1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 12'NCİ PARSELDE, "AFRODİT"TEN BAŞKA KAYDA DEĞER YATAK YOK
12'NCİ PARSELDE, "AFRODİT"TEN BAŞKA KAYDA DEĞER YATAK YOK

12'NCİ PARSELDE, "AFRODİT"TEN BAŞKA KAYDA DEĞER YATAK YOK

12'nci parselde, "Afrodit"ten başka kayda değer yatak yok

A+A-

 

Amerikan Noble Energy şirketi, 12’nci parselde “Afrodit” yatağından başka, kayda değer doğal gaz yatağı bulunmadığını, olsa bile değersiz ve çok az miktarda olacağı inancında.

Politis “Afrodit Yalnız... 12’de Başka Yatakla İlgili Göstergeler Olumsuz” başlıklı haberinde Noble Energy şirketinin ruhsat sahibi olduğu 12’nci parselde yaptığı yeni araştırmaların, parselde ikinci ve hatta üçüncü kullanılabilir doğalgaz yatağı olduğu yolundaki önceki göstergeleri haklı çıkarmadığını yazdı.

Gazete daha önce 2014 sonunda veya 2015 başlarında yeniden sondaj yapacağını açıklayan Noble Energy’nin yeni bir araştırma sondajı yapmakta veya planlamakta gösterdiği gecikmenin ana nedeninin de yaptığı bu son araştırmalardan edindiği bu olumsuz göstergeler olduğunu yazdı, özetle şu detayları verdi:

“Noble Energy’nin son araştırmaları, Afrodit’tekinden daha az olsa da 12 parsel içerisinde ikinci ve hatta üçüncü bir doğalgaz yatağı bulunduğuna dair önceki göstergeleri yalanlıyor. Hükümet kanadı,  daha çok kullanılabilir doğalgaz yatağıyla ilgili olumlu gösterge olmadığı bilgilerini doğrulamazken gazetemiz,  Afrodit yatağının 12’nci parseldeki kayda değer kullanılabilir rezerv olduğu yolunda.

Aynı parselde 2-3 küçük yatak olduğu yolundaki bazı göstergeler olmasına karşın Noble yetkilileri, bunların çok az miktarda ve değersiz kabul edilebilecek doğalgaz rezervleri olduğu sonucunda birleşiyor. Parselde her birinde 1-2 trilyon ayak küp dolayında doğalgaz bulunan 2-3 yatak daha olduğu bilgisini geçmişte hükümet de şirket de yalanlamamıştı.

Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e, tam rezerv miktarı bilimsel olarak saptanmadığına göre Mısır’a veya diğer piyasalara ne miktarda doğal gaz satılacağını sorduk, bu aşamada,  olasılığı yüzde 90 teyit edilmiş miktar için görüşme yapılacağı cevabını aldık. 12’nci parselde kullanım hakkına sahip Delek Drilling şirketi kısa süre önce, yüzde 50 başarı şansı olan Afrodit rezervinin 4,5 trilyon ayak küp olduğunu açıklamıştı.

Amerikalıların Afrodit’le ilgili resmi geliştirme planı, Noble ile Kıbrıs hükümeti arasındaki ilişkilerde bundan sonra atılacak adımlar açısından çok önemli bir dönüm noktası olacak. Lakkotripis’e göre Amerikalılar resmi geliştirme planlarını 2015’in ilk üç ayı içerisinde sunacaklar.

ENI-KoGas’ın 9’uncu parseldeki Onasagora hedefindeki başarısızlığı ve önümüzdeki 2-3 ay Amathusa’daki yeni sondajın beklenmek zorunda olunması Enerji Bakanlığı’na ve Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi’ne, Afrodit rezervine piyasa bulma çabalarına yoğunlaşma olanağı veriyor.”

GÜNEY KIBRIS’IN “ZENGİN DOĞALGAZ YATAKLARINA VE ENERJİ KONUSUNDA AB’DE OYNAYABİLECEĞİ ROLE VURGU YAPILMASI GEREKTİĞİ” İDDİA EDİLDİ

Öte yandan Fileleftheros “Kıbrıs’ın AB İçin Enerjideki Rolüne Vurgu... Hidrokarbonların Siyasi Açıdan Değerlendirilmesiyle İlgili Etkinlik” başlıklı haberinde Rum Avrupa Milletvekili Kostas Mavridis’in Güney Kıbrıs’ın sözde “zengin doğalgaz yataklarına ve enerji konusunda AB içerisinde oynayabileceği ve oynaması gereken role vurgu yapılması gereği” iddiasına yer verdi.

Gazete Rum tarafında dün düzenlenen, “Kıbrıs MEB’indeki Hidrokarbonların AB İçerisinde Siyasi Açıdan Değerlendirilmesi” konulu etkinlikte Mavridis dışında,  Yunanistan Başbakanlığı’nın hidrokarbon konuları danışmanı ve “Kıbrıs Üniversitesi” öğretim görevlisi Konstantinos Kombos’un da katıldığını yazdı.

Gazeteye göre Doğu Akdeniz’de, Güney Kıbrıs’ın AB içerisindeki önemini artırabilecek enerji merkezli tarihi bir fırsat bulunduğunu iddia eden Mavridis bölge ülkelerinin çıkarlarının hidrokarbonlar temelinde birleşebileceği nadir bulunan bir konjonktürden söz etti ve bu konjonktürün, savunma işbirliğini de kapsaması halinde “Erdoğan’ın yeni-Osmanlı planlarına karşı bir anlam ifade edebileceği” iddiasında bulundu.

Mavridis Güney’de hidrokarbon sıvılaştırma terminali kurulmasının, önemli ekonomik ve siyasi etkileri olacağından çok elzem olduğu görüşünü de savundu, fırsatı kaçırmadan Doğu Akdeniz’de devletlerarası işbirliğinin pekiştirilmesi maksadıyla projelerin hızlandırılması gerektiğini öne sürdü.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.