1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 11 BELEDİYENİN BAŞKANI YAŞADIKLARI SORUNLARI ANLATIYOR
11 BELEDİYENİN BAŞKANI YAŞADIKLARI SORUNLARI ANLATIYOR

11 BELEDİYENİN BAŞKANI YAŞADIKLARI SORUNLARI ANLATIYOR

Bir grup belediye başkanı, “belediyelerinin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle halka hizmet veremez duruma düşürüldükleri” gerekçesiyle siyasi partilere ziyaret başlattı.

A+A-

“MALİ KRİZ NEDENİYLE HALKA HİZMET VEREMEZ DURUMA DÜŞÜRÜLDÜK”

ÖZGÜRGÜN:  “BELEDİYELERİN TÜMÜNÜN GÜÇLÜ OLMASI GEREKİR”

Bir grup belediye başkanı, “belediyelerinin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle halka hizmet veremez duruma düşürüldükleri” gerekçesiyle siyasi partilere ziyaret başlattı.

11 Belediye Başkanı, bugün ilk ziyareti Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP)’ye gerçekleştirerek Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’e sorunlarını aktardı; çözüm yönünde destek istedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yerel yönetimlere verdikleri öneme işaret ederek, belediyelerin tümünün güçlü olması gerektiğini; bu yönde çaba ortaya koyacaklarını söyledi.

Ziyarette, Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, Yeni Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu, Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, Esentepe Belediye Başkanı Cumali Engin, Akdoğan Belediye Başkanı Adem Ademgil ve Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip hazır bulundu.
 
Heyet adına söz alan Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, belediyelerinin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle halka hizmet veremez duruma düşürüldüklerini; personelin maaşlarını, İhtiyat Sandığı ile Sosyal Sigorta ödemelerini ve devlete olan vergilerini ödeyemez duruma geldiklerini anlatarak  “Yanlış politikalar yüzünden iflas noktasına geldik. Endişemiz, en gerekli sağlık ve temizlik hizmetlerinin aksaması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma tehlikesidir” dedi.

Başbakan ve diğer siyasi partilerden de randevu talep ettiklerini belirten Buhara, ilk randevuyu verdiği için Özgürgün’e teşekkür etti.

“BELEDİYELER NASIL KURTULUR?”

Belediyeleri kurtaracağını öngördükleri önerilerini de ortaya koyan Buhara, Hava ve Deniz Limanlarından yolcu başına alınan ücretler, trafik cezalarıyla kıymet ve tartı ücretleri (zahire alımları, narenciye, harup, petrol, çimento vb.) gelirlerinin bir havuzda toplanması ve belediyelere nüfuzlarına göre göre dağıtılmasını istedi.

Buhara, devlet katkı kriterlerinin değiştirilmesi taleplerini dile getirerek, devlet katkı payının yüzde 10’a çıkarılması ve geçmiş Bakanlar Kurulu’nun aldığı  “Kanun Hükmündeki Kararname”nin hayata geçirilerek yüzde 9,25’lik katkı payının geriye dönük acilen belediyelere verilmesi istemlerini aktardı.

Buhara diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:

“2012 yılında belediyelerin aldığı katkı yeni nüfus sayımından sonra 2013 yılında geriye gitmiş ve birçok belediye zarara uğramıştır. Belediyelerin bu zararının karşılanması; devletten alacağı olan belediyelerin, devlete olan borçları ile mahsuplaştırılması ve Elektrik Kurumu’nun belediyelere olan ‘Yer İşgal Harcı’ ve satılan elektrikten doğan ‘Kıymet ve Tartı Ücreti’nin belediyelere ödenmesi;
Belediye araçlarının kullandığı akaryakıtın vergiden muaf tutulması; belediyelerden emekli olan personelin kıdem tazminatı alacaklarının ödenebilmesi için belediyelere avans verilmesi; yerel yönetimlerde KDV oranının yüzde 5’e indirilmesi.

Tüm belediye başkanlarının katıldığı Çalıştay’da oybirliği ile alınan ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği tarafından İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’na sunulan yasa tekliflerinin (Belediyeler Yasası) hayata geçirilmesi.”

ÖZGÜRGÜN

Belediye başkanlarını dinledikten sonra söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yerel yönetimlere verdikleri öneme işaret ederek, parti olarak belediyelerin hizmetlerinin ilerlemesi, geliştirilmesine destek ve katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Belediyelerin yaşadığı sıkıntıların aşılmaması halinde, özellikle geliri düşük olan belediyelerin sıkıntılı günler yaşayabileceğine dikkat çeken Özgürgün,  gelirlerin toplanarak belediyelere nüfus oranlarına göre dağıtılmasını öngören bir havuz siteminin, sıkıntıların aşılması yönünde önemli bir adım olabileceğini kaydetti.

Özgürgün, geçmiş dönemde hazırlanan ancak hükümetin düşmesiyle yaşama geçirilemeyen “Kanun Hükmündeki Kararname”nin, yeni dönemde hayat bulması için konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Gerekirse konuyu Meclis’e taşıyacaklarını veya Hükümet’in Meclis’e getirmesi halinde destek vereceklerini kaydeden Özgürgün, yerel yönetimlerin; 28 belediyenin tümünün güçlü olması gerektiğini belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.