1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. 10 BİN GÖNÜLLÜ... HADE TEMİZLEYELİM...
10 BİN GÖNÜLLÜ... HADE TEMİZLEYELİM...

10 BİN GÖNÜLLÜ... HADE TEMİZLEYELİM...

Dünya Çevre Günü'nde büyük temizlik seferberliği...

A+A-

“LET’S DO IT” TEMİZLİK KAMPANYASI PERŞEMBE GÜNÜ YAPILIYOR

ŞU ANA KADAR 10 BİN GÖNÜLLÜNÜN KAYIT YAPTIRDIĞI KAMPANYADA 5 SAATTE TÜM ÜLKENİN TEMİZLENMESİ HEDEFLENİYOR

KAMPANYAYA KATILACAK KAMU GÖREVLİLERİ İDARİ İZİNLİ SAYILACAK

KATILIMCILAR İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ YAYIMLANDI

Çevre Platformu öncülüğünde, devlet kurumları yanında birçok örgüt ve kurumun paydaşlığıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde düzenlenecek temizlik kampanyası “Let’s Do It” (Hade Temizleyelim) için son hazırlıklar yapılıyor.

Şu ana dek 10 bin gönüllünün kayıt yaptırdığı kampanya, Perşembe günü 08.00-13.00 arasındaki 5 saatte tüm KKTC’nin temizlenmesini hedefliyor.

Hazırlıkları aylardır süren kampanya için çöp haritası çıkarıldı ve katılımcılara hangi bölgede temizlik çalışmasına katılacakları hakkında telefonla bilgi verilmeye başlandı.

Kampanyaya katılacak kamu görevlileri, 5 Haziran’da idari izinli sayılacak.

Estonya’da 2008’de başlayan “Let’s Do It” kampanyasından esinlenilerek KKTC’de de Çevre Platformu öncülüğünde düzenlenecek kampanyaya katılmak isteyenlerin her iki GSM operatöründen 5005’e ad-soyad ve bölge adı yazılarak ücretsiz SMS göndererek; www.letsdoitnorthcyprus.net web sitesinden “Gönüllü Ol” butonunu tıklayarak veya 2233980 numaralı telefonu 09.00-16.00 saatleri arasında arayarak kayıt yaptırabilecekleri yinelendi

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Çevre Platformu Sözcüsü, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, bugüne dek 10 bin civarında katılımcı kaydı aldıklarını açıkladı.

Başbakanlık Kriz Komitesi’nin katılımıyla Kaymakamlıklarla toplantılara devam ettiklerini; gönüllülerin aranarak hangi bölgelerde görev alacaklarının bildirilmesi işlemlerinin yarın tamamlanmasının hedeflendiğini; belirten Besim, her bölgede sorumluların da görev alacağını ve bu kişilerle de yarın saat 11.00’de toplantı yapılacağını bildirdi.

Besim, iş araçlarının da yer alacağı temizlik kampanyasında çöplerin 4 ayrı kategoride toplanacağını ve poşetleneceğini ifade ederek, katılımcılara eldiven ve su verileceğini söyledi; herkesin kampanyaya güneşten korunmak için şapkalarıyla katılmalarını tavsiye etti.

Filiz Besim, kampanyanın paydaşlarının yarın saat 15.00’te son hazırlıkları ele almak üzere Sayıştay binasında toplanacağını da ifade etti.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Let’s Do It kampanyasına katılacakların dikkat etmesi gereken güvenlik önlemleri ve önemli bilgiler de yayımlandı.

Katılımcıların açık araziye uygun spor kıyafetler, uygun ayakkabı ve şapka giymesi gerektiği belirtilen önlemlerde, içecek, atıştırmalık ve ıslak mendil bulundurulması; takı takılmaması tavsiye edildi.

Temizlik sırasında mutlaka eldiven takılması; sivri, keskin, kimyasal maddeler toplarken dikkatli olunması önerilerinin yer aldığı güvenlik önlemleri arasında, katılımcıların Perşembe sabahı iyi kahvaltı yapması, kronik hastalıkları olanların durumlarını önceden bölgedeki görevliye bildirmesi istendi.

16 yaşın altındaki küçük katılımcıların öğretmenlerinin yanında ayrılmaması gerektiği vurgulanan güvenlik önlemlerinde, çocukların kesici, tehlikeli çöpleri toplamamasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Ciddi kazalarda önce 112’yi arayıp ardından görevliye bilgi verilmesi; patlayıcı ve yasak maddelerden uzak durulması, görevli ve polise (155) haber verilmesi istendi.

KURDELE RENKLERİNE GÖRE ÇÖP AYRIŞTIRMA

Kampanyada toplanacak çöpler, farklı renklerdeki kurdelelerle bağlanacak.

Mavi kurdele “teneke ve metallerin”; yeşil kurdele “kağıt ve benzeri çöplerin”; kırmızı kurdele “cam ve diğerlerinin”; turuncu kurdele ise “plastik (naylon-pet şişe) gibi çöplerin” konulduğu torbaların bağlanmasında kullanılacak.

Atıklar ıslak ve diğer çöplerle karışmışsa da kırmızı kurdeleyle bağlanması gerekiyor.

Kampanyayla ilgili detaylara http://www.letsdoitnorthcyprus.com/ adresli web sitesinde ulaşılabiliyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.