1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

A+A-

İskemle, kabak süsü, tahta tekne, kamıştan düdük ve ışıklı dekor kütük yapan Saim usta, bu işlerin yanı sıra keman da çaldığını söyledi.

Güzelyurt’ta yaşayan ve 55 yıldır el emeği göz nuru ile ürünler üreten esnaf Saim Hannas, marifetlerini anlattı. Poli Köyü’nde 1946 yılında dünyaya gelen Hannas, 8 çocuk ve 10 torun sahibi. Kıbrıs’a özgü el emeği ürünleri 14 yaşından beridir yaptığını belirten Hannas, süs kabağı, tahtadan tekne, topuz, kamıştan düdük ve sazlardan iskemle yaptığını söyledi. Ayrıca keman çaldığını da dile getiren Hannas, Güzelyurt’taki dükkânda oğlu Ayhan Hannas ile çalışıyor. 1974’ten sonra arkadaşları ile düğünlerde sahne aldığını ifade eden Hannas, grup arkadaşlarına kemanı ile eşlik ettiğinden söz etti.

 

“Kaybolmaya yüz tuttu”

Geçimini şimdi uğraştığı el emeklerini satmakla sağlayan Saim usta, bu işi çok sevdiğini ve mesleğinden vazgeçmeyeceğini söyledi.1976 yılından beridir Güzelyurt’taki dükkânda çalışan Hannas, Kıbrıs kültürüne özgü el emeklerinin kaybolmaya yüz tuttuğundan yakındı.  Satışlarının geçmiş yıllara göre hemen hemen ayni olduğunu belirten Hannas, son 1 ayda 5 küçük, 8 de büyük sandalye sattığını söyledi.

 

“Fiyatları değişiyor”

Saim usta sazları nasıl işleyip sandalye yaptığını şöyle anlattı, “Sazı kestikten sonra, bir kısmını yeşil veya bordo renk ile boyuyoruz. Hem renkli hem de renksiz yapıyorum. 4 saat boya kazanının içinde sazları kaynatıyoruz. 3 gün de güneşte kurutuyoruz. Örmeye başlamadan önce, sazları biraz ıslatıyoruz ki işlerken saz kırılmasın. 1 sandalyeyi 1 günde yapıyorum. Ciladan sonra bir buçuk günde satışa hazır oluyor. Örgüye göre 150-170 Lira arası sandalye fiyatları değişiyor.”

Diyalog

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.