1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “RUM HALKI ÇÖZÜME YAKLAŞIYOR”
2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “RUM HALKI ÇÖZÜME YAKLAŞIYOR”

2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “RUM HALKI ÇÖZÜME YAKLAŞIYOR”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum halkının çözüme yaklaştığını ifade etti.

A+A-

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum halkının çözüme yaklaştığını ifade etti.

Rumların ilk kez çözüm eğiliminde olduklarını, Rum basınından örnek vererek anlatan Talat, bu konuda Baf’ta verdiği bir konferanstaki izlenimlerini aktardı.
Talat, Baf’taki konferansa katılanların  büyük çoğunluğunun  çözüm istediğine işaret ederek, 2004 yılında bu bölgede Annan Planı’na yüzde 86 “hayır” oyu verildiğini hatırlattı..

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“ÇÖZÜM EĞİLİMİMİN 3 NEDENİ:  EKONOMİK SIKINTI, DOĞAL GAZ VE HAYAL KIRIKLIĞI”

Güney Kıbrıs’ta çözüme eğilimin artmasının en temel nedeninin ekonomik çöküntü olduğunu söyleyen Talat,  Rum tarafının AB troykasına muhtaç hale geldiğini, Kıbrıs sorununun çözümü dışında hızlı toparlanma ihtimalinin de görülmediğini belirtti.

Talat, doğal gazın değerlendirilmesinin en akıllıca yolunun, gazın, Türkiye üzerinden nakli olduğunun artık iyice anlaşıldığını, bu bağlamda ekonomik çöküş yaşayan Kıbrıs’ın her iki tarafının ekonomisi için de doğal gazın bir çeşit kurtarıcı ilaç olacağını anlattı.

BM çözüm planını 2004’te reddeden Kıbrıslı Rumların umduklarının gerçekleşmediğini   ifade eden Talat, bu sayede Rum halkının çözüm yönüne evrildiğini belirtti.

Talat, tüm bu olumlu gelişmelere karşın Kıbrıslı Rumların istedikleri çözümle Kıbrıslı Türklerin arzuladıkları çözümün henüz örtüşmediğini düşündüğünü söyledi.

VİCDANİ RET

Vicdani ret konusuna da değinen Talat, vicdani reddin Avrupa’da bir insan hakkı olarak görüldüğünü,  Kıbrıs Türk tarafında da bu yöndeki bilincin arttığını ancak  mevcut yasaların buna imkan tanımadığını kaydetti.

“DİNİ BULUŞMALAR OLUMLU”

Talat, din çevrelerinin bir araya gelmesini son derece olumlu bulduğunu, Ortodoks kilisesinin Kıbrıs’ta barış istemesinin önemli olduğunu vurguladı.
Talat, bu yeni tutumun kalıcı olması halinde tarihi olarak dahi değerlendirileceğini hatırlattı.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.