1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1954'TEN GÜNÜMÜZE...
1954'TEN GÜNÜMÜZE...

1954'TEN GÜNÜMÜZE...

Shankster, 60 yıl aradan sonra, geçen haziran ayında

A+A-
 
 
St. Hilarion biletini 60 yıl sakladı
 

Leonardo Shankster isimli 83 yaşındaki İngiliz turist, 29 Temmuz 1954 tarihinde ziyaret ettiği St. Hilarion kalemizin giriş biletini tam 60 yıl sakladı… Shankster, 60 yıl aradan sonra, geçen haziran ayında eşi Barbara Shankster’le birlikte St. Hilarion’u yeniden ziyaret etti. Burada muhabirle tanışan Leonardo Shankster, 60 yıldır sakladığı bileti, muhabirimize hediye etti…

Dünyayı gezmiş birçok turistin, “masallardaki kadar güzel”diye nitelediği St. Hilarion, tüm ziyaretçilerini derinden etkiliyor. Ancak bazı ziyaretçilerinin yüreğinde, bir daha çıkmamak üzere, yer ediyor. Yıllar hızla geçip, çok uzaklara gitse de,  yüreklere kazınan “St. Hilarion aşkı” hep yaşıyor…

Leonardo Shankster, biletle birlikte, o gün aldığı kale broşürünü, “TheWeek in Cyprus –Kıbrıs’ta bu hafta” isimli turistlere yönelik kitapçığı ve ziyareti sırasında çektiği fotoğrafları da gönderdi. Shankster, zarfa bir de not ekledi: “I do not want them returned–Onları geri istemiyorum…”

Kalenin 60 yıl önceki giriş ücreti, “bir şilin” idi. O günlerde işçiler 3-5 şilin günlükle çalışıyordu. Kalenin bugünkü giriş ücretleri ise KKTC ve TC vatandaşlarına 2, diğer ülke vatandaşlarına ise7 TL... Kale broşürü bugün bedava veriliyor. Ancak 60 yıl önce, kale broşürü için 3 Piaster (kuruş) ödemek gerekiyordu. “TheWeek in Cyprus” broşüründe fiyat yazmıyor. Editör notundan, broşürün sınırlı sayıda basıldığı ve ücretsiz dağıtıldığı, yayıncısının broşürdeki reklamlardan gelir sağladığı anlaşılıyor. Bu ilginç broşürde, bir turistin ihtiyaç duyabileceği tüm bilgiler ve reklamlar var; gezilebilecek tarihi eserler, restoranlar, eğlence mekânları, kiralık araba servisleri, acenteler, haftalık sinema programı ve filmlerin bilgileri, at yarışları, krokiler, gerekebilecek telefon numaraları ve ofisler, gemi seferleri, uçuşlar, turlar… Haftalık yayınlanan bu broşür, resmi yayın değildi. Böyle bir broşür günümüzde yok…

Dünyaca ünlü kalemiz St. Hilarion ziyarete, 1940’lı yılların sonu - 1950’li yılların başında açıldı. Leslie Marr isimli İngiliz turist, kaleyi 1948’de ziyaret ettiğinde, bilet ofisi veya görevli olmadığını söylemişti. Bu bilgi öncesinde, “St. Hilarion’un 60 yıllık aşıkları”  başlıklı haberde yayımlanmıştı. Raymond Blundell isimli İngiliz turist ise muhabirimize 15 Haziran 1952 tarihli biletin fotoğrafını gördermişti. Kale, bu iki tarih arasında ziyarete açıldı. Ancak, yüzyıllardır ziyaret ediliyordu. Kaledeki bazı odaların duvarlarında, 1800’lü yıllardan tarihler yazılı…

Yıllar uçup gidiyor ama anılar ve sevgiler, yaşıyor… 80’lik turistler, hayatlarının baharındaki anılarıyla, gençlik günleriyle buluşmak üzere, Kıbrıs’a, St. Hilarion’a yeniden geliyor... Kıbrıs’ı ve St. Hilarion’u kalplerinden çıkarmayan yaşlı turistlerin bu duygusal ziyaretleri, turizmin lüks oteller, kumar, güneş-kum-deniz ve eğlence değil; aslında “anı” lar  ve “sevgi”ler olduğunu vurguluyor...

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.