1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 2 BİN YILLIK İNCİ TANESİ BULUNDU
2 BİN YILLIK İNCİ TANESİ BULUNDU

2 BİN YILLIK İNCİ TANESİ BULUNDU

2 BİN YILLIK İNCİ TANESİ BULUNDU

A+A-

Avustralya'nın batısında arkeologlar 2000 yıldan da eski bir inci tanesi buldular. Araştırmayı yürüten uzmanlardan biri inci tanesini "eşsiz" olarak tanımladı. İnci tanesi Avustralya'daki antik alanda bugüne kadar bulunan ilk ve tek inci.

BBC Türkçe'de yeralan habere göre, 2011 yılındaki bir kazı esnasında çıkarılan incinin yaşını belirlemek tam dört yıl sürdü.
Kimberley bölgesinden çıkarılan inci üzerinde çalışan Wollongong Üniversitesi uzmanları, tanenin zarar görmemesi için inciye müdahale etmeden çalıştılar.

İnci tanesinin üzerindeki kabuğa uygulanan karbon tekniği ile incinin yaşının 2000 yıl kadar olduğu belirlendi. Ancak incinin bulunduğu bölgenin Avustralya'nın suni inci üretim bölgesine yakın olması ve tanenin tamamen yuvarlak olması, incinin modern zamanlarda üretilen ve toprağa yanlışlıkla karışan bir tane olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Doğada bulunan doğal incilerin tamamen yuvarlak şekilli olması oldukça ender rastlanan bir durum. Ancak yardımcı Profesör Kat Szabo ABC haber sitesine inci tanesinin sunni incilerde görülen tohuma sahip olmadığını ve doğal incinin tüm klasik işaretlerini taşıdığını söyledi.

İncinin rengi altınımsı pembe. Ancak bunun tanenin doğal rengi mi yoksa toprak altında bu denli uzun kalmasının bir sonucu mu olduğu bilinmiyor. Szabo tanenin yaşına göre oldukça iyi konumda olduğunu söyledi.

İnci tanesi bu ayın ilerleyen zamanlarında Batı Avustralya Denizcilik Müzesi'nde sergilenecek.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.