1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. “18 KASIM AVRUPA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ”...
“18 KASIM AVRUPA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ”...

“18 KASIM AVRUPA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ”...

Tabipleri Birliği hastalara kullandırılacak antibiyotiklerin doktor eliyle ve reçeteyle verilmesi gerektiğini belirterek,

A+A-

KIBRIS TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ ANTİBİYOTİK KULLANIMI KONUSUNDA UYARDI:

“KKTC’DE REÇETESİZ OLARAK ALINAN ANTİBİYOTİKLERİN ÇOĞU GEREKSİZ YERE KULLANILIYOR”

“BU GİDİŞE DUR DENİLMEZSE BİR GÜN MİKROPLARLA OLAN SAVAŞI İNSANOĞLU KAYBEDEBİLECEK”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği hastalara kullandırılacak antibiyotiklerin doktor eliyle ve reçeteyle verilmesi gerektiğini belirterek, bilinçsiz ve kontrolsüz ilaç kullanımının toplum sağlığını bozduğunu ve gelecek nesilleri tehlikeye attığını vurguladı.

KKTC’de reçetesiz olarak alınan antibiyotiklerin çoğunun gereksiz yere kullanıldığı belirten Tabipleri Birliği, antibiyotiklerin ateş düşürücü olmadığını da kaydetti.

Antibiyotiklerin uygun kullanılmadığı takdirde toplumu bekleyen en önemli tehlikenin “antibiyotik direnci” olduğunu söyleyen Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, KKTC’de antibiyotik dâhil hemen hemen her türlü ilaca reçetesiz ulaşıldığını da belirterek, “Sağlık Bakanlığı’nın artık radikal kararlar alıp ‘reçetesiz ilaç satılmaması’ yönünde gerekli yasal düzenlemeleri yapmasının zamanı gelmiş, çoktan geçmiştir” dedi.

BUGÜN “18 KASIM AVRUPA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, antibiyotiklerin akılcı kullanımını teşvik etmeye yönelik olan ve bugün kutlanan “18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” nedeniyle mesaj yayınladı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ahmet Körceğez tarafından yayınlanan mesajda, hatalı antibiyotik kullanımı hakkında bilgi verilerek, antibiyotiğe direnç gelişmemesi için yapılması gerekenler anlatıldı.

“BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINDAN BİREY DEĞİL, TOPLUM ETKİLENMEKTE”

Dr. Körceğez, “Bilinçsiz kullanım sonucunda antibiyotiklere karşı gelişen direnç sadece bireyi değil toplumu etkilenmektedir. Bu gidişe dur denilmezse bir gün mikroplarla olan savaşı insanoğlu kaybedebilecektir” diyerek hatalı antibiyotik kullanımını şöyle anlattı:

“Gereksiz yere antibiyotik reçete edildiğinde, durumu kritik olan hastalarda antibiyotik başlanması geciktiğinde, hastalık için uygun antibiyotikler kullanılmadığında, antibiyotik dozu o hasta için uygun dozdan yüksek veya alçak olduğunda, antibiyotik tedavisinin süresi uzun veya kısa olduğunda, antibiyotik tedavisi mikrobiyolojik kültür sonuçlarına göre gerektiğinde değiştirilmemişse hatalı antibiyotik kullanımımı olmuştur.”

“DİRENÇ GELİŞMEMESİ İÇİN HASTALARA DÜŞEN GÖREVLER DE VAR”

Hastane çalışanlarının antibiyotiğe direnç gelişimini geriye döndürmekte aktif rol oynayabileceğini kaydeden Körceğez şunları da kaydetti:

“Antibiyotik tedavisine başlamadan önce mümkün olduğunca kültür alınmalıdır. Antibiyotik tedavisi kültür sonuçlarına göre uygun hale getirilmelidir. Hastanelerde antibiyotik kullanımı konusunda bir uzmana danışılmalıdır.

Hiç kuşku yok ki direnç gelişmemesi için hastalara da düşen görevler vardır. Çoğu zaman doktorlar üzerinde bilinçsizce antibiyotik yazılması konusunda baskı oluşturulmasından vazgeçilmesi, aynı zamanda eczanelerin bu konuda denetimsizliğinden yararlanıp istenilen antibiyotiğe ulaşma imkanlarının sonuna kadar kullanılmasından vazgeçilmesi gerekmektedir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.