a 1 yaşında geldim. Burada büyüdüm. Türkiye’de nereye kimin yanına gideceğim? Yol bilmem, sokak bilmem. ÖSS’yi kazandım. Maddi durumumuz iyi olmadığından dolayı okumaya gidemeyeceğim. Yıllarca yaşadığım, ülkem bildiğim Kuzey Kıbrıs’ta kaçak durumuna düşeceğim, bu nasıl adalet” ifadelerini kullandı. 

Aile 4 yıl önce vatandaşlık başvurusu yaptı, ancak…

Surlariçi bölgesinde ikamet eden Ayaz ailesi, maddi durumlarının iyi olmamasından dolayı kızlarını Türkiye’ye gönderemeyeceğini söyledi. Ayaz, “Ben Kıbrıs’a 1 yaşında geldim. Burada büyüdüm. Türkiye’de nereye kimin yanına gideceğim? Yol bilmem, sokak bilmem. ÖSS’yi kazandım. Maddi durumumuz iyi olmadığından dolayı okumaya gidemeyeceğim” ifadelerini kullandı. Anne Atiye Ayaz, yaklaşık 4 yıl önce vatandaşlık başvurusu yaptıklarını fakat bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını dile getirdi.

“Tek maaşla geçiniyoruz”

5 çocuk sahibi olan anne Atiye Ayaz, eşinin asgari ücretle çalıştığını ifade etti. Bu zamanda tek maaşla geçinmenin çok zor olduğunu dile getiren anne Ayaz, kızının UKÜ’de rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünü kazandığını belirterek, kızını nasıl okutacağını kara kara düşündüğünü söyledi. 

Anne Ayaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Benim çocuğum 1 yaşından beridir burada. Ailesi burada. Onu Türkiye’de kimin yanına göndereceğim? Bakanlık, ‘1 günlüğüne git gel. Maksat mühür vurulsun’ dedi. Türkiye’ye gitmesi o kadar kolay mı? Benim eşim özel sektörde çalışıyor. Ben çalışmıyorum. Bir asgari ücretle geçiniyoruz. Ev kirasıydı, elektrikti, suydu, geçimdi derken bu maddi zorlukta onu Türkiye’ye nasıl gönderelim? Benim kızım Türkiye’de ÖSS’yi kazandı. Okutmak için bile gönderemeyeceğiz. Biz zaten oturma ve çalışma izni çıkartıyoruz. Benim 5 tane çocuğum var. Her yıl ayrı ayrı oturma izni istiyorlar. Ayrı ayrı masraf istiyorlar. 1 gün bile geciksek, her geçen gün için 80 Lira ekstradan para ödemek gerekiyor. 

1 ay süre bile verilmedi…

Kızımla bugün İçişleri Bakanlığı’na gittik ve önümüzdeki bayram tatili için 19 Ağustos’ta Türkiye’ye gideceğimizi söyledik. Kızım cezaya girmesin diye geçici olarak bize bir belge vermelerini istedik. Oradaki memur bunu kabul ederek, ‘bu defalık yurt dışına beraber çıkın ama bir dahaki sefere kızınızın yalnız çıkış yapması gerekecek’ dedi. Kızıma henüz pasaport çıkartmadık. Çıkışı kimlikle, girişi pasaportla yapacak. Günlerdir gitmediğimiz yer kalmadı. Polise de gittik, her kurum bize, ‘git pasaport çıkart’ diyor.”

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum