1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 200 YIL SONRA TEHLİKEDELER!
200 YIL SONRA TEHLİKEDELER!

200 YIL SONRA TEHLİKEDELER!

200 YIL SONRA TEHLİKEDELER!

A+A-

Lefke Bölgesindeki 1800 civarındaki hurma ağacının bir kısmı böceklerden dolayı kurudu. Aralarında 200 yıllık hurma ağaçlarının bulunduğu çok sayıdaki ağaç da ivedi olarak ilaçlanmayı bekliyor.

Lefke Bölgesine ithal edilerek getirilen Hurmalar böcek tehditi altında bulunuyor. Afrika ülkelerinden ithal edilen ve hurmalar ile birlikte ülkeye giren böceklerin birçok hurmayı kuruttuğu öğrenildi. Girne’ye getirilen ve Lefkoşa - Girne Anayolu üzerine ekilen hurmaların kurumasına sebep olan böceklerin hurmanın beynine inerek beyni kemirmesi sonrasında hurmayı kuruttuğu belirtiliyor.

BÖCEKLER LEFKENİN HER TARAFINI SARDI

Lefke Çevre Derneği Genel Sekreteri Enver Bıldır Detay Gazetesine yaptığı açıklamada, ülkeye dışarıdan hurma getirdiler. Hurmalar ile beraber bu böcekler de geldi. Hem Kuzey’den hemde Güney’den Lefke Bölgesine gelen ve hurmaların kurumasına neden olan böceklere tuzaklar kuruldu. Şu anda Lefke’nin her yerinde bu böceklerden var. Lefke’nin çeşitli bölgelerine 300 kadar böcek tutma tuzağı kurduk. Ve birçoğunu yakaladık dedi.

BÖCEK HURMANIN BEYNİNE İNİYOR VE KURUTUYOR

Enver Bıldır açıklamasına devamla bu böcekler zamanla bu hurmanın beynine iniyor ve hurmayı kurutuyor. Sonunda Hurma ölüyor.

Girne Anayolunda hurma kalmadı. Bu durum Lefke’de önlenmezse ayni Girne Anayolundaki gibi tüm hurmalar kuruyacak. Lefke Bölgesinde 1800 hurma ağacı var. Bunlar arasında 200 yaşında olanlar var ve bunları koruma altına almak gerekir. Uzun kanallar ve çukurlar açarak hurmaların köklerine su götürmemiz gerekir. Hurmanın köküne gidecek suya ilaç koyarak böcekleri öldürebiliriz ifadesinde bulundu.

HURMALAR HEMEN İLAÇLANMALI

Enver Bıldır, Tarım dairesi ile bazı sivil toplum örgütlerinin bu konuda çalıştığını ve tüm hurmaların köklerine ilaç verileceğini ancak bu duruma ivedi olarak el atılmazsa böceklerin hurmalara ulaşacağını ve tüm hurmaları öldüreceğini söyledi. Lefke Çevre Derneği Genel Sekreteri Enver Bıldır, Tarım Dairesinin görevi bir hurma faciası yaşanmadan bunun önüne geçmektir. Yeterli ilaç var ama yalnız ilaç ile bu iş olmaz. Tarım Bakanlığı görev üstlenmeli.

Bizde sivil toplum örgütleri olarak destek ve yardım edeceğiz. Ancak bu konuda kollar geç kalınmadan hemen sıvanmalı yoksa çok geç kalırız açıklamasında bulundu.

HURMANIN MEYVESİ KESİLEREK İLAÇLAMA İŞLEMİ YAPILMALI

Lefke Bölgesinde sakin Göksel Karagözlü ise yaptığı açıklamada, Lefke Bölgesindeki hurma konusu çok ciddi bir konudur. Devlet derhal bu olaya el atmalı. Hurma ağaçlarındaki hurmalar olgunlaşıp olgunlaşmamasına bakılmaksızın hemen kesilmeli ve kesilen hurmalar tartılmalı. Tartılan hurmaların bedelleri ne kadar tutarsa da sahiplerine bu bedeller ödenmeli. Sonrasında da geç kalınmadan hurmalar hemen ilaçlanmalı dedi.

İLAÇ İNSAN BEYNİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

İlaçlama işleminin hurmanın meyvesi üzerindeyken yapılması halinde bunun insan sağlığı için olumsuzluklar yaratacağına ve ilacın insan beynine hasar yapabileceğine vurgu yapan Göksel Karagözlü, en iyi yolun hurmanın meyvesinin toplanarak ilaçlamanın hemen yapılmasının olduğunu belirtti.

Detay

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.