1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA İSTEMİ VAR
10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA İSTEMİ VAR

10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA İSTEMİ VAR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, denetim göreviyle saat 10.10’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı;

A+A-

Gündem dışı konuşmaların yer alacağı toplantıda ilk olarak ivedilik tezkereleri onaya sunuldu.

Tahran’da yapılacak 9’uncu İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolararası Birlik toplantısına Sibel Siber ve beraberlerindeki heyetin gidiş tarihini değişmesiyle ilgili karar bilgi ve onaya sunuldu. Buna göre Meclis Başkanı Siber ve beraberindeki heyet, Pazar günü bu amaçla Tahran’a gidecek.

Daha sonra bazı yasa tasarılarıyla ilgili ivedilik kararları onaylandı. Bu bölümde, Gıda Maddeleri ve İlaçların Satışına İlişkin Daha İyi Kurallar Öngören Yasa (Değişiklik) Yasa Tasarısı; Tarım Ürünleri (İhracat) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Tarım Ürünlerine Hile Katma (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Tarım Ürünlerine Hile Katma Değişiklik Yasa Tasarısı ve Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ilgili komitelerde ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi. Bu bölümde 10 milletvekilinin konuşma talebi bulunuyor.

İlk konuşmayı TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı yaptı.

Meclis Genel Kurulu gündem dışı konuşmalarla devam ediyor. Bu bölümde ilk olarak Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı “uyuşturucu kullanımı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapması gerekenler” başlıklı gündem dışı konuşma yaptı.

Yaptıkları araştırmalar sonucu ülke gençliğinde uyuşturucu kullanımının arttığını gördüklerini anlatan Çakıcı, bununla ilgili politika oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, uyuşturucu kullanımının artmasına neden olan etkenlerin başında bonzai kullanımının geldiğini ekledi.

Çakıcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bağımlılık konusunda, ölçülebilir, bütünlüklü, cezp edici olmayan, dolaylı yoldan eğitim verilecek bir eğitim programını hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

ARABACIOĞLU: “KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATMA NİYETİNDEYİZ”

Çakıcı’ya cevap vermek üzere kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, eğitim amaçlı programlar için Talim ve Terbiye Dairesi ile görüştüğünü, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’yla da ortak çalışma başlatmak niyetinde olduklarını ifade etti.

Sorunun ciddiyetinin farkında olduklarını dile getiren Arabacıoğlu eğitimin yöntemini belirlemede Çakıcı’yla da birlikte çalışarak desteğini alacaklarını ekledi.

ÇAKICI: “14 YIL GEÇ KALDIK”

Daha sonra yeniden söz alan Çakıcı, eğitim verirken merak uyandırıcı ya da özendirici bir programdan bahsetmediğini vurguladı.

Çakıcı, dünyadaki örneklerden de yararlanabileceğini dile getirdi ve uzun zamandır bu sorunun varlığını gündeme getirdiğine işaret ederek “14 yıl geç kaldık” dedi.

DİNÇYÜREK

Daha sonra Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Hakan Dinçyürek “sağlık” konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Sağlık sisteminde tespit ettiği eksiklikleri paylaşan Dinçyürek, kanser vakaları her geçen gün artarken kanser hastalarına yeterli hizmetin verilemediğini söyledi.

Dinçyürek, bu sorunları çözmek için, bütçeden sağlığa ayrılan payda “daha hesaplı gidilmesi”, onkoloji hastanesinin ivedilikle hayata geçmesi ve yeterli insan kaynağının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Kanserle ilgili bölgelere göre tarama yapılarak onkolojiyle ilgili politika oluşturulması gerektiğini dile getiren Dinçyürek, Gıda Yasası gibi konuyla ilgili yasaların da çıkarılıp uygulanmasını istedi.

GÜLLE: “EN ÖNEMLİ SORUN POLİTİKA EKSİKLİĞİ”

Dinçyürek’in ardından söz alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kanserin çok boyutlu şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili çeşitli çalışmaları bu yıl hayata geçireceklerini belirten Gülle, konuyla ilgili en önemli sorunun politika eksikliği olduğunu söyledi.

Politika oluşturulması adına kanser kayıt sistemi meydana getirmek için personeli eğitime gönderdikleri bilgisini veren Gülle, erken tanı ünitesini daha etkin hale getirmek için de çalıştıklarını ifade etti.

Onkoloji Hastanesi projesinin öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Gülle, bazı eksiklikler ve ihale yasasıyla ilgili düzenleme eksikliği nedeniyle konunun bu yıla sarktığını anlatarak, kısa süre içinde ihaleye çıkılabileceği bilgisini verdi.

Onkolog eksikliğini çözmek için de adım attıklarını belirten Bakan Gülle, kanserin üzerinde ivedilikle durdukları bir konu olduğunu kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.