1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ”
“20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ”

“20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ”

ÇOGEM’den destek alan çocuklara yönelik "Çocuk Hakları" konulu etkinlik düzenlenecek.

A+A-

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İLE KKTC TELSİM “ÇOCUK HAKLARI” KONULU ETKİNLİK DÜZENLEYECEK

GÜRPINAR: “MİSYONUMUZ ÇOCUK HAKLARININ KORUNMASINI SAĞLAMAK, İSTİSMAR VEYA İHMALE MARUZ KALAN ÇOCUKLARI GÜVENCE ALTINA ALMAK VE ÇOCUKLARA GÜVENLİ BİR GELECEK SAĞLAMAK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile KKTC Telsim işbirliğinde Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM)’den destek alan çocuklara yönelik "Çocuk Hakları" konulu etkinlik düzenlenecek.

"20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" dolayısıyla yarın düzenlenecek etkinliğe, Meclis Başkanı Sibel Siber ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da katılacak.

ÇOGEM’de yer alacak ve saat 14.30’da başlayacak etkinlikte Psikolog Emine Özkılıç sunum yapacak, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve Ruzen Atakan resim çizecek.

GÜRPINAR’IN MESAJI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, insanlığın bugünüyle yarınları arasındaki en güçlü bağ olan çocukların haklarının korunarak, onlara sevginin, hoşgörünün ve barışın egemen olduğu yaşanabilir bir dünyanın bırakılmasının, devletlerin önemli bir sorumluluğu olduğunu belirtti.

Gürpınar, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” nedeniyle yayınladığı mesajda, "Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan ve çocuk haklarını güvence altına alan Çocuk Hakları Deklarasyonu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi, bilindiği gibi 20 Kasım 1989 yılında BM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, ülkemizde ise bu sözleşme 1996 yılında onaylanmıştır.

Çocuklar da tıpkı yetişkin bireyler gibi haklara sahiptir ve her çocuk bu bildiriden doğan haklarından yararlanmalıdır” dedi.

Çocukların sağlık, beslenme, eğitim, barınma koşullarının iyileştirilmesi, bunun yanı sıra güç koşullarda yaşayan ve suça yönelen çocuklara sahip çıkılarak topluma kazandırılmaları ve geleceğe hazırlanmalarının, birey, toplum ve devlet olarak herkesin temel görevi olduğuna dikkat çeken Gürpınar şöyle devam etti:

“Çocuk Hakları açısından çocuklarımızın ihmal ve istismarının önüne geçmek, çocuk emeğinin sömürülmesini önlemek;  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak önceliğimizdir. Bakanlığımız bünyesinde Lefkoşa Surlariçi’nde hizmet veren Sosyal Hizmet Merkezleri, açıldığı tarihten bu yana sokakta risk altında olan 163 çocuğa hizmet vermiştir. 

Çocukların sokaktaki risklerden korunmalarını ve suça itilmelerini önlemek amacıyla ilk adım istasyonu olarak hizmet veren ÇOGEM ( Çocuk ve Gençlik Eğitim Merkezi) ile GADEM ( Gençlik Aile Destek Eğitim Merkezi), risk grubundaki çocukların ve gençlerin  yeniden topluma kazandırılması, eğitimlerinin sürdürülmesi, sosyal ve psikolojik açıdan desteklenmesi için faaliyetlerine devam etmektedir.

Bakanlığımız Sosyal Hizmetler Dairesi aracılığıyla, olumsuz koşullarda yaşayan çocukların devletin koruması altına alınmasına ve onların gerek fiziksel gerekse sosyal gelişimi için olumlu koşulların yaratılmasına yönelik gerekli maddi ve manevi katkıyı yapmaktadır.”

2014 yılında 12 çocuğun çeşitli nedenlerle Sosyal Hizmetler Dairesi’nin korumasına alındığını kaydeden Gürpınar,  24 çocuğun Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda devletin koruması ve gözetimi altında tutulmakta olduğunu ifade etti.

Gürpınar, “SOS Çocuk Köyü’nde 68 çocuk, Gençlik evleri ve SOS Çocuk Köyü’nde toplam 108 çocuğumuz barındırılmaktadır. Yuvada koruma altına alınan çocukların tüm gereksinimleri Bakanlığımız tarafından karşılanırken; SOS Çocuk Köyü ve Gençlik Evlerinde barındırılan çocuklarımıza ve yarı bağımsız yaşamda olan Bakanlığımız tarafından katkı yapılmaktadır. 32 çocuğumuz ise koruyucu ailelerin yanında aile bütünlüğü içinde koruma altındadır” dedi.

Gürpınar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak misyonlarının, çocuk haklarının korunmasını sağlamak, istismar veya ihmale maruz kalan çocukları güvence altına almak ve çocuklara güvenli bir gelecek sağlamak olduğunu vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.