1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 10 MAYIS ULUSLARARASI PSİKOLOGLAR GÜNÜ
10 MAYIS ULUSLARARASI PSİKOLOGLAR GÜNÜ

10 MAYIS ULUSLARARASI PSİKOLOGLAR GÜNÜ

Uluslararası Psikologlar gününü kutlarken….

A+A-

"Psikologlar için özel olan bu günde çok daha olumlu, sorunlardan değil de güzelliklerden bahsetmeyi çok isterdik.

Maalesef bizler 10 Mayıs Psikologlar gününü buruk kutluyoruz.

2008 yılında büyük çabalar sonucu Kıbrıs Türk Psikoloğlar Dernegini kurduk. Kimse bize sahip çıkmıyorsa biz çıkalım, bir yerden başlıyalım dedik. Başladık da. Tamemen kendi imkanlarımızla Dernek binasını açtık. Geçen yıllar içinde birçok sempozyum ve eğitim programları düzenledik. Yurk dışından eğitmenler ve konuşmacılar getirttik. Birçok sivil Toplum örğütü ile ortak projelerde yer aldık. Gönüllülük çerçevesinde etkinliklere katıldık. Tüm bunları severek ve isteyerek, hiç bir karşılık beklemeden yaptık.

Ama karşılık beklediğimiz birşey daha yaptık. 3 yıla yakın bir süre ODA YASAMIZ üzerine çalıştık ve Meclisten onay almasını bekledik. Bağımsız Psikologlar İnsiyatifi ile bir araya gelip, aylarca Oda Yasamız üzerinde kafa patlattık. Avukatlardan görüş alıp son şeklini oluşturduk ve KKTC Meclisi’ne 2 yıl önce sunduk. Sonraları bizi çok sevindiren, beklediğimiz haber geldi. Yasamız ivedilik almış ve 4cü sırada alt komitede bekliyormuş. Yıl 2011. Peki sonra?? Halen oradayız. Ara ara Meclisteki yetkilileri ziyaretlere gittik. Meclis Başkanı ve komite başkanı ile görüştük. Halen oradayız. Daha sonra Görsel Medyadan yardım istedik. Sağolsunlar bize destek verdiler, bu program senin bu program benim derdimizi anlatmak için koşup durduk. Halen ordayız. Olmadı, 2012 yılı yazında imza kampanyası başlattık. 3000’in üzerinde imza toplayıp bir kez daha Meclis’in kapısını çaldık ve toplanan imzaları Meclis Başkanı’na sunduk. Halen ordayız. 4üncü sırada beklemeye devam ediyoruz..

Her aklına gelenin psikologum deyip terapi yaptığını, bilimsel olmayan birçok yöntemle insanlarımızın ruh sağlığı ile oynandığını gören yokmu?

Boşanmalar Çoğalıyor.İntiharlar çoğalıyor. Cinsel suçlar çoğalıyor. Aile içi Şiddet çoğalıyor. Eeee? Ne yapıyoruz?

Ruh Sağlığı hizmetlerine erişim imkanı, herkesin psikolojik sağlığını, esenliğini ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kilit noktadır. Ama bu temel gereksinimi karşılamak için politikalar ve çaba gerekmektedir. Temel ruh sağlığı hizmetlerini sağlayan tek kurumumuz Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olmasından dolayı ruh sağlığı hizmetine erişimde eşitsizliğe yol açmaktadır.

KTPD, verilen ruh sağlığı hızmetlerinde eşitlik ve erişilebilirliğin sağlanmasının çok önemli olduğunu ve eşitsizliklerin giderilmesi için tüm kazalarda bu hizmetlerin verilmesi gerektiğine inanmaktadır.

Dünya üzerinde, hayatının bir döneminde, psikologun sağladığı danışmanlık veya terapiden faydalanmayan çok az insan vardır. Günümüzün olumsuz şartlarında, bağımlılık, kumar ve maddi sıkıntılar içinde çaresiz, mutsuz , ve kaygı içindeki vatandaşlarımıza bu hizmetin her gün, her saat kesintisiz ve Devlet eli ile verilmesi elzemdir.

Bunu yapabilmek için şüphesiz mesleği çekici kılmak, hem psikologları hem de hizmet verdikleri danışan veya hastalarını korumak adına standartlar bir oda yasası ile belirlenmeli ve kalitenin daha yüksek olduğu ve günümüzün gerekleriyle daha uyumlu seviyelere çekilmelidir. Ruh sağlığının, sağlık sisteminin olmazsa olmaz bir unsuru olmasından dolayı, bu alanda eğitim gören veya görmek isteyen kişilerin eğitimlerine gereken önem verilmeli, var olan öğretiler yine son araştırmalara uygun bir şekilde güncellenmeli ve derinliği artırılmalı, Avrupa normları seviyesine getirilmelidir. Psikologların meslekleri ile gurur duyacakları bir ortamın yaratılması ve kendi mesleklerini daha çok icra etmelerine olanak sağlanması Devlet politikası olmalıdır.

Oda yasasının geçmesinin , çok kısa sürede tüm halkımıza daha iyi ve daha etkin ruh sağlığı hizmetleri verilmesinde çok büyük rol oynayacağına inanıyoruz.

Yetkililerin sesimizi duyması ve sorunlarımıza daha duyarlı olmaları dileğiyle tüm meslektaşlarımızın psikologlar gününü en içten dileklerimizle kutlarız."

 

Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.