1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 20 YILDA 20'DEN FAZLA İNTİHAR!
20 YILDA 20'DEN FAZLA İNTİHAR!

20 YILDA 20'DEN FAZLA İNTİHAR!

Gözler teşkilata çevrildi.

A+A-

KKTC Polis Teşikilatında son yıllarda artan intihar vakaları teşkilatın yapısı ve işleyişinin sorgulanmasına neden oldu.

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan eski bir polis mensubu. İntiharlardaki artışı, çalışma koşullarındaki zorluk, teşkilat yasasındaki muğlaklık ve aşırı strese bağladı.

Eski polis mensubu, “Son yirmi yıl içinde 20’den fazla polis mensubu canına kıydı. Burda oturup bunların nedenlerini iyice araştırıp sorunun köküne inmek gerek” dedi.

 

Eniz ORKACIOĞLU

KKTC Polis Teşikilatında son yıllarda artan intihar vakaları teşkilatın yapısı ve işleyişinin sorgulanmasına neden oldu. Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan eski bir polis mensubu. İntiharlardaki artışı, çalışma koşullarındaki zorluk, teşkilat yasasındaki muğlaklık ve aşırı strese bağladı. “Son yirmi yıl içinde 20’den fazla polis mensubu canına kıydı. Burda oturup bunların nedenlerini iyice araştırıp sorunun köküne inmek gerek” dedi.

Düzensiz ve ağır mesai

Meslekteki en önemli sıkıntının düzensiz ve ağır mesai şartları olduğuna dikkaat çeken eski polis mensubu, “Düşünün polisliğin ne bayramı ne de seyranı var. Her an göreve çağrılabiliyorsunuz. Bir yerde bir olay mı oldu anında oraya polis gidiyor. Kaza mı var polis olay mahalinde, uyuşturucu asayiş ve daha birçok konuda olaya ilk müdahil olan polis olmak durumunda. Hal böyle olunca da insanın ne pskolojisi ne de sosyal hayatı kalıyor, bir de üstüne üstlük bu verdiğin hizmetin maddi olarak da geri dönüşümünü de alamıyorsunuz” diye konuştu.

Aile düzeni

 

Polisin de bu ülkenin  her bireyi gibi aile kurmaya hakkı olduğuna dikkat çeken kaynak,  “ Belli bir yaşta evlenip aile kurmaya çalışıyorsunuz. İlk yıllarda herşey doğru düzgün ve güzel giderken ağır iş koşullarını pskolojik olarak eve de taşımanızın ardından ordaki düzeniniz de bozulmaya başlıyor. Zaten işte diken üstünde ve mutsuzsunuz buna özel hayatınız da eklenince hayat daha da çekilmez olmaya başlıyor ve geriliyorsunuz. İşte bundan sonrası ise tamemen kişilik ve karakterinizle alakalı, kimi insan bu stresi taşıyacak gücü kendinde bulurkan kimi ise kurtuluşu yaşamına son vermekte buluyor” dedi.

Polisn pskoloğu yok

Polis teşiklatanının bu kadar ağır ve zor şartlarda görev yapmasına karşın personelin sıkıntılı bir durumda başvurabileceği bir pskoloğunun olmamasının düşündürücü olduğuna vurgu yapan eski polis, “Dünyada hemen hemen her iş kolunda pskolojik danışmanlık hizmetleri verilmekte, hatta polis asker ve benzeri ülke güvenliğiyle ilgili alanlarda buna daha da özen gösterilmekte. Bizde ise ne acıdır ki Polisin sıkıştığı anda başvurabileceği böyle bir kaynağı yok. Polis Teşkilatı GKK’ya bağlı olmasına karşın pskolojik hizmet askerimizde var ancak polisimizde yok bu gerçekten büyük bir çelişki oluşturmakta” şeklinde konuştu.

 

Yasa geçce polis pskolojik olarak rahatlayacak

Eski polis,  polisin yaşadığı en önemli pskolojik sorunlardan birinin de mevcut yasadan kaynaklanan belirsizlik olduğuna dikkat çekerek,  , “Düşünün polis GKK’ya bağlı ancak emeklik noktasında askerle anyı statüde işlem görmüyor. Bu kadar zor şartlarda çalışan bu insanlar yasanın farklı uygulanması nedeniyle yılları dolmasına karşın emekliye çıkamıyorlar, bu da büyük bir baskı ve bunalım yaratıyor” dedi.

Yeni Bakış

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.