1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ‘15-20 GÜNE BİR ZAM DAHA KAPIDA’
‘15-20 GÜNE BİR ZAM DAHA KAPIDA’

‘15-20 GÜNE BİR ZAM DAHA KAPIDA’

Zam kapıya dayandı...

A+A-

 

UBP Lefkoşa Milletvekili ve İlçe Başkanı Faiz Sucuoğlu; elektriğin yine zamlanacağını söyledi

UBP Lefkoşa Milletvekili ve İlçe Başkanı Faiz Sucuoğlu, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Son bir yıl içerisinde yapılan zamları değerlendiren Sucuoğlu 15-20 gün içerisinde elektriğe ve tüp gaza yeniden zam geleceğini söyledi. Hellim konusundaki düşüncelerini paylaşan Sucuoğlu, hellimin 30 milyon dolarlık bir gelir kaynağını olduğunu aktardı. Bir gazete tarafından yayınlanan Eroğlu’nun haritasını da yorumlayan Sucuoğlu, ortada çok ciddi ve çirkin bir iddianın dolaştığını söyledi.

“ELEKTİRİĞE VE TÜP GAZA ZAM GELİCEK”

Gsm operatörlerine yapılan yüzde 10’luk zammı değerlendiren Sucuoğlu, olayın taze olduğu için bu kadar üzerine gidildiğini belirtti ve bir yıl boyunca yapılan zamları şöyle açıkladı: “ Unutmayalım ki elektriğe yüzde 30’luk, tüp gaza yüzde 32’lik bir zam yapıldı. Göreceksiniz ki önümüzdeki 15-20 gün içerisinde elektriğe ve tüp gaza tekrar bir zam gelecek. GSM’ler yüzde 10’luk bir zam yaptı. Şuan konu taze olduğu için bu konu üzerinde duruluyor ama baktığınız zaman son bir yıl içerisinde yapılmadık zam kalmadı.”

“DEVLET VERGİYİ DÜŞÜRÜRSE ZAM DÜŞER”

GSM operatörlerinin, devlete yüzde 62’lik bir vergi kaynağı olduğunu ifade eden Sucuoğlu, devletin vergiyi düşürmesiyle fiyatlarında geri çekebileceğini iddia etti. Sucuoğlu;“ GSM operatörlerinin yaptığı yüzde 10’luk bir artış ama bunun yüzde 62’si devlete vergi olarak gidiyor. Eğer devlet, ülkesini, insanlarını düşünürse ‘ben yüzde 62’lik payımı devlet olarak almıyorum’ derse bu zam otomatik olarak yüzde 4’e düşer” dedi ve “Zam yapıldı ama asgari ücret aynı kaldı. şimdi zaten siz halkı bu yapmış olduğunuz zamlarla daha da fakirleştirdiniz ve daha da fakirleştirmeye devam ediyorsunuz ” diye sözlerine ekledi.

“CAZİBESİ OLAN BİR ŞEY DEĞİL”

LED sistemini de eleştiren Sucuoğlu şunları kaydetti: “LED ışığı ile ilgili şuan kullandığımız ışıklandırmadan daha kötü yapan bir sistem. Kasadan ihale ile beraber 12 ile 20 milyon arası para çıkacak. Sen daha gemini yüzdüremezken böyle bir ihaleye çıkıyor. Üstelik çok da cazibesi olan bir ışık kaynağı değil. Bunları yarın mecliste soracağız. Sürekli halkın ensesinde sürekli halka zamlarla baskı kuruyorsun ama bu arada da tasarruf adı altında da büyük bir maliyet ile ihaleye çıkabilecek durumdasın.”

“YA DEVLET OLMANIN AĞIRLIĞINI KOYARIZ YA DA BİRBİRİMİZE BAKAR AĞLARIZ”

Hellim konusunda da değerlendirmeler yapan Sucuoğlu 30 milyonluk bir gelir kaynağımızdan olabileceğimizi iddia etti ve bunun büyük bir darbe olabileceğini şu sözlerle ifade etti: “ Hellim konusunda yeteri kadar duyarlı değil insanlarımız ama hellimin ne kadar önemli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan her 5 kişiden bir tanesinin hellim üretimi geçim kaynağıdır. Yıllık 30 milyon dolarlık bir hellim ihracatımız vardır. Bizim yetkili ve AB’de tanınan bir kurum bulmamız lazım.

Onun vasıtası ile itiraz hakkımızı kullanmamız gerekiyor. Eğer geç kalırsak bu da biter. Bu bittiği anda 30 milyonluk dolar girdimiz de ortadan kalkar. Bu 1995’de belimizdeki ambargo kadar etkili olur. Hatta daha beter yapar bizi. Burada halkında baskıcı rolünün en üst seviyede olması gerekir. Hellim de normalde kabul edilen süt oranı yüzde 15’i küçükbaş, yüzde 85’i de büyük baştır. Ancak bizde yüzde 3 küçükbaş hayvan yüzde 97’si ise büyükbaş hayvan sütü kullanılıyor. Yani zaten biz AB’nin oranlarının altındayız. Ya devlet olmanın ağırlığını ve ciddiyetini yaşayacağız. Ya da böyle kabile gibi devam edeceğiz. Hellimde ‘de şuan gördüğüm o. Şuana kadar ben elle tutulur hiçbir şey görmedim. Narenciyen düştü, tarımın düştü, bir hellim kaldı bunu da bitirirlerse artık ondan sonra oturup birbirimizin yüzüne bakıp, ağlarız.”

“ORTAYA ATILAN HARİTA ÇOK CİDDİ BİR İDDA”

Bir gazetenin ve ya kişilerce ortaya atılmış bir haritanın Eroğlu’nun haritası olduğunu iddia etmelerine cevapta bulunan Sucuoğlu, ortaya atılan iddianın çok ciddi bir boyutta olduğunu dile getirdi. Sucuoğlu, şunları kaydetti: “Bir gazete de başlık gördüm; ‘bu harita Eroğlu’nun haritasıdır’ bu çok büyük bir iddiadır.

Güney Kıbrıs’taki birkaç yetkili ile görüşüp, ‘bu harita yoktur’ diyorlar. Senin cumhurbaşkanında da sana ‘vardır’ diyor ve sen kendi cumhurbaşkanını yalancı duruma çıkarıyorsun. Sayın Cumhurbaşkanı meclise verdiği haritada hangi toprakların Güney komşumuz tarafından net olarak istendiğini söylemişti. Buna rağmen siz; ‘hayır, öyle bir şey yok bu Derviş Eroğlu’nun kendi haritasıdır’ derseniz bu çok ciddi sonuçlar doğuracak bir iddiadır.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.