1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 12’İNCİ PARSELDE ATEŞ NİHAYET YANDI
12’İNCİ PARSELDE ATEŞ NİHAYET YANDI

12’İNCİ PARSELDE ATEŞ NİHAYET YANDI

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içindeki 12’inci parselde yürütülen çalışmalar çerçevesinde dün en nihayet doğalgaz üretim testinin başladığı; “ateşin yandığı” haber verildi.

A+A-

ELLİNAS: “HERŞEY İYİ GİTTİ”

TEST ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TAMAMLANACAK

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içindeki 12’inci parselde yürütülen çalışmalar çerçevesinde dün en nihayet doğalgaz üretim testinin başladığı; “ateşin yandığı” haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Ateş Yandı, Test Başladı... Gaz Dün Yeryüzünde... Teknik Problemler Nihai Olarak Çözüldü” başlıklarıyla verdiği haberinde, yaklaşık bir haftadır sarf edilen çabaların ardından zorluklar ve teknik sorunların çözüldüğünü; 12’inci parselde ateşin dün sabah en nihayet yandığını yazdı.

Ateşin bir süre sonra, doğalgaz basıncıyla ilgili kontroller çerçevesinde söndüğünü kaydeden gazete bunun, doğalgaz akışı ve yanmasıyla ilgili gerekli kontroller tamamlanana kadar önümüzdeki günlerde de olacağını belirtti.

Habere göre ateşin yanmasının ardından açıklamada bulunan Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Haralambos Ellinas, her şeyin iyi gittiğini söyledi.

Çok tartışılan ateş yanmasının güvenlik sebeplerinden ötürü yapıldığını vurgulayarak, yapılacak olan testin çeşidine göre ateşin yanacağını ya da söneceğini belirten Ellinas, ateşin yanmasının testin tamamlanması anlamına gelmediğini, bunun birkaç gün daha alacağını ifade etti.

Bazı testlerde supapları kapattıklarını ve doğalgazı atmosfere salıvermek yerine borunun içerisinde bıraktıklarını, böylelikle ateşin söndüğünü anlatan Ellinas, akış testi gibi bir başta testte, doğalgazın sürekli olarak atmosfere salıverilmesinin gerektiğini, bunun neticesinde ateşin yandığını belirtti.

Ellinas, ikinci teyit sondajı olasılığıyla ilgili nedenlerin teknik olduğunu belirterek, çok büyük bir yatağın söz konusu olduğuna, ayrıca yatakları ayıran yarıkların buluna işaret etti.

Bir teyit sondajı analizinin uluslararası kanunlara göre yapılması gerektiğinden söz ederek, neticelerin analizinin, olasılıklara dayanan bazı kriterleri karşılaması gerektiğini belirten Ellinas, bu kriterler karşılanmazsa ikinci bir teyit sondajının yapılması gerektiğini ifade etti.

Ellinas, Eylül ayı sonlarında ikinci bir teyit sondajının yapılmasına gerek olup olmadığının bilecek noktada bulunacaklarını da söyledi.

Gazete “Ateş Dün Platformda Yine Yandı” başlıklı küçük haberinde, dün saat 18.00’da ateşin yeniden yandığını kaydetti.

Gazete ayrıca ilk fotoğrafların çekilip basına dağıtılması için Basın ve Enformasyon Dairesi fotoğrafçısının bugün platforma gideceğini belirtti.

Doğalgazın kalitesi konusunda ise açıklamaların önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydeden gazete, yetkililerini yaptığı izahata göre, bu konunun ateşin rengiyle bir alakasının olmadığını aktardı.

Alithia gazetesinin “Az da Olsa Yandı... ‘Afrodit’te Ateş Teste Göre Yanıp Sönecek” başlıklı haberinde göre Ellinas’ın testin yaklaşık 5 gün süreceğini ve üretim denemesi sürecinin önümüzdeki haftaya kadar tamamlanmış olacağını ifade etti.

Ellinas, bu ayın sonlarında neticeleri alabilmek için analizlerin yapılacağını da belirtti.

Simerini gazetesi de haberi okuyucularıyla “12’inci Parselde Ateş Yanıp Sönecek... Kıbrıs Doğalgazı Hiçbir Sorun Yaşanmadan Yeryüzüne Çıktı... ‘Birkaç Gün Alacak’... İkinci Teyit Sondajı ” başlıkları altında paylaştı.

ITERA BAŞKAN YARDIMCISI GÜNEY KIBRIS’A GİDİYOR

Öte yandan Rum Yönetiminin kendi doğalgazını çıkarana kadar Rum Elektrik İdaresi’nin gereksinimi için doğalgaz teminiyle ilgili “ara çözüm” çerçevesinde Rus şirketi ITERA ile bir sonuca ulaşma çabaları devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi ITERA’nın doğalgaz konusunda Güney Kıbrıs’la işbirliği yapmaya büyük ilgi duyduğuna dikkat çekerek, ITERA Group Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Başkanı Vladimir Makkev’in, Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) ile yapılacak yeni müzakerelerde şirketi temsil etmek üzere bugün Güney Kıbrıs’a gideceğini kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.