1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 12. PARSELDEKİ DOĞRULAMA SONDAJI İKİ HAFTA İÇERİSİNDE BAŞLAYACAK
12. PARSELDEKİ DOĞRULAMA SONDAJI İKİ HAFTA İÇERİSİNDE BAŞLAYACAK

12. PARSELDEKİ DOĞRULAMA SONDAJI İKİ HAFTA İÇERİSİNDE BAŞLAYACAK

SONDAJ PLATFORMU HAFTASONU 12. PARSELDE

A+A-

DOĞRULAMA SONDAJI DOĞALGAZIN MİKTARINI VE KALİTESİNİ BELİRLEYECEK

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yer alan 12. parselde doğrulama sondajı yapacak “ENSCO 5006” sondaj platformunun bu hafta sonu parsele ulaşması ve doğrulama sondajının iki hafta içinde başlaması bekleniyor.

Politis gazetesi, İsrail’in MEB’inde yer alan parseldeki görevini tamamlayan platformun bu hafta sonu “Afrodit” olarak bilinen 12. parsele ulaşmasının ve bir sonraki hafta sonu da sondaj işlemine başlamasının beklendiğini yazdı.

Gazete, İsrail’in Delek şirketinin alt şirketlerinden “Delek Drilling LP” ve “Avner LP” tarafından önceki gün yapılan açıklamada, 12. parselde doğrulama sondajının iki hafta içerisinde başlayacağı ve dört aya kadar sürebileceğinin duyurulduğunu belirtti.

Habere göre sondaj platformu, deniz yüzeyinin bin 750 metre, deniz dibinin ise yaklaşık 5 bin 600 metre içine girerek sondaj çalışması gerçekleştirecek.

Gazete, “ENSCO 5006” platformunun petrol bulma amaçlı sondaj çalışması da gerçekleştirebilecek kapasitede olduğunu ve platformda bir de “Sikorsky” helikopterin bulunduğunu yazdı.

LAKKOTRİPİS: “DOĞRULAMA SONDAJI DOĞALGAZIN MİKTARINI VE KALİTESİNİ BELİRLEYECEK”

Öte yandan Rum Ticaret Bakanı Yeorgos Lakkotripis, 12. parselde yapılacak doğrulama sondajının, parselde bulunduğuna inanılan doğalgazın miktarını ve kalitesini belirleyeceğini, doğalgazın varlığının kesinleşmesi durumunda da altyapı çalışmaları ve doğalgazın pazarlanması konusunda daha ayrıntılı çalışmaların yapılabileceğini açıkladı.

Lakkotripis, böyle bir durumda artık Afrodit parselindeki ürün belli olacağı için doğalgazın ön satışı senaryolarından değil normal koşullarda satışından bahsedileceğini vurgulayarak, atılacak bir sonraki adımın ise, hükümetin kara terminalinin inşası için finansman bulabilmesi amacıyla doğalgaz alıcılarıyla uzun vadeli anlaşmaların imzalanması olacağını belirtti.

Söz konusu parselde ikinci yada üçüncü sondaja ihtiyaç duyulup duyulmayacağının sorulması üzerine ise Lakkotripis, “Göstergeler cesaret verici. Doğalgazın varlığını ilk sondajdan tespit edilmesini umut ediyoruz” söyledi.

YILDIZ’IN AÇIKLAMALARI

Gazete haberine ek olarak, Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, “Türkiye’nin doğalgaz konusunda Kıbrıs ve İsrail ile her türlü işbirliği hazır olduğu” şeklindeki sözlerine de yer veridi.

Habere göre, Yıldız açıklamasında, Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz yataklarının, elde edilecek kazanç tüm adada paylaşıldığı zaman yasallaşacağını belirterek, Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımının ABD tarafından da desteklendiğini vurguladı.

“SONDAJ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI”

Fileleftheros gazetesi ise, “Ensco 5006” platformunun iki hafta içerisinde sondaja başlayacağını yukarıdaki başlık altında duyururken, sondaj çalışmalarında sağlanacak hizmet açısından Limasol limanında da tüm hazırlıkların tamamlandığını yazdı.

Gazete, Lakkotripis ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tasos Mitsopulos’un Cumartesi günü  Limasol Limanı’nda Noble Energy, EDT Offshore ve Mİ-Swaco şirketlerini kurdukları ve sondajdan çıkarılacak çamurun  işlenerek, platformda yeniden kullanılmasını sağlayacak “modern tesislerin” açılışını gerçekleştireceklerini belirtti.

Haberde, Noble Energy şirketinin platforma hizmet sağlayacak helikopterinin de 24 saat içerisinde Güney Kıbrıs’a varmasının beklendiği vurgulandı.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Doğrulama Sondajı İki Hafta İçerisinde”.

Alithia: “Platform Haziran Ayında İşbaşı Yapıyor”

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.