1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 2 YIL HAPİS CEZASI
2 YIL HAPİS CEZASI

2 YIL HAPİS CEZASI

Kültürel mirasa büyük saygısızlık

A+A-

 

Karpaz yarımadasının kuzey doğusunda bulunan Afrendika bölgesindeki Asomados Kilisesi’nin koyun ahırı olarak kullanılması yoğun tepkilere neden oldu

Karpaz Yarımadası’nın kuzey doğusunda bulunan Afrendika bölgesindeki Asomados Kilisesi’nin koyun ahırı olarak kullanıldığını resmeden fotoğraf, sosyal medya ağı Facebook’ta duyarlı kişiler tarafından büyük tepkiye neden oldu.

Arkeolog Tuncer Bağışkan tarafından paylaşılan fotoğraflarda, kilisenin içerisinde koyun sürüsü ve beslenmeleri için yerleştirilen yemlikler görünüyor.

Arkeolog Tuncer Bağışkan’ın kişisel hesabından paylaştığı fotoğrafın altına yorum yapan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, adanın ortak kültürel mirasına yapılan saygısızlığı kınadı.

Konuyla ilgili Tuncer Bağışkan, fotoğrafları paylaştığı için bazı kesimlerden hakaret işittiğini belirtti.

Tarihi ve doğal koruma alanı içinde bulunan kilisenin, Eski Eserler Dairesi yetkilileri tarafından ziyaret edildiğini kaydeden Bağışkan, söz konusu kilisenin turizme açık bir yer olarak kalması gerektiğini söyledi.

2 yıl hapis cezası

60/94 sayılı Eski Eserler Yasası’na göre eski eser alanlarının hayvan barınağı olarak kullanılması suç ve iki yıllık hapis cezası gerektiriyor. Bağışkan, Atlılar köyünün yakınındaki Avgashida Manastırı’nın da hayvan barınağı olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi. Eski Eserler Dairesi’nden konu hakkında yorum almak için herhangi bir yetkiliye ulaşılamadı.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ise söz konusu kilisenin hayvan barınağı olarak kullanılmadığını söyledi. Coşkun, son iki gündür bölgeye belediyeden görevlilerin gittiğini ve iddia edildiği gibi bir duruma rastlamadığını belirtti.

“Bölgedeki koyunlar başıboş dolaşıyor. Tesadüf eseri kilisede bulundukları bir anda fotoğraflanmış olabilirler” diyen Coşkun, kiliselere de camilere verdiği önem kadar önem verdiğini söyledi.

Öte yandan, Karpaz’daki olay gündeme gelince Atlılar köyünün yakınındaki Avgashida Manastırı’nın da uzun zamandan beridir hayvan barınağı olarak kullanıldığı belirtildi. Vatandaşlar, Avgashida Manastırı’yla ilgili de yetkililerin önlem almasını istedi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.