1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 11.5 MİLYON TL PRİMİNİZİ ALDINIZ MI?
11.5 MİLYON TL PRİMİNİZİ ALDINIZ MI?

11.5 MİLYON TL PRİMİNİZİ ALDINIZ MI?

11.5 MİLYON TL PRİMİNİZİ ALDINIZ MI?

A+A-

Çalışma Bakanlığı’nın, “Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi” projesi kapsamında bin 767 kişinin özel sektörde istidam edildiği, bu kişiler için devletin 11.5 milyon TL civarında prim ödemesi yaptığı bildirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, sekiz ay önce “Sen istihdam et primini biz ödeyelim” ve “Sen işini kur, primini biz ödeyelim” sloganlarıyla hayata geçirilen ‘Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi’ projesinin amacına ulaştığını ve başarılı olduğunu anlattı.
Gürpınar, “Ekonomimizin durgun olduğu, nakit sıkışıklığının yaşandığı bu ortamda önemli bir nakit akışı sağlanmıştır. Bu yönüyle de ciddi bir katkı sağlanmıştır. Projenin genel gidişatından memnunuz. Hedefimize ulaştığımızı görüyoruz. Aynı kararlılıkla projemizi sürdüreceğiz. Amacımız daha çok sayıda insanımızın işgücü piyasasına katılmasını, daha çok insanımızın mesleki yeterlilik sahibi olmasını sağlamak ve daha çok sayıda insanının girişimci olarak katkı vermesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Aziz Gürpınar, KIBRIS’a verdiği bilgide, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi, kapsamında, tüzükte bir değişiklik yaptıklarını ve 5 Aralık 2013 tarihinden önce istihdam edilen kişilerin de bu destekten faydalanmalarını sağladıklarını kaydetti.
Gürpınar, Temmuz 2013 tarihi itibariyle proje kapsamında istihdam edilen ve destekten faydalanmakta olan bin 767 kişi olduğunu belirtti.
Gürpınar, “Bin 767 kişinin 480 tanesi 5 Aralık 2013 öncesi istihdam edilip, bu destekten faydalanan kişilerdir. Bin 287 kişi ise 5 Aralık sonrası istihdam edilip destekten faydalanmakta olan kişilerdir. 895 erkek, 872 kadın istihdam edildi. Kadın istihdamının arttırılması hedefine de büyük oranda ulaştık” dedi.

462 kişi çalışma hayatına kazandırıldı
   Bakan Gürpınar, projeden sonra, 462 kişinin ilk kez çalışma hayatına girdiğini ve sosyal güvenlik kurumuna  ilk kez kayıt yapıldığını açıkladı.
Gürpınar, turizm sektöründe 277, bankacılık sektöründe 265, eğitimde 151, özel güvenlik sektöründe 210, imalat sanayide 88,  inşaat alanında 80 ve diğer sektörlerde de 234 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti.
Gürpınar, proje kapsamında 16’sı kadın, toplam 26 kişinin kendi işini kurup girişimci olarak, destek aldığını da açıkladı.

“Amacımız, KKTC yurttaşlarının işsizlik oranını azaltmak”
   Ülkemizin en önemli sorunlarından birinin istihdam olduğunu belirten Gürpınar, bu soruna çözüm bulabilmek için özel sektörün kurumsallaşabilmesi ve özel sektörde daha çok sayıda yurttaşın istihdamının sağlanabilmesi amacıyla projeler planladıklarını anlattı.
Gürpınar, “Amacımız, KKTC yurttaşlarının işsizlik oranını azaltmak, KKTC yurttaşlarının daha çok sayıda ve daha çok oranda işgücü piyasasında yer almasını sağlamaktır. Genel anlamda işgücü piyasasında yer almasını sağlarken özellikle de kadın istihdamının artırılması özel hedefimizdir” dedi.
Ülkemizde istihdam rakamlarına göre kadın istihdamının erkek istihdamına göre daha gerilerde olduğuna dikkat çeken Gürpınar, kadın girişimciliği ve kadın istihdamını daha ileri noktalara taşımayı hedeflediklerini kaydetti.
Bu amaçla ‘Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi’ projesinin hayata geçtiğini belirten Gürpınar, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü hazırlandığını ve tüzüğün 5 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsattı.

İşveren katkı payını devlet ödüyor

Bakan Gürpınar, proje kapsamında, istihdam edilecek KKTC vatandaşlarının, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarındaki işverenin katkı paylarını devletin ödediğini belirtti.
Aziz Gürpınar, “İstihdam üzerinde önemli bir yük olan sosyal güvenlik yükünü işverenin üzerinden alarak, istihdam yapabilmelerini kolaylaştırmak istedik ve istihdam yapabilme kapasitelerini daha fazla artırmak istedik. Bu çerçevede bu tüzük yürürlüğe girdiği andan itibaren üç kategoride bu destekler sürmektedir” ifadelerini kullandı.
Gürpınar, bir işverenin yanında istihdam edilecek olan KKTC vatandaşlarının istihdamının teşvik edilmesi ve kendi işini kurarak, ekonomiye katılacak olan genç girişimciler ile kadın girişimcilerin destekleneceğini de anlattı.
Gürpınar, üçüncü kategoride de yerel işgücünün yetiştirilmesini sağlayacak olan mesleki eğitim programlarının, meslek edindirme kurslarının desteklenmesinin amaçlandığını kaydetti.

“Eğitim programlarını destekliyoruz”

   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bir yandan işsiz olan KKTC yurttaşlarının istihdamını kolaylaştırıcı adımlar attıklarını söylerken, bir yandan da ekonominin ihtiyaç duyduğu niteliklere haiz elemanları yetiştirilmesini sağlayacak olan eğitim programlarını da desteklediklerini vurguladı.
Gürpınar, “Bu elemanları biz yetiştiremezsek bunların istihdamını da sağlayamayız ve sürekli olarak yabancı işgücüne bağımlı halde kalırız. Amacımız, süreç içerisinde ve yıldan yıla yabancı işgücüne olan bağımlılığımız ve ihtiyacın azaltılması yönünde adımlar atmaktır ve işgücü ihtiyacının olabildiğince yerel kaynaklarımız içerisinden karşılanmasını sağlamaktır” dedi.
Gürpınar ayrıca, bu proje sayesinde kayıt dışı istihdamın kayıtlı sistem içerisine çekilmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Mesleki eğitim programlarını hayata geçirildi

   Turizm sektörünün çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ancak KKTC yurttaşlarının bu sektördeki istihdam payının istenen düzeyde olmadığına işaret eden Gürpınar, bu ülke insanının turizm sektöründe istihdam edilmesini sağlamak için mesleki eğitim programlarını hayata geçirdiklerini hatırlattı.
Gürpınar, 277 kişinin proje kapsamında turizm sektöründe istihdam edilmesinin başlangıç açısından son derece sevindirici olduğunu da dile getirdi.

Bakanlık, üç otelle anlaştı

   Bakan Aziz Gürpınar, turizm sektöründe ara eleman niteliğinde çalışan yetiştirilebilmesi ve hızla istihdam edilebilmesi için Turizm Sektöründe Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi’ni geliştirdiklerini anlattı.
Projenin, Milli Eğitim Bakanlığı ile Esnaf ve Zanaatkârlar Odası işbirliği halinde sürdürüldüğünü söyleyen Gürpınar, projeyi özellikle işsizliğin çok yüksek olduğu Karpaz bölgesinde başlattıklarını kaydetti.
Gürpınar, şöyle devam etti:
“Karpaz bölgesindeki turizm işletmesi sahipleri ile görüşmeler yaptık. Projeye sıcak baktılar. Büyük bir işbirliği ile bu projeyi başlatma kararı aldık. Karpaz bölgesinde duyurular gerçekleştirdik. İşsiz olan ve eğitim görüp, istihdam edilmek isteyen kişiler için bir duyuru yaptık. Bu duyuruların sonucunda gelen başvuruları değerlendirdik. Karpaz bölgesindeki iki büyük otelde ve Gazimağusa bölgesindeki Salamis Bay Otel’de hem istihdam edildiler hem de mesleki eğitimden geçirilmekteler. Mesleki eğitim iki bacaklıdır. Daha ağırlıklı olan kısmı pratik eğitimdir. Haftanın bir gününde de teorik eğitim veriliyor. Bu proje kapsamında üç otelde 80 kişi istihdam edildi. Mesleki eğitim programı tamamlandığı zaman sertifika alacaklar. En az asgari ücret düzeyinde ücret alıyorlar. Teorik eğitim aldıkları günlerde de bakanlık tarafından harçlık veriliyor.”

Kadınlara destek 48 ay sürecek

   Aziz Gürpınar ayrıca, en uzun süreli destek programının kadın istihdamında sağlandığına dikkat çekerek, kadınların istihdam edilmesinin yanı sıra, kendi işini kurup, ekonomiye katılmaları halinde 48 ay sosyal güvenlik desteği verdiklerini vurguladı.
Meslek edindirme programını tamamlayıp, mesleki eğitim sertifikası olan kişilerin veya meslek liselerinden mezun olup, kendi işini yapmakta olan kişilerin destek süresinin 36 ay olduğunu belirten Gürpınar, lise ve ortaokul düzeyinde olanlar için destek süresinin 18 ay, üniversite mezunları için destek süresinin ise 24 ay olarak belirlendiğini de sözlerine ekledi.

KIBRIS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.