1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 13 YAŞINDA REAKTÖR ÜRETTİ!
13 YAŞINDA REAKTÖR ÜRETTİ!

13 YAŞINDA REAKTÖR ÜRETTİ!

13 yaşında reaktör üretti!

A+A-

Dünyada füzyon reaktörü üreten en genç kişi seçilen 13 yaşındaki Edwards: Temelde, kavanozun içinde yıldız yarattım.

İngiltere'nin Preston şehrinde yaşayan Jamie Edwards, dünyada füzyon reaktörü kuran en genç insan oldu. Genç dahi Preston, yaptığı reaktörle, 2 hidrojen atomunu çarpıştırarak, 1 helyum atomu üretmeyi başardı.

Çalışmasına 2008 yılında kendi reaktörünü yapan ABD'li 14 yaşındaki öğrenci Tyler Wilson'ın ilham verdiğini belirten Edwards, "Havalı olacağını düşündüm ve yapmaya karar verdim. Temelde, kavanoz içinde bir yıldız yarattım" dedi.

Penwortham Priory Akademesi'ndeki sınıfında fikrini açıklayan Edwards, reaktörde nükleer materyallerin kullanılmadığını ve tehlikeli olmadığına dair okulunu ikna ettiğini vurguladı.

Çalışmada vakum içerisindeki elektrik alanında ısı ile yüklenen partiküller, birbirine çarparak helyuma dönüşüyor.

Çalışmasında okuldan aldığı 3 bin poundluk ödenek ve mühendislik şirketi R&B Switchgear'in yardımlarıyla Ekim ayında başlayan Edwards, makinesinin hidrojen atomlarını helyuma dönüştürdüğü onaylanmasının ardından 5 Mart tarihinde dünya rekorunu kırmış oldu.

Geleceğin enerji kaynağı olarak görülen füzyon reaktörü fikri, dünya üzerindeki laboratuvarlarda geliştirilme aşamasında. Teoride reaktör, çok az israfla bol miktarda enerji sağlayabiliyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.