1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJLARI...
20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJLARI...

20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJLARI...

20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJLARI...

A+A-

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle sivil toplum örgütleri mesaj yayımladı.

TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar yayımladığı mesajda, 15 Temmuz 1974’te EOKA-B ve Yunan Subayları tarafından gerçekleştirilen darbe sonrası sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanı Makarios’un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmadaki yardım çağrılarına garantör Anavatan Türkiye’nin koştuğunu kaydetti. Ancak barış için adaya gelen Mehmetçik’in topla tüfekle karşılandığını ifade eden Bayar, “20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı; şehitler pahasına, şanla ve şerefle başarıldı. Türklere özgürlük ve Ada’ya, Rum’a ve Yunanistan’a da barış sağlandı” dedi.

41 yıldır adada iki ayrı idarenin barış içinde yan yana yaşadığını kaydeden Bayar, “En iyi çözüm şekli de budur. Artık bu gerçeğin de tüm dünya tarafından da görülmesinin zamanı gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIK TURİZMİ KONSEYİ

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan da yayımladığı mesajda, 20 Temmuz’un Kıbrıs Türkü’nün toplumsal varlığının ve özgürlüğünün Anavatan Türkiye’nin garantisi altında Kıbrıs’ta ilelebet devam edeceği mesajının tüm dünyaya verildiği bir gün olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelecek nesillere bırakılabilecek en önemli miras olduğunu kaydeden Savaşan, “Bu gün, barışcıl tutumumuzu bütün dünyaya hatırlatma günüdür” dedi.

AK HATAYLILAR KARDEŞLİK, DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ

Ak Hataylılar Kardeşlik, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek ise mesajında, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkının kaderini değiştirdiğini ve anlamının büyük olduğunu kaydetti.

İpek, “Kıbrıs Türk halkı, 11 yıl boyunca tüm zorluklara göğüs gererek, yılmadan yıkılmadan usanmadan mücadelesini sürdürmüş ve 1974 Barış Harekatı ile çizilen hudutlar içerisinde kendi egemen devletini kurabilme başarısını göstermiştir. Çok çetin şartlarda verilen onurlu mücadelenin ardından güven ve huzur ortamına kavuşmuş, kendi devlet çatısı altında varlığını, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz desteği ile devam ettirmektedir” dedi.

RAUF RAİF DENKTAŞ VE DÜŞÜNCELERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ

Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Sekreteri Tuncay Özkaraşahin de mesajında, “Türkiye’nin garantörlük yetkileriyle 20 Temmuz 1974’te ENOSIS’e, Kıbrıslı Türklerin tamamen yok edilmesine ve Kıbrıslı Rumların boğazlanmasına son verildiğini” kaydetti.

Özkaraşahin, “(Barış Harekatı) ulusumuzun şanlı tarihinin bir diğer onurlu duruşunun ve müdahalesinin sayfasıdır” dedi.

Kıbrıslı Türklerin 1974 öncesi yaşadıklarına işaret eden Özkaraşahin, “Miras olarak bu günlere gelirken geçilen yolun hikayesini, gerçeğini anlatıp miras bırakalım” ifadelerine yer verdi. 

HALKIN ADALET KONSEYİ

Halkın Adalet Konseyi (HAK) Dönem Başkanı Ali Yenen de mesajında, Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türkler yanında Kıbrıslı Rumlara da barış getirildiğini, adanın bir kan gölüne dönüşmesinin önüne geçildiğini ve Kıbrıslı Türklerin 11 yıl süren belirsizliğine son verildiğini kaydetti.

Yenen mesajında şöyle dedi:

“Kıbrıs’ta kalıcı bir barış ancak 1963 yılından 1974 yılına kadar yaşanan acı olaylar ve gerçekler göz önünde bulundurularak var olabilir. Kırk yılı aşan bir zaman sürecinde, Kıbrıslı Türklerin kendi kendini özgürce yönettiği ve Kuzey Kıbrıs’ta egemenlik hakkını kullandığı gerçeği yok kabul edilerek bir çözüme ulaşılamaz. Kıbrıs Türk halkı, Barış Harekatı sonucunda, Kıbrıs’ın kuzeyindeki özgür ve güvenli topraklarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurarak mücadelesini taçlandırmıştır. Kalıcı barış veya çözüm, ancak Kıbrıs Türk halkının eşitliği, egemenliği ve iki kesimlilik, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi ilgili tüm tarafların kabul etmesiyle gerçekleşebilir.”

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.