1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 12 PALET PATATES İMHA EDİLDİ
12 PALET PATATES İMHA EDİLDİ

12 PALET PATATES İMHA EDİLDİ

12 palet patates imha edildi

A+A-

Duygu ALAN

Filizlenmiş patateslere Değirmenlik Belediyesi Sağlık Birimi ekipleri müdahale etti.

“Kıbrıs Evi” isimli işletmede kullanılmak üzere Güzelyurt’ta faaliyet gösteren bir üreticiden alınan 12 palet, 6-7 ton civarında patates, dün işletmenin Haspolat’taki soğuk hava deposuna götürüldü.

Kıbrıs Evi yetkilileri, konu patateslein filizlendiğini tespit etmesi üzerine gerekli kalite kontrol ve tespitin yapılması amacı ile Değirmenlik belediyesi Sağlık Birimi’ni konuya ilişkin bilgilendirdi.

Belediye ekipleri, gerekli incelemelerinin ardından filizlendikleri için “sağlık açıcından zararlı olabileceği” gerekçesi ile 12 palet patatesin imha edilmesi yönünde karar üretti.

Patatesler, birkaç saat içerisinde Değirmenlik Belediyesi Sağlık Birimi ekiplerince Güngör Çöplüğü’nde imha edildi.

Söz konusu patateslerin soğuk hava deposunda değil, paletler üzerinde ve işyerine ait park alanında bekletilmesi dikkat çekti.

Belediye, tespit sonrası imha işlemini gerçekleştirdiğini açıklarken, iş sahibi ise, “Belediyeye biz haber verdik” dedi.

Berkan: 12 palet patates imha edildi

Değirmenlik Belediyesi Sağlık Birimi Sorumlusu Şifa Berkan, söz konusu 12 palet patatesin dün öğle saatlerinde Değirmenlik Belediyesi Sağlık Birimi tarafından imha edildiğini kaydetti.

Şifa Berkan, “12 palet patates, Güngör Çöplüğü’nde usulünce tarafımızca imha edildi. Her şey yolunda. Sorun yok. İlgili tutanak da Kıbrıs Evi direktörüne de verildi” dedi.

1-947.jpg

Günhan: Ciddi miktarda patates filizliydi

Kıbrıs Evi direktörü Reşat Günhan, konuya ilişkin  yaptığı açıklamada, söz konusu patateslerin Güzelyurt’ta bir üreticiden alındığını ancak patateslerin sıcak havanın etkisi ile filizlenmesi neticesinde imha edildiklerini kaydetti.

Reşat Günhan, “İşletmemizde kullanılmak üzere devamlı suretle patates alımı yapıyoruz. Aldığımız patatesler çürük ya da filizli olduğu zaman sorunlu miktar, işletmeyi mali zarara uğratacak miktarda ise ilgili belediyeyi durumdan haberdar ediyoruz. Belediyeden ekipler, gerekli incelemelerini yaptıktan sonra gereğini yapıyor. Bu rutin bir durum” dedi.

Günhan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu olay da bu şekilde gelişti. Bu patatesler 6-7 ton civarındaydı ve ciddi miktarda patates filizlenmişti. Yılsonunda devletin ilgili dairelerine hesap verilebilirlik açısından ilgili belediyeyi aradık elimizde filizlenmiş patates var gelin imha edin dedik.”

Soyel: Tüketilmemesi önerilir

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel, patates ve benzeri gıdalarda, gıda güvenliğinin tarlaya kadar uzanan bir süreç olduğunu kaydetti.

Naile Soyel, patateste filizlenme sürecinde insan sağlığını etkileyecek koşullar, riskler oluşabileceğini ancak her filizlenen patatesin de yüz de yüz sağlığa zararı var diye nitelendirilemeyeceğini söyledi.

Bu bağlamda filizlenmiş patateslerin kalite kontrol kriterleri açısından tüketilmemesinin daha sağlıklı olduğunu dile getiren Naile Soyel, “Gıda kalite kontrolünde bu tür ürünlerin imhası tercih edilir” dedi.

“Her aşamada iyi muhafaza edilmeli”

Naile Soyel, bir gıdanın her aşamada çok iyi muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, patatesin tarlaya ekildiği andan itibaren belli kriterleri taşıması gerektiğini kaydetti.

Soyel, “Bahsedilen senaryoda ise belli ki işletmecinin ihmali var. İşletmeci, patatesin depolama aşamasında serin hava koşullarını sağlayamamış olabilir. Patates raf ömrünü geçirmiş olabilir” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.