1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1963-1974 TÜRK KIZILAY BELGELERİ KİTAPLAŞTIRILDI
1963-1974 TÜRK KIZILAY BELGELERİ KİTAPLAŞTIRILDI

1963-1974 TÜRK KIZILAY BELGELERİ KİTAPLAŞTIRILDI

1963-1974 TÜRK KIZILAY BELGELERİ KİTAPLAŞTIRILDI

A+A-

“KIZILAY BELGELERİ IŞIĞINDA KIBRIS 1963-1974” KİTABI TÜRK KIZILAYI ARŞİVİNDEKİ BELGELER IŞIĞINDA HAZIRLANDI

Türk Kızılay arşivinde bulunan 23 Aralık 1963’ten 1974’e kadar olan süreçle ilgili belgeleri içeren “Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs 1963-1974” isimli kitap yayımladı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden (UKÜ) verilen bilgiye göre, UKÜ Avrupa Birliği İlişkileri Bölüm Başkanı ve UKÜ Akdeniz ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ulvi Keser kitabında, Türk Kızılayı’nın arşivinde yer alan belgelerle Türk Kızılayı’nın Ada’ya geliş tarihi olan 23 Aralık 1963’ten, 1974 yılına kadarki süreçte neler yaşandığını anlatıyor.

On yıllık çalışmayla hazırlanan dört bölümden oluşan ve Türk Kızılayı tarafından Pulat Basımevi’nden çıkan kitapta, Kıbrıs’ın yakın tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen 21 Aralık 1963’ün hemen sonrasında devreye giren Türk Kızılayı’nın ırk ayrımı gözetmeksizin Ada’da yaşayan herkese yönelik yürüttüğü yardım faaliyetleri, ilk yardım hastanesi, sahra hastanesi, kan bankası ile sağlık ekiplerinin oluşturulması, Türkiye’nin dört bir yanından yapılan çadır, battaniye, gıda ve giyecek yardımları ayrıntılı bir şekilde belgelerle aktarılıyor.

Prof. Dr. Ulvi Keser yaptığı açıklamada, kitabı hazırlarken on binlerce dokümandan yararlandığını, 21 Aralık 1963 tarihinde başlayan Rum saldırılarının ardından ilk yardımın Türk Kızılayı tarafından sağlandığını belirtti.

Keser, “Türk Kızılayı vasıtasıyla Türkiye’nin 67 vilayetinden büyük yardımlar yapıldığını görüyoruz; ilaç, yiyecek, çadır, kıyafet ve kan gönderiliyor. Tütün fabrikası derhal hastaneye dönüştürülmüş ve yaralıların bakımı burada yapılmış. Çok sistemli bir çalışmanın sonucunda yapılan tüm yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşmaktaymış. Gönderilen yardımların kalitesi konusunda gösterilen üst düzey hassasiyet  de önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Türk Kızılayı’nın Kıbrıs’taki faaliyetleri sırasında görev yapan tüm personelin gönüllü olduğunu da belirten Prof. Dr. Ulvi Keser, zor şartlara rağmen Türk Kızılayı’nın böylesi bir ortamda hem Türkiye’yi hem de tüm insanlığı başarıyla temsil ettiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ulvi Keser “Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs 1963-1974” isimli kitabının tanıtımı için yakın bir tarihte etkinlik gerçekleştirileceğini de kaydetti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.