1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 14 MART TIP HAFTASI BASIN TOPLANTISI
14 MART TIP HAFTASI BASIN TOPLANTISI

14 MART TIP HAFTASI BASIN TOPLANTISI

Genel Sağlık Sigortası’nın bir an önce ülke şartlarına uygun bir şekilde düzenlenerek, devreye girmesi gerek

A+A-

TIP HAFTASI’NIN AÇILIŞI KTTB’NİN BASIN TOPLANTISIYLA YAPILDI

BESİM: “SAĞLIKTA İYİ YÖNDE OLABİLECEK HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYA VE DEĞİŞİME KATKI YAPMAYA HAZIRIZ”

MERT: “HÜKÜMETİ İHTİYAÇ OLAN REFORMLARI YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

BIÇAK: “SAĞLIKTAKİ SİSTEMSİZLİK NEDENİYLE HİZMET ALAN VE VEREN MUTLU DEĞİL”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Filiz Besim, “Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak sağlıkta iyi yönde olabilecek her türlü çalışmaya ve değişime katkı yapmaya hazırız” dedi.

14 Mart Tıp Haftası’nın açılışı, bugün KTTB’nin düzenlediği basın toplantısıyla yapıldı.

KTTB Başkanı Dr. Filiz Besim, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak ve yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki sağlık sorunlarına değinerek, çözüm önerilerini değerlendirdi.

Basın toplantısında ilk sözü alan Besim, içinde bulunulan haftanın Türkiye ve KKTC’de “14 Mart Tıp Haftası” olarak kutlandığına dikkat çekerek, Kıbrıslı Türk hekimlerin yıllardır bu haftayı, mesleğin sorunlarını gündeme getirmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri üretmek için geleneksel bir vesile olarak değerlendirdiklerini söyledi. 

Kuzey Kıbrıs’ta 1978’den beri süregelen “sağlıkta” ya da “sağlıksızlıktaki” sistem arayışlarının hâlâ sürdüğüne işaret eden Besim, geçtiğimiz sene Kasım ayında yapılan Sağlık Çalıştayı’nda, sağlıktaki sistemsizliğin çok büyük boyutlarda olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.

Çalıştay sonucunda Sağlık Bakanlığı ve sağlıktaki birçok örgütün de katıldığı bir strateji planlaması yapıldığını anlatan Filiz Besim, bu planlamada sağlıktaki sorunların çözümü için dört ana komite kurulmasına karar verildiğini söyledi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE TEŞKİLAT YASALARININ DÜZENLENMESİ GEREK”

Sağlıktaki bir çok sorunun çözümü için sağlık çalışanları ve teşkilat yasalarının düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Besim, kamuda çalışan hekimlerin, aynı zamanda özelde de çalıştığını, yasa düzenlenmesi yapılmadığı için de bu konun hâlâ hekimler ve toplumun diğer kesimleri arasında polemik konusu olmaya devam ettiğini belirtti.

Yine sağlık çalışanları yasası ve teşkilat yasalarının düzenlenememesi nedeniyle bazı bölümlerde ve hastanelerde ciddi hekim sıkıntısı yaşandığını ifade eden KTTB Başkanı Besim, “Acil hekimi, onkoloji, hematoloji, nefroloji, adli tıp gibi tek çalışan branşlarda gerek hekimlerimiz, gerekse hastalarımız çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar” dedi.

Başka bir önemli ve yıllardır çözülemeyen sorunlardan birinin de Genel Sağlık Sigortası olduğunu belirten Besim, Kuzey Kıbrıs’ta herkesin devlet sağlık şemsiyesi altında göründüğünü, ancak gerçek durumun bu olmadığını kaydetti.

“TOPLUMUN YÜZDE 40’I SAĞLIK HİZMETLERİNİ CEBİNDEN ÖDEYEREK ÖZELDEN ALIYOR”

“Çok da sağlıklı olmayan verilerimize göre toplumun yüzde 40’ı sağlık hizmetlerini özel sektörden, tamamen kendi cebinden ödeyerek almaktadır” diyen Filiz Besim, geçen yıl ilgili fonda toplanan paranın sadece yüzde 11’inin sağlığa geri döndüğünün bilindiğini vurguladı.

“GENEL SAĞLIK SİGORTASI BİR AN ÖNCE DEVREYE GİRMELİ”

Genel Sağlık Sigortası’nın bir an önce ülke şartlarına uygun bir şekilde düzenlenerek, devreye girmesi gerektiğine dikkat çeken Besim, bu konunun toplumun kendini sağlık anlamında daha güvende hissetmesi ve özel sağlık hizmetlerinin de sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Besim, “Genel Sağlık Sigortası hastaya hekim seçme özgürlüğünü de getirecektir” dedi.

Sağlıkta yaşanan çok önemli bir diğer sorunun ise, “otomasyon”dan yoksun olunmasından kaynaklandığını ifade eden Besim, bunun kayıt ve veri sisteminin olmaması, işlememesi anlamına geldiğini söyledi.

“Otomasyon bir an önce devlet ve özel sağlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde devreye girmeli ve sağlık politikalarımız net verilere göre oluşturulmalıdır” şeklinde devam eden Filiz Besim, sağlıkta en önemli icraat merkezinin Sağlık Bakanlığı olduğunu, bakanlığın, ciddi boyutta ve ivedi olarak reorganizasyonu gerektiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin adı geçen yasal düzenlemelerin 2014 sonuna kadar bitirilip, sağlıkta değişimin sağlanacağı sözünü verdiğini ifade eden Filiz Besim, “Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak sağlıkta iyi yönde olabilecek her türlü çalışmaya ve değişime katkı yapmaya hazırız” diye konuştu.

“SAĞLIKTAKİ DEĞİŞİM ARTIK BİR DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

Sağlıktaki değişimin artık bir devlet politikası olması gerektiğine işaret eden KTTB Başkanı Filiz Besim, “Sağlık Bakanlığı’nın yanında Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hükümet ve bütün Meclis bu sorumluluğu hissetmelidir. Sağlık hepimiz içindir. Olmazsa olmazımızdır” şeklinde devam etti.

Ülkedeki sağlık organizasyonunda diğer bir ciddi eksiğin de, koruyucu hekimlik ve halk sağlığı hizmetleri olduğuna dikkat çeken Besim, çağdaş ülkelerin “koruyucu hekimlik” üzerinde yoğunlaşarak, sağlık bütçelerini azalttıklarını ve toplumlarının sağlığını bu yöntemle koruduklarını anlattı.

Besim şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri, bu konuyu ivedi olarak gündemine almalı ve özellikle birinci basamak sağlık ocaklarında kanser, kalp damar, obezite, diyabet, erken puberte (ergenlik) eğitim programları ve tarama testleri yapılmalıdır. Kanser Savaş Birimi bir an önce kurulmalıdır.”

Perifer hastanelerinin güçlendirilmesinin, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yükünü azaltarak, daha kaliteli üçüncü basamak sağlık hizmeti verilmesini sağlayacağına inanç belirten Besim, hastaların Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne tedavi amaçlı gelmesinin, bu hastanenin yükünü arttırdığını söyledi.

Lefkoşa Surlariçi’ne acilen bir polikliniğin açılmasının, ya da eski Tren Yolu Polikliniği’nin yeniden düzenlenerek hizmete girmesinin önemi ve zaruretinin büyük olduğunu görüşünü dile getiren Besim, ülkede sadece bir tane acil hekimi olmasının da bir diğer sorunu oluşturduğunu kaydetti.

Acil hizmetlerinin genellikle başka branşlardan tıp hekimleri, asistan ve mecburi hizmetli doktorlar tarafından sağlandığına dikkat çeken Besim, bu durumun çoğu zaman hizmetlerin aksamasına neden olduğunu vurguladı.

Besim, “Bizim önerimiz bu alınacak olan hekimlerin en az üç aylık bir acil kursuna tabi tutulması ve göreve alınan bu hekimlere en az beş yıllık o serviste çalışma mecburiyeti getirilmesidir” dedi.

Devletlerin vatandaşının sağlığına verdiği önemin en ciddi göstergelerinden birinin bütçeden sağlığa ayrılan pay olduğunu ifade eden Besim, ülkede geçen yıl 5,7 olan bu rakam bu yıl 6,6 olarak belirlendiğini, ancak çağdaş ülkelerde bu rakamın asgari yüzde 11 olduğunu söyledi.

“DENETİMSİZ TIP, DİŞ VE DİĞER SAĞLIK FAKÜLTELERİ”

Sağlıktaki çok ciddi bir başka sorunun da denetimsiz tıp, diş ve diğer sağlık fakültelerinin açılması olduğunu belirten KTTB Başkanı Filiz Besim, sağlık eğitiminde yaşanan denetimsizliğin, kendilerini sağlığın gelecekteki kalitesi anlamında ciddi şekilde endişelendirdiğini dile getirdi.

Sağlıkta yaşanan başka bir sıkıntının ise, onkoloji, nefroloji, acil hekimliği gibi branşlarda çok ciddi eksiklerin olmasına karşın, kontenjanların ihtiyaca göre değil de, kişiye göre kullanılması olduğunu vurgulayan Besim, reçetesiz ilaç satılması konusunun da başka bir ciddi sıkıntı olduğunu vurguladı. 

Gıda ve Hal Yasası, zirai zehirlerin reçeteli ya da yetkili kişilerce satılması, artan uyuşturucu kullanımı, vücut geliştirme ilaçları ve çevre sorunlarının da her zaman Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin gündeminde olduğunu ve bu hafta içinde de gündeme getirecekleri sorunlar olduğunu ifade eden Besim, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN DESTEKÇİSİYİZ”

Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak çözüm sürecinin şiddetle desteklediklerine de dikkat çeken Filiz Besim şöyle devam etti:

“Çözüm sonrasında Kıbrıslıların gerek ekonomik anlamda, gerekse sosyal anlamda çok gelişeceğine ve özellikle biz Kıbrıslı Türklerin dünya ile bütünleşmelerinin hızla gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Ancak olası bir çözüm durumunda bizim yasalarımız ve kurumlarımızla bu yeni duruma hazır olmamız gerekmektedir. Bu anlamda büyük bir seferberlik başlatmak zorundayız. Oysa, içinde bulunduğumuz seçim ortamları bu anlamda toplumun ve siyasilerin gündemini değiştirerek değişimin çok yavaş seyretmesine neden olmaktadır. Siyasi iradenin, ülke geleceğinin içinde bulunduğu bu durumu görerek daha istikrarlı ve sağduyulu bir politika izlemesi gerekmektedir.”

MERT

KTTB Başkanı Filiz Besim’den sonra söz alan Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Cemal Mert de, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ve 14 Mart Tıp Bayramı hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasında sağlıkta reform yapılmasının gerekliliğine dikkat çeken Mert, hükümeti ihtiyaç olan alanlarda reform yapmaya çağırdı. Mert, sağlıkta reformun, daha iyi ve uzun yaşamak işin şart olduğunu söyledi.

BIÇAK

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak da, Odaları, KTTB, KTTO’nın halkın sağlık sorunları ve diğer sorunlarıyla ilgilenerek, çözüm önerileri sunduğuna dikkat çekerek, sağlıktaki sistemsizliğin artık sistem haline geldiğini ifade etti.

Yeni dönemde Sağlık Bakanı ve Sağlık Bakanlığı müsteşarının tıp doktoru olmasının kendileri için şans olduğuna dikkat çeken Bıçak, bu durumun diyalog kurmayı ve sorunları çözümlemeyi kolaylaştıracağına inanç belirtti.

Sağlıktaki sistemsizlik nedeniyle hizmet alan ve verenin mutlu olmadığını belirten Bıçak, sorunların çözümü için yasaların eksik bölümlerinin tamamlanmasını temenni etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.