1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 12’İNCİ PARSELDEN HAK İSTİYOR
12’İNCİ PARSELDEN HAK İSTİYOR

12’İNCİ PARSELDEN HAK İSTİYOR

Fransız Total şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’indeki “9” ve “10” numaralı parsellerde sahip olduğu hakların ötesinde, 12’inci parselde faaliyet göstermekte olan Noble, Delek ve Anver şirketlerinden, bu parselle ilgili hak satın alma

A+A-

Rum Devlet Doğal Gaz Şirketi (KRETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Haralambos Ellinas, Fransız Total şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’indeki “9” ve “10” numaralı parsellerde sahip olduğu hakların ötesinde, 12’inci parselde faaliyet göstermekte olan Noble, Delek ve Anver şirketlerinden, bu parselle ilgili hak satın almakla ilgilendiğini söyledi.

Haberi “Total 12’inci Parselden Hisse İstiyor” başlığıyla ilk sayfadan yayımlayan Fileleftheros, Fransız Total’in, Afrodit parselinde bir miktar yüzde alarak, bu parselde faaliyet göstermekte olan Noble, Delek ve Anver şirketleriyle ortak olmakla ilgilendiğini duyurdu.

İç sayfalardan yayımlamaya devam ettiği habere göre, Bloomberg’e açıklamada bulunan Ellinas, kendi tahminlerine göre, Rum MEB’indeki parsellerin toplam potansiyelinin, 40 trilyon ayak küp doğal gaza ulaşmakta olduğunu ifade etti.

Öte yandan Ellinas, İsrail’de yayımlanan “Globes” isimli ekonomi gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail’in en nihayetinde kendi doğal gazını Rum kesimi üzerinden ihraç etmese bile, Rum kesiminin doğal gaz sıvılaştırma terminali konusunda hareket edeceğini belirtti.

Gazeteye göre Ellinas, İsrail’le işbirliğinde bulunmakla çok fazla ilgilendiklerini, ancak bunun enerji sektöründeki kalkınmayla ilgili olarak programlarını hayata geçirmeleri için, gerekli önkoşul olmadığını ifade etti.

Gazeteye göre Globes, Rum tarafının, doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle alakalı olarak, Noble, Delek ve Avner şirketleriyle imzaladığı memorandumda da ifade edilen planlamaları konusunda ise, Rum kesimindeki terminalin üç üretim hattından oluşmasının öngörüldüğünü anımsattı.

Buna paralel olarak, Rum Yönetimi ile İsrail arasında bir paylaşım anlaşması imzalanması gerektiğinin vurgulandığını da kaydeden gazete, bunun “Afrodit” olarak bilinen 12’inci parselin işletilmesiyle ilgili programı etkilemekte olduğunu anlattı.

Gazeteye göre, Globes’un atıfta bulunmakta olduğu İsrail kaynakları, böyle bir anlaşmayla ilgili imzaların, 12’inci parseldeki değerlendirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, 2013 yılının sonundan önce atılmasının beklendiğini ekledi.

Uluslar arası basının, İsrail ile Lübnan arasındaki MEB’in belirlenmesi konusundaki anlaşmazlığın çözümü için, ABD tarafından yeni bir çaba daha gösterilmekte olduğunu ifade ettiğini haber veren gazete, Rum kesiminin de perde arkasından, anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olduğunu kaydetti.

Rum kesiminin, iki ülkeyle de iyi ilişkileri bulunduğunu kaydeden gazete, Rum kesiminin bu anlaşmazlıktan dolaylı olarak etkilenmekte olduğunu, çünkü Lübnan’ın, Rum kesimi ile Lübnan arasındaki MEB sınırları belirleme anlaşmasını henüz onaylamadığını anımsattı.

Öte yandan haberde, şu an 12’inci parselde faaliyet göstermekte olan Noble Energy şirketinin, bu yıl içerisinde en derin sondaja başlayacağı ve İsrail’in MEB’inde, 6 bin 500 metre derinlikte petrol arayacağı da ifade edildi.

KASULİDİS ROMA’DA ENİ ŞİRKETİYLE GÖRÜŞECEK

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, bugün, yarın ve ertesi gün Roma’da gerçekleştireceği temaslarda, İtalya Hükümetinin yanı sıra, sözde Rum MEB’indeki parsellerde faaliyet göstermekte olan ENİ şirketi yönetimiyle temaslarda bulunacağı haber verildi.

Kasulidis’in bir dizi temasta bulunmak için bugün Brüksel’den Roma’ya hareket edeceğini kaydeden gazete, Kasulidis’in bugün İtalya Savunma Bakanı Mario Mauro ile görüşeceğini ifade etti.

Kasulidis’in yarın ise İtalya Dışişleri Bakanlığında, İtalyan muhatabı Emma Bonino ile bir araya geleceğini belirten gazete, görüşmenin gündeminde, enerji konuları, ekonomik kriz, Avrupa-Türk meseleleri ve Kıbrıs sorununun bulunacağını ifade etti.

Kasulidis’in aynı günün öğleni ise, ENİ şirketinin merkez ofisine gideceğini ve şirketin başkanının Kasulidis onuruna bir öğle yemeği vereceğini kaydeden gazete, Kasulidis’in ENİ şirketiyle görüşmesinin akabinde, İtalya hükümetinden yetkililerle temaslarına devam edeceğini ekledi.

JAPONYA İMPARATORUNDAN DOĞAL GAZ’A BÜYÜK İLGİ

Japonya İmparatoru Akihito’nun, Rum kesiminin doğal gaz araştırmalarına büyük ilgi gösterdiği haber verildi.

Bunun, Rum kesiminin Tokyo büyükelçisi Yoannas Malliotis’in Japonya İmparatoruna güven mektubunu takim etmesi esnasında ifade edildiğini yazan Fileleftheros, yapılan resmi açıklamaya dayanarak, Tokyo’daki İmparatorluk Sarayı’nda 17 Temmuz’da gerçekleştirilen törene yer verdi.

Japonya İmparatorunun, tören sırasında, sözde Rum MEB’inde hidrokarbon yatakları tespit edilmesine ve bunun Rum kesimi için çok iyi bir haber olduğuna değindiğini kaydeden gazete, Japonya İmparatoru’nun, Rum kesiminin nükleer enerji kullanıp kullanmadığı konusunda bilgilendirilmek istediğini ekledi.

İmparator Akihito’nun, iki ülke arasındaki dostane ilişkilere değindiğini de kaydeden gazete, devamla, görev yeri Pekin olup Tokyo’ya da akredite edilen Rum büyükelçinin açıklamasına yer ayırdı.

Rum kesimini, Nükleer Enerji konusundaki Bakanlar Toplantısında temsil ettiği, 2012 yılının Aralık ayındaki Fukuşima ziyaretine değinen Rum büyükelçi,  Rum kesiminin nükleer enerji kullanmadığını, bununla birlikte, petrol ve az miktarda da yenilenebilir enerji kaynağı kullanmakta olduğunu söyledi.

Rum büyükelçi, sözde Rum MEB’inde büyük hidrokarbon rezervleri tespit edilmesiyle, Rum kesiminin birkaç yıl içinde, yalnızca kendi doğal gazını kullanmakla kalmayıp, Avrupa ve Asya için önemli bir enerji merkezi haline geleceğini de sözlerine ekledi.

TAK

                

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.