1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1974'TEN SONRA BİR İLK!
1974'TEN SONRA BİR İLK!

1974'TEN SONRA BİR İLK!

1974’ten sonra ilk kez,

A+A-

CAMİ’DE 40 YIL ARADAN SONRA İLK NAMAZI DİN İŞLERİ BAŞKANI TALİP ATALAY KILDIRDI

ATALAT: “BURANIN AÇILMASINDA KİLİSE İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZİN ÇOK BÜYÜK ÖNEMİ VAR”

HRİSOSTHOMOS: “EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ İKİ TOPLUMU YAKINLAŞTIRMAK CAMİ VE KİLİSELERİN BAKIMININ YAPILARAK İBADETE AÇILMASIDIR”

Baf’taki Büyük Cami (Ebubekir Cami) 1974’ten sonra ilk kez ziyarete açıldı. Caminin ziyarete açılmasıyla bugün 1974’ten sonra ilk kez namaz da kılındı.

Caminin ziyarete açılışı nedeniyle KKTC’den yüzün üzerinde Kıbrıslı Türk de Baf’a geldi. Cami’de 40 yıl aradan sonra ilk anamazı Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı.

Talip Atalay’ın ziyareti, Güney Kıbrıs Başpiskoposu II. Hristostomos’un daveti üzerine 40 yıl aradan sonra bölgeyi ziyaret eden ilk Müftü olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıyor.

Talip Atalay Bölgeye ziyaretinde ayrıca Baf ve çevresindeki cami ve mezarlıkları ziyaret edecek.

Büyük Cami, Baf bölgesi Türk halkının Hristiyanlığa geçişini önemle ve  kurduğu medrese ile pek çok alimin yetişmesinde ön ayak olan 1800’lerde yaşayan  Hafız İbrahim  Sıtkı Efendi’nin Türbesinin de bulunmasından dolayı da önemli bir niteliği var.

TALİP ATALAY

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, camiden kılınan öğle namazından önce yaptığı konuşmada, Caminin içerisinde türbesi bulunan Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin Büyük Cami yanında Baf’taki Aşağı Cami’nin inşasında da önemli rol oynadığını kaydetti.

Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin kurduğu medrese ile de bölgeye büyük hizmetler verdiğini anlatan Atalay, “Caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi İbrahim Sıtkı Hazretleri’nin burada yatıyor olması” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu’nu yönetenlerden Mehmet Emin Efendi, Dr. Hafız Cemal, Dana Efendi’nin de Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin kurduğu Medrese’den mezun olduğunu kaydeden Atalay, “İbrahim Sıtkı Hazretleri bu topluma çok büyük hizmetler veriyor ve toplumun Müslüman kalmasını sağlan en önemli kişilerden birisi oluyor” dedi.

Caminin ziyarete açılmasında Başpiskoposun önemli rol oynadığını, Güney Kıbrıs’taki eski eserlerden sorumlu dairenin Cami’nin eski eser olmasından dolayı herhangi bir faaliyet için izin vermediğini kaydeden Atalay, “Buranın açılmasında kilise ile olan ilişkilerimizin çok büyük önemi var…Başpiskopos dışında kimse bu konuya sıcak değil beklide” dedi.

Büyük Cami, Sancak Ebubekir tarafından 1500’lü yılların sonralarında Camiye çevrilmişti. Ziyarete açılan cami ayrıca tadil de edildi.

Atalay’a ziyaretinde Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar ve Girne Lefkoşa Müftüsü Fuat Tosun eşlik ediyor.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Talip Atalay öğle namazını müteakip bölgeyi ziyaret eden II. Hristostomos’la cami bahçe kapısının önünde ortak basın toplantısı düzenledi.

Hristostomos konuşmasında Müftünün ziyaretinin, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kilisenin Müslüman ibadet yerlerinin bakımını yaptırdığının görülmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

En önemli hedeflerinin iki toplumu yakınlaştırmak cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmesi olduğunu kaydeden Hristostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kıbrıslı Türklere, ne de sadece Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu tüm adaya ait olduğunu kaydetti.

Hristostomos, müftünün kendi cemaati ile birlikte Bafta ibadet yapmasının de kendileri açısından önemi olduğunu ifade eden Hristostomos, Talip Atalay’ın ziyaretlerinin de devam etmesini temenni etti.

Ziyaretlerinin bölgedeki diğer köylere yarın da devam edeceğini kaydeden Hristostomos,  Güney’deki diğer camilerde de ibadet yapılmasına yardımcı olmak istediklerini, bunun bölgedeki Kıbrıslı Türk ve diğer Müslümanlar açısından da önemli olduğunu kaydetti.

ATALAY

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise Baf’ta bulunmaktan çok mutlu olduğunu, dinler arası çalışmalarından dolayı da İsveç Büyükelçiliğine ve  ziyaretin gerçekleşmesinde yardımcı olan Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür etti.

Ortadoğu’da çatışmaların  devam ettiği  bir dönemde, iki dini liderin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Atalay, farklı dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek için çalıştıklarını belirtti.

İbadethanelerin gerek Hristiyanlıkta,  gerekse Müslümanlıkta tek bir tanrıya ibadet için yapıldığını ifade eden Atalay, Müslüman olarak ve bunu savunduklarını, bunun yanında kültürel mirasların da bir kesime değil, tüm insanlara gelecek nesillere ait olduğunu vurguladı.

APOSTOLOS ANDREAS’TA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

KKTC Eski Eserler Dairesi ile Güney Kıbrıs’taki Eski Eserlerle ilgili daire yetkililerine, İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne kültürel miraslarla ilgili çalışmalardan dolayı da teşekkür eden Atalay, Apostolos Andreas Manastırı’nda tadilat çalışmalarının da başladığını açıkladı.

Baf bölgesindeki Müslümanların sorunlarını da ziyaretinde dinleme imkanı yakaladığını da kaydeden Atalay,  sorunları Başpiskopos’a ilettiklerini ve bunlara çözüm aranacağını kaydetti.

Siyasetin dine karıştırılmamasının önemini de vurgulayan Atalay, “Bize düşen şey siyasetin dışında barış dilini olabildiğince kullanmak güzel bir örnek oluşturabilmektir. Bu dil kullanıldığı zaman neler başarılabileceğini bugün gördük” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.