1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 13. MAAŞ YASAL DEĞİL!
13. MAAŞ YASAL DEĞİL!

13. MAAŞ YASAL DEĞİL!

Adı sosyal kendi değil!

A+A-

Duygu Alan

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV–İŞ) ve Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür–İş Federasyonu) yetkilileri, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin “sosyal” bir yapıya sahip olmadığını öne sürdü.

Sosyal Sigortalar Dairesi İdare Meclisi Üyesi ve Hür–İş Federasyonu İşçi Temsilcisi Ali Yeltekin, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin “sosyal” yapıdan çok uzak olup, 90’lı yıllardan sonra partilerin oy deposu görülerek yasadışı birçok uygulamalara imza attığını öne sürdü.

Yeltekin, “Hür–İş Federasyonu olarak yıllarca Sosyal Sigortalar Dairesi’nin gerek yönetiminin gerek yasal düzenlemelerinin nasıl yapılacağını sözlü ve yazılı olarak ilgili tüm mercilere bildirdik ancak maalesef hiçbir önlem alınmamış ve bu noktaya gelinmiştir” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV–İŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Naşit ise “Sigortanın amacı genel olarak çalışanların karşıya kalacağı sıkıntılarda ya da geleceğini güvence altına alınması noktasında devletin sigortalıya sağladığı güvencedir. Fakat KKTC Sosyal Sigortalar Dairesi’nde misyonunun dışında bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır” dedi.

Yeltekin:  Sosyal devlet anlayışından yoksun

Sosyal Sigortalar Dairesi İdare Meclisi Üyesi ve Hür–İş Federasyonu İşçi Temsilcisi Ali Yeltekin, devlet yetkililerinin sosyal devlet anlayışından uzak oldukları için Sosyal Sigortalar Dairesi’nin de sosyal bir yapısı olmadığını öne sürdü.

Yeltekin şunları söyledi: “E-devlet sistemi olmadığı için Maliye Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Dairesi, Vergi Dairesi ve İhtiyat Sandığı birbirini göremiyor. Bu da primlerin gerçek kazanç üzerinden yatırılmamasına dolaylı olarak da kaçak oluşmasına sebep oluyor.  Sosyal Sigortalar Dairesi’nde müfettiş kadrosundaki eksiklik, bakanlığın görevini tam yapmaması nedeni ile teftişler de neredeyse sıfır. Çalışma Bakanlığı’nda yetkililer ise sosyal devlet anlayışından çok uzak kişiler. Sosyal Sigortalar Dairesi, 90’lardan sonra partilerin oy deposu görülerek yasadışı birçok uygulamaya imza atmıştır. Düşünün ki; 25 yılın üzerinde çalışan bir işçi, asgari ücret üzerinden yatırımı olduğu için asgari ücretten emekli oluyor, sosyal sigorta emeklisi ile kamu emeklileri arsında maaş farkı uçurum. Sosyal devlet anlayışı bunun neresinde.”

“Her bakımdan ekside”

Ali Yeltekin Sosyal Sigortalar Dairesi’nin bugün gerek mali yapısının gerekse personel yapısının ihtiyaca cevap verir durumda olmadığını dile getirdi.

Dairenin mali tablosunu yorumlayan Yeltekin şunları söyledi:  “Sosyal Sigortalar Dairesi’nin aylık 62 milyon TL maaş ödemesi var daire müdürünün ifade ettiği gibi borç sadece bankalara olan 133 milyon TL’lik borç değildir. Dairenin 160 milyon TL de İhtiyat Sandığı Dairesi’ne borcu vardır. Maliye Bakanlığı bu borcu üstlenmemiştir. Öte yandan Sosyal Güvenlik Sistemi’ndeki bütün yatırımları da yedik bu da 300 milyon TL’nin üzerinde bir rakamdır. Kısacası Sosyal Sigortaların güncel borç toplamı 600 milyon TL üzerindedir.”

“13’üncü maaşları ödemesi yasal değil”

Ali Yeltekin,  Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 13 maaşları ise yasaya aykırı ödediğini belirtti.

Yeltekin, “Sosyal Sigortalar Dairesi, primini tahsil etmediği bir ödemeyi yapamaz. 13’üncü maaş kesintisinde sosyal sigorta, ihtiyat sandığı primi kesintisi yokken, Sosyal Sigortalar dairesi, 13’üncü maaşı nasıl ödüyor. Bu yasal değil, politik bir yaklaşımdır. 13 maaşları Maliye Bakanlığı’nın ödemesi lazımdır” dedi.

Belediyelerden 86 milyon alacaklıyız bunun faizini ödemiş durumdayız buradaki sorumluluk maliye bakanlığınındır. Bundan sonra ki dönemlerde sos si dairesinin durumu uygulamalarla yasal eksikliklerden dolayı bir çıkmazdadır.

“Amir yok, eczacı izinde, personelin yarısı zaten geçici”

Ali Yeltekin, Sosyal Sigortalar Dairesi’nde ayrıca personel yapısında da sıkıntı yaşandığını bu durumun yine sigortalıya olumsuz yansıdığını belirtti.

Yeltekin, “Bugün Sosyal Sigortalar Dairesi’nde amir yoktur, mevcut personelin yarısı geçicidir. Eczacı doğum izninde olduğundan reçetelere bakan biri yoktur” dedi.

Yeltekin, “Sosyal Sigortalar Fonu’nu yöneten idare meclisinin yasal yetkileri sınırlı iken ayda bir iki saat ile toplantı yapıp Sosyal Sigortalar Dairesi’ni nasıl iyi duruma getirecek bunu Çalışma Bakanı düşünsün” diye konuştu.

Ali Yeltekin, Genel Sağlık Sigortası da hayata geçer ve Sosyal Sigortalar Dairesi’nden Genel Sağlık Sigortası Primi alınırsa dairenin bugünden daha da kötüye gideceğini savundu.

Yeltekin, “Hür–İş Federasyonu olarak yıllarca Sosyal Sigortalar Dairesi’nin gerek yönetiminin gerek yasal düzenlemelerinin nasıl yapılacağını sözlü ve yazılı olarak ilgili tüm mercilere defalarca bildirdik ancak maalesef hiçbir önlem alınmamış ve bu noktaya gelinmiştir” dedi.

Naşit: Olan hep sigortalıya oluyor

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV–İŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Naşit ise “Sigortanın amacı genel olarak çalışanların karşıya kalacağı sıkıntılarda ya da geleceğini güvence altına alınması noktasında devletin sigortalıya sağladığı güvencedir. Fakat KKTC Sosyal Sigortalar Dairesi’nde misyonunun dışında bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır” dedi.

Çalışanların yatırımlarının gerçek kazançlar üzerinden yatırılmadığını bu döngüde Sosyal Sigortalar Dairesi’nin finansal olarak zarar ederken sigortalının da bu işten günün sonunda zarar ettiğini kaydetti. Buna bağlı olarak bir takım hakların alamsında da sıkıntı yaşandığını belirten Naşit, “Örneğin bazı belediyelerde çalışanın primleri uzun yıllar yatırılmadı. Burada birinci sorumlu belediyelerin başkanlarıdır. Ancak sonuçtan mağdur olan çalışandır. Çalışan kendi inisiyatifi dışında gelişen durumlardan mağdur olmuş gerekli yardımları alamamıştır” dedi.

Ömer Naşit, yine sigorta emeklilerinin uzun yıllar prim yatırımı yapmaların rağmen maaşlarının oldukça düşük olduğunu bu durumun da dairenin finansal sıkıntısından, iyi bir yönetim sergilenmediğinden kaynaklanırken mağduriyetin yine sigortalı tarafından yaşandığını ifade etti.

* * *

Ergören: Sosyal Sigortalar 172 milyon TL borçlu

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar’ın ‘Sosyal Sigortalar Dairesi’nin İhtiyat Sandığı Dairesi’ne olan borcunu Maliye Bakanlığı’nın üstlendiği ve Sosyal Sigortalar Dairesi’nin İhtiyat Sandığı Dairesi’ne borcu olmadığı’ yönündeki açıklamalarına, İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu eski Başkanı Mehmet Ergören, cevap verdi.

Ergören, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 31 Mayıs 2016 tarihi itibari ile İhtiyat Sandığı Dairesi’ne 172 milyon TL borcu olduğunu, bu borç nedeni ile İhtiyat Sandığı Dairesi’nin Maliye Bakanlığı’na ve Sosyal Sigortalar Dairesi’ne dava açtığını söyledi.

Yargı sürecinin halen devam ettiğini belirten Ergören,  şunları söyledi: “Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Sayın Erçin Tekakpınar, Havadis’e yaptığı açıklamada, ‘Sosyal Sigortalar Dairesi’nin İhtiyat Sandığı Dairesi’ne 100 milyon TL bir borcu var fakat bu borç, 2012 yılında Maliye Bakanlığı tarafından üstlenildi’ ifadelerini kullanmıştır. Sayın Tekakpınar’ın bu iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Sayın Tekakpınar, kamuoyunu yanıltıcı bilgiler vermiştir. Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 31 Mayıs 2016 tarihi itibari ile İhtiyat Sandığı Dairesi’ne borcu 172 milyon TL’dir ve Maliye Bakanlığı bu borcu üstlenmemiştir. Konu da halen yargıdadır” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.