1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 10 ÖRGÜT TERÖR LİSTESİNDE, IŞİD BU LİSTEDE YOK!
10 ÖRGÜT TERÖR LİSTESİNDE, IŞİD BU LİSTEDE YOK!

10 ÖRGÜT TERÖR LİSTESİNDE, IŞİD BU LİSTEDE YOK!

Bakanlar Kurulu 10 örgütü terör listesine aldı, IŞİD bu listede yok!

A+A-

 

Irkçı ELAM ve EL-KAİDE gibi örgütler, KKTC Bakanlar Kurulu tarafından terör örgütü kapsamına alınırken IŞİD liste dışı kaldı…

Bakanlar Kurulu, 26 Kasım’da PKK, EL-KAİDE ve Güney Kıbrıs’taki ırkçı ELAM dâhil 10 örgütü “terör örgütü” statüsüne aldı ve faaliyetlerini yasakladı ancak listede Türkiye’de de terör örgütü kapsamında olan IŞİD’in yer almaması dikkat çekti…

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre aralarında PKK/KONGRA-GEL, Hizbullah, DHKP-C, EL-KAİDE, EFEN (Elen Ruhlu Gençler Örgütü), HRİSİ AVGİ (Altın Şafak Örgütü), KEA (Helen Direniş Hareketi, Kara Tugaylar Örgütü ve ELAM’ın da yer aldığı 10 örgüt, terör örgütü statüsüne alınarak KKTC’deki faaliyetleri yasaklandı.

Bakanlar Kurulu, 26 Kasım’da 10 örgütü terör örgütü statüsüne aldı ve faaliyetlerini yasakladı.

Irkçı ELAM ve El-Kaide gibi örgütler, Bakanlar Kurulu tarafından terör örgütü kapsamına alınırken Ortadoğu’yu yakan IŞİD KKTC’de liste dışı kaldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Bakanlar Kurulu, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 63’üncü maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, PKK/KONGRA-GEL, HİZBULLAH, DHKP-C, İBDA-C, EL KAİDE, EFEN (Elen Ruhlu Gençler Örgütü), HRİSİ AVGİ (Altın Şafak Örgütü), ELAM (Rum Ulusal Halk Cephesi), KEA (Helen Direniş Hareketi) ve Kara Tugaylar Örgütü’nü, 24 Kasım’dan itibaren “Yasa Dışı Terör Örgütü” ilan ederek, KKTC’deki olabilecek varlık ve faaliyetlerini yasakladı.

Bu örgütler nedir?

Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de faaliyet gösteren PKK/KONGRA- GEL, Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı "Türkiye'de hâlen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri" listesinde yer almaktadır.

1982’de Lübnan’da kurulan Hizbullah, (Allah’ın Partisi) İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak amacıyla kurulmuştur. Genelde Arap ve Müslüman dünyasında yasal bir direniş örgütü olarak kabul edilen Hizbullah ABD, Kanada, İsrail ve Avustralya tarafından terörist ilan edilmiştir.

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C), 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci-Sol örgütünün partileşme kararı alması ile kurulmuştur. Örgütün hedefi mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkarak yerine Marksist-Leninist ilkelere dayalı bir sistem getirmektir. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesine girmiştir.

Türkiye’de örgütlü İslamî Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C) adını ilk olarak, 1989 yılında Ankara ve İstanbul'da yapmış olduğu izinsiz gösteriler ile adını duyurmuştur.  Geçmişte Ak-Doğuş, Ak-Zuhur, Akın Yolu, Taraf, Akademya ve Tahkim dergilerini çıkartan örgüt, günümüzde Beklenen Yeni Nizam, Aylık Dergi, Baran, Furkan Dergisi adlı dergiler çevresinde çalışmaktadır.

Dünya çapında faaliyetleriyle tanınan terör örgütlerinden El Kaide, 1988 yılında, SSCB birlikleri ile savaşmak amacıyla, soğuk savaş döneminde SSCB'nin Afganistan'ı işgal edebileceği öngörüsü üzerine kurulan köktendinci bir silahlı örgüttür. Özellikle Orta Doğu’da faaliyetlerini sürdürmektedir.

ELAM (Rum Ulusal Halk Cephesi), Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteriyor. Bir yıl önce Larnaka’daki Rainbow Festivali’nde, Kıbrıslı Türk müzisyen Sertunç Akdoğu’ya bıçaklı saldırı düzenlemişti.

EFEN (Elen Ruhlu Gençler Ögrütü), Güney Kıbrıs’ta kilise destekli aşırı ssağ kanatta bir örgüttür. Kıbrıs’ta federasyon temelli bir çzöüem karşıdır.

HRİSİ AVGİ (Altın Şafak Örgütü), Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Altın Şafak çeşitli saldırı olaylarında yer almıştır. Bir parti üyesi bir Kıbrıslı Türk'ü etnik durumundan ötürü darp etmekten ötürü 2005 yılında tutuklanmıştır.

KEA (Helen Direniş Hareketi), Güney Kıbrıs’ta örgütlü olan yabancı düşmanlığıyla bilinen bir örgüttür. KEA birincil ilke olarak Kıbrıslı Türkler’i, ikincil ilke olarak da “Müslüman”ları adada istememekte ve mücadelesini de bu yönde sürdürmektedir.

Irak ve Şam İslam Devleti

Eski ve bilinen adıyla Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da Irak ve Levant İslam Devleti, Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren radikal İslamcı silahlı grup ve tanınmayan cihatçı devlet. Petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle dünyanın en zengin terör grupları arasında sayılmaktadır.

Irak Savaşı'nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El Kaide'ye bağlılığını ilan eden grup bir süre sonra Irak El-Kaidesi adını aldı. Grup genelde Sünnî topluluklar olmak üzere Mücahidîn Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşur ve onların desteğini alır. Irak ve Levant'te Sünnî nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurma hedefi vardır. Şubat 2014'te, sekiz aylık uzun bir güç mücadelesinden sonra, el-Kaide IŞİD ile bütün bağlarını kestiğini duyurdu.

Irak Savaşı'nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak'ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik gösterdi. Bakuba'yı başkent ilan etti. Halen devam eden Suriye İç Savaşı'nda Suriye'nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir.

IŞİD, binlerce sivil Iraklı, Irak hükümet üyeleri ve onların uluslararası müttefiklerinin ölümlerinden sorumlu tutulmaktadır. Irak Savaşı'nın son evrelerine doğru grup gerilemeye başladıysa da, ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle 2012'de gücünü tekrar yenilediği ve üye sayısını iki katından fazla arttırdığı öne sürülür.

2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Aymen el Zevâhiri, bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladıysa da IŞİD emiri Ebu Bekir Bağdâdî, bu tasfiye kararını reddetiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Nisan 2013 ile birlikte IŞİD, Suriye'nin kuzeyinde hızlı bir şekilde askerî güç kazanmaya başladı ve bu bölgedeki en güçlü gruplardan biri oldu. Suriye'de etkin olduğu bölgelerde şeriat kanunlarını icraya başladı ve rakip gördükleri askerleri, yabancı gazetecileri, yardım kuruluşlarına üye insanları sürgüne gönderdi veya hapsetti.

Suriye İnsan Hakları Gözleme örgütünün raporuna göre Ağustos 2014'te grubun Suriye'deki savaşçı sayısının 50.000, Irak'ta ise 30.000 olduğu bildirildi. CIA ise Eylül 2014'te örgütün Suriye ve Irak'ta toplam 20.000 ile 31.500 arasında savaşçıya sahip olduğunu açıkladı.

Türk istihbarat birimlerinin son değerlendirme raporlarına göre, şu an IŞİD'in içinde 600-700 Türk olduğu tahmin edilmektedir

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.