1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 100'DEN FAZLA YAPI MAHKEMELİK!
100'DEN FAZLA YAPI MAHKEMELİK!

100'DEN FAZLA YAPI MAHKEMELİK!

100'den fazla yapı mahkemelik!

A+A-

Çevre Koruma Dairesi’nin suç duyurusu üzerine Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yıllardır izinsiz inşaat yapanlar hakkında Savcılık dava dosyaladı. Gözler mahkemenin vereceği kararda.

Duygu Alan

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki “turizm amaçlı” inşa edilen izinsiz yapılarla ilgili yargı süreci başladı.

Çevre Koruma Dairesi’nin Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde ekolojik etki değerlendirmesi olumsuz olan 100’den fazla yapı ile ilgili polise yaptıkları suç duyurusu üzerine Savcılık dava dosyaladı.

İddiaya göre, bölgede uzun yıllardır faaliyetlerini sürdüren bu yapılar, oradaki dokuya ve ekolojik yapıya uyumlu değil.

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Çevre Koruma Dairesi’ne ait inşa edilen bazı yarım inşaatlar ve yine daireye ait ahşap yapılar da şikayet konusu.

Bölge halkının talebi, Çevre Koruma Dairesi’ne ait olan yapıların da kaldırılması yönünde. Dairenin iddiası ise söz konusu yapılar, kamu yararına inşa edildi ve doğaya herhangi bir zararı yok.

Coşkun: Birçoğu UBP Kurultayı döneminde inşa edildi

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, konuya ilişkin açıklamasında, bölgede 1985 yılından buyana kaçak inşaat yapıldığını bu inşaatların birçoğunun Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kurultayı döneminde yapıldığını iddia etti.

Suphi Coşkun, sayıları her geçen yıl artan bu yapılara yakın geçmişte yenilerinin eklendiğini, bu yapıların da ahşap olduğunu söyledi.

“Mahkeme doğru kararı verecek”

Altın Kumsal’dan Dipkarpaz’a kadar sahil şeridi boyunca turizme yönelik kaçak yapılar inşa edildiğini aktaran Suphi Coşkun, bu yapıların ekolojik dengeye zarar verdiğini öne sürdü.

Coşkun, “Belediyemiz sınırları dahilinde bulunan ve Çevre Koruma Dairesi tarafından inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapılar, uzun yıllar devam eden mücadele sonucunda yargıya taşındı. İnanıyoruz ki mahkemenin kararı yasalarımız çerçevesinde kaçak yapıların kaldırılması yönünde olacaktır” dedi.

Kusetoğulları: Durdurulması gereken 100’den fazla faaliyet var

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasine Kusetoğulları, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan ekolojik etki olumlu görüşü olmayan 100’den fazla faaliyet ile ilgili yapılan uyarılar dikkate alınmayınca polise ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, konunun şuanda yargı sürecinde olduğunu kaydetti.

Kusetoğulları, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Söz konusu faaliyetlerin bulunduğu bölge 2007 yılında yürürlüğe giren yasa ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. O dönem yürürlükte olan ilgili yasaya göre imardan sorumlu kurum Çevre Koruma Dairesi olmadığından imarı durdurma yetkimiz yoktu. 2012 yılında yeni bir yasa yürürlüğe girdi ve AB uyumlu yeni yasaya göre, dairemizin faaliyeti durdurma yetkisi oldu. Yetkimiz dahilinde bölgede yaptığımız incelemeler sonucu yapılan tespitler doğrultusunda önce ilgililere faaliyetin durdurulması için gerekli uyarıyı yaptık. Ancak yasaya rağmen faaliyetler devam edince polise ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Savcılık Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde ekolojik etki olumlu görüşü olmayan faaliyetlerle ilgili dava dosyaladı konu mahkemeye taşındı.”

“Dairemize ait faaliyetler AB uyumlu”

Hasine Kusatoğulları, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Çevre Koruma Dairesi’ne AB projesi kapsamında inşaat izni alınmış binalar bulunduğunu ancak bu binaların bir anlaşmazlık sonucu tamamlanmadığını söyledi.

Kusetoğulları, söz konusu binalarla ilgili sorun çözümlenene kadar Türkcell sponsorluğunda bölgede eskiden bir taş ocağının faaliyet gösterdiği alana ahşap bir yapı inşa edildiğini, bu yapının da bazı kimseler tarafından şikayet konusu olduğunu belirtti.

Hasibe Kusetoğulları, “Karpaz Özel Koruma Bölgesi’nde bizim daha önceden AB projesi kapsamında inşaat izni alarak kamu yararına yaptığımız binalar vardı. Bu binalar, doğa koruma bilgi merkezleri olacaktı. Fakat bir anlaşmazlıkla AB, bu binaların inşaatı durdurttu. Biz de bunun üzerine söz konusu sorun çözümlenene kadar, bölgede yerinde denetim görevi için kalan personel için Türkcell sponsorluğunda ahşap küçük bir bina yaptık. Fakat bir tek bitkiye bile zarar vermeden bu binayı yapmamıza rağmen bazı kimseler bizden şikayetçi oldu” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.