1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “133 YIL SONRA GELEN MEZUNİYET”
“133 YIL SONRA GELEN MEZUNİYET”

“133 YIL SONRA GELEN MEZUNİYET”

Kıbrıs’ta ilk kez dini eğitim veren Hala Sultan Koleji, 133 yıl aradan sonra ilk mezunlarını verdi;

A+A-


“133 YIL SONRA GELEN MEZUNİYET”

Star Kıbrıs - Ceren ERCİH

Kıbrıs’ta ilk kez dini eğitim veren Hala Sultan Koleji, 133 yıl aradan sonra ilk mezunlarını verdi

Kıbrıs’ta ilk kez dini eğitim veren Hala Sultan Koleji, geçtiğimiz gün ilk mezunlarını verdi. 133 yıllık aranın ardından Kıbrıs’ta Hala Sultan Koleji’nde dini eğitim gören öğrenciler, mezun olmanın sevincini yaşadı. ADA TV’de Nazmi Pınar’ın sunduğu Ada Raporu’nda Hala Sultan Koleji’nin ilk mezunları ve mezun sevincini yaşayan ailelerle, okulda emeği geçen herkes konuştu. Okul müdürü İsmail Kaşot, Hala Sultan Koleji’nin bundan sonra da var olmaya devem edeceğini bildirdi. Vakıf Başkanı Hikmet Kaynarca ise koleje yoğun bir talep olduğunu kaydetti.

KAYNARCA; “TOPLUMLAR KABUĞU ÇATLATMAYA BAŞLADI”

Vakıf Başkanı Hikmet Kaynarca, 4 yıl önce eğitime başlayan öğrencilerin mezun olduğunu belirterek, “Bunun gururunu yaşıyorum” dedi.

Kaynarca şunları söyledi:

“AŞIRI TALEP VAR”

“Burada 4 yıl önce bir köşede eğitime başlayan yavrularımız bugün mezun oldu. Toplumlar kabuğu çatlatmaya başladı. 133 hatta 180 yıl geriye gittiğiniz zaman halkın devletin hizmetine sunduğu böyle bir hizmet yoktur. Bunun gururunu yaşıyorum ve bugün bunun mezunlarını veriyoruz. Görmüş olduğunuz tesislerin hiç birine devlet bütçesi girmedi. Tamamen gönüllü kurum ve kuruluşların katkılarıyla oldu. Bu okulda okuyan çocuklarımız yalnızca din adamı olacak diye bir şey yok. Bu okulun tek ayrıcalığı çocuklarımız burada din de öğreniyor. Başka bir farkı yok.

Toplumun bazı kesimleri bizim ne söylemek istediğimizi anlamak, dinlemek istemiyorlar. Gelsinler bizi, bizde tanısınlar. Aşırı bir talep var. Kolej sınavları neyse buraya da öğrencilerimiz aynı sistemle alınıyorlar ve puanı diğer okullara göre biraz daha düşük bunun sebebi ise buradaki çocuklar genellikle kırsal kesim çocukları, kolejlere hazırlanmayan çocuklar ancak senenin sonunda 2-3 yıl sınava hazırlanan çocuklarla aynı seviyeye geliyorlar. Şu anda yüzde 7-8 Kıbrıs’ın yerli insanlarının çocuklar var.

“BURASI ÖZGÜRLÜKLER OKULU”

Burası özgürlükler okulu başı örtülü ya da kapalı olması önemli değil. Burada baskı yoktur. Bu ülke de uluslararası kapalı spor salonlarına ihtiyaç var. Belirli projelerimiz var. Arazimiz de projelerimiz için yeterli.”

EĞİTİM BAKANI ÖZDEMİR BEROVA; “BÖYLE GÜZEL GÜNLER BİZLERE DE MUTLULUK VERİYOR”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova programda yaptığı konuşmada, mezun olan öğrencilere başarı dileklerinde bulundu.

Berova şöyle dedi:

“Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızda diploma törenleri yapıyorlar. Türk Maarif Koleji’nin mezuniyet törenine katıldım. Bir baktım ki oradan 29 yıl önce mezun olmuş gitmişiz ve bugün mezun olan çocuklarımız o gün hayatta bile değilmiş. Böyle güzel günler bizlere de mutluluk veriyor. Mezun olan öğrencilerimizin önlerindeki hayatta başarılar diliyorum.”

METE; “ÇOCUKLARIN MEZUN OLDUĞUNU GÖRÜNCE MUTLU OLUYORUM”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete de yaptığı konuşmada, “Şimdi o yatırımlarla çocukların mezun olduğunu görünce daha da çok mutlu oluyorum” dedi.

Mete, “Bazı şeyler Allah’ın nasibidir. Allah nasip ederse bu hayrı yaparsınız. Buradaki ve Türkiye’deki dostlarımızın böyle bir proje varlığından bahsedince yönetim kurulu olarak bir kararla gelerek yardım yapılmıştır. Şimdi o yatırımlarla çocukların mezun olduğunu görünce daha da çok mutlu oluyorum. İyi ki yapmışız” şeklinde konuştu.

DÜRÜST;“DİN BİLGİSİ İÇİN ÇOCUKLARIMIZIN TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMESİNE GEREK KALMAYACAK”

UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst de, Atatürk ilkelerinin egemen olduğu ve bayrakların gönderlerde çekili ve İslami değerlere sahip çıkıldığı bir güzide okulda eğitim verilmesinin önemine değindi.

Dürüst şöyle dedi:

“Kolay olmadı çok büyük tepki ve eylemler oldu. Hatta Kıbrıs Türk tarihinde ilk kez karne vermeme eylemiyle karşı karşıya oldum. Ama bugün görüyorum ki ilk mezunlarımız olacak inşallah. Ben doğru yaptığımızı düşünüyorum. Artık her yaz tatili geldiği zaman din bilgisi alanındaki eksikliklerini gidermek için uçaklara doldurulup Türkiye’ye götürülmesine ihtiyaç kalmamıştır. Atatürk İlkeleri’nin egemen olduğu, bayraklarımızın gönderlerde çekili olduğu ve İslami değerlere sahip çıkıldığı bu güzide okulda eğitim veriliyor. Buradan yetişecek olan gençlerimiz de kendi kültürleri içerisinde yetişen din bilgisi ile donatılmış değerli fertlerimizin de kendi ülkesinde bu hizmeti verebileceğini düşünüyorum.”

HAYRİ ORÇAN; “BURASI BİR HAYAL GİBİYDİ ŞİMDİ GERÇEK OLDU”

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan da yaptığı konuşmada, “Burası bir hayal gibiydi şimdi gerçek oldu. Gönüllü kurum ve kuruluşlarımız büyük bir özveri ile çalıştı. Ülkemizin en önemli eğitim kurumların biri olarak görebiliriz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Allah razı olsun diyorum” dedi.

KAŞOT; ““HALA SULTAN İLAHİYAT KOLEJİ BU SAATTEN SONRA VARDIR VE DEVAM EDECEKTİR”

Okul Müdürü İsmail Koşat da konuşmasında, öğrenci sayısının git gide arttığına işaret etti. Şu anda 650 öğrencisi ve önümüzdeki yıl da 850 öğrenci ile eğitime devam edeceklerini kaydeden Kaşot, “Adanın belki üçüncü büyük okulu konumuna geleceğiz” dedi.

İsmail Koşat şunları söyledi:

“2012 yılında başlayan süreç bugün ilk mezunlarla taçlanıyor. Hala Sultan İlahiyat Koleji bu saatten sonra vardır ve devam edecektir. Öğrenci sayısı git gide artıyor. Şu anda 650 öğrencisi önümüzdeki yıl 850 öğrencisi ile Ada’nın belki üçüncü büyük okulu konumuna geliyor. İhtiyaç olmasaydı, halkımız bu okulun değerini önemseyip kayıt yaptırmasalardı, çocuklarını hazırlamasalardı böyle bir nüfusa sahip olmak mümkün müydü? Normal bir lisede kimse bizim yaşadıklarımızı yaşayamaz eminim.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.