1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “1974’TEN SONRA GELENLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR”
“1974’TEN SONRA GELENLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR”

“1974’TEN SONRA GELENLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR”

“1974’ten Sonra Gelenlerin Hakları Gasp Ediliyor”

A+A-

Günaydın Ada programına konuk olan Profesör Doktor Erhan Arıklı, Yeni Doğuş Hareketi’nin kuruluş çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Harekete yönelik olan “ayrımcılık” eleştirilerini doğru bulmadığını ifade eden Arıklı; kendilerini en çok rahatsız eden noktanın mülkiyet konusunun takas, iade ve tazminatla çözülme talebinin 1974 sonrasında adaya gelenlere yapılan haksızlık olduğunu vurguladı. Yeni Doğuş Hareketi’nin kuruluş çalışmalarıyla ilgili açıklamalar yapan Arıklı, “Ön yargılardan sıyrılıp bize şans verin” dedi. Hareketin manifestosunun Cumartesi günü açıklanacağını belirten Arıklı, ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk oldu.

Star Kıbrıs - Kubilay KURÇER

“AYRIMCILIK YAPILMIYOR”

Harekete yönelik en büyük eleştirilerin ayrımcılık yapıldığı noktasında olduğunu belirten Arıklı, Yeni Doğuş Hareketi’nin ayrımcılığı körükleyen bir hareket olmadığını ifade etti. Yıllardır KKTC’de uygulanan sistemin ülke gemisini karaya oturttuğunu dile getiren Arıklı, siyasi partilerin sorunlara çözüm bulamadığını ifade etti. Arıklı, toplumdaki değişim ihtiyacına cevap verme amacıyla kadro oluşturulduğunu kaydetti.

“HAKLAR GASP EDİLİYOR”

Hareketin kadrolarında her siyasi görüşten ismin olduğunu belirten Arıklı, kendilerini en çok rahatsız eden noktanın, mülkiyet konusunda bireysel takas, iade ve tazminatla çözülme talebinin, 74 sonrasında adaya gelenlere yapılan haksızlık olduğunu söyledi. Arıklı, “size göre yapılan en büyük ayrım nedir” sorusuna “seçim sistemindeki temsil hakkının gasp edilmesi” yanıtını verdi. Parlamentodaki azınlığın milletvekili sıralamasını etkilemediğini ifade eden Arıklı, parlamentoda temsil edinilmediği takdirde devletin diğer kademelerinde de temsil hakkı edilemeyeceğinin altını çizdi.

“ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”

Mevcut siyasi partilerin sadece seçim dönemlerinde toplumun tümünü kucaklamaya çalıştığını ancak katıldıkları yerlerdeki atmosfere göre açıklamalar yaptıklarını belirten Arıklı, mevcut partilerin soruna yaklaşımını şöyle değerlendirdi:

“Mevcut siyasi partiler bu sorunu çözmüyor. Seçim dönemlerindeki yapılan Türkiye kökenli köylülere ve Kıbrıs kökenli köylülere konuşmalar tamamen farklıdır. İktidara gelindiğinde hiçbirinin diğerinden farkı olmadığını anlıyorsunuz.” Müzakere sürecinde endişe verici gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Arıklı, Rum basınının Kıbrıs kökenli insanlara, mülkiyet konusunda “Türkiye kökenleri vatandaşların elinde tuttuğu yerler geri iade edilmesi halinde sorun çözülecek” şeklinde algı operasyonu yapılmaya çalıştığını vurgulayarak “Yapılan algı operasyonu, fırtınanın altyapısıdır” şeklinde konuştu.

“BİZE ŞANS VERİN”

Arıklı, hareketi eleştirenlerden kendilerine bir şans vermelerini isteyerek, yapılan bir yanlış olması halinde bunun iyileştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek şunları kaydetti. “Başaracağımızı düşünüyoruz. Kamuoyundan da yeteri kadar destek bulduğumuzu düşünüyoruz. Arkadaşlarımla köyleri, kasabaları ve mahalleleri dolaşıyoruz. Her yerde ilginin olması bizi memnun ediyor ve ateşliyor. Zannediyorum önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı halk görecek ve bize şu anda mesafeli olan önyargılı insanla da çalışmalarımızı gördükten sonra hakkımızı teslim edeceğine inanıyorum. Lütfen biraz şans versinler.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.