1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “2013 ZOR BİR YILDI, 2014 KOLAY OLMAYACAK”
“2013 ZOR BİR YILDI, 2014 KOLAY OLMAYACAK”

“2013 ZOR BİR YILDI, 2014 KOLAY OLMAYACAK”

“KIBRIS ÇOK YAKINDA FARKLI BİR ÜLKE OLABİLİR”

A+A-

SİYASİ PARTİLERİN 2014’TEN BEKLENTİLERİ DÜŞÜK

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 2013’ün zor bir yıl olduğunu, 2014’ün de kolay olmayacağını vurguladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler yeni yıl dolayısıyla Rum siyaset dünyası tarafından verilen mesajları aktardı.

Gazeteye göre açıklamasında 2014’ün kolay bir yıl olmayacağını vurgulayan Anastasiadis “Yeni yıl vatanımızın dirilişine damgasını vuracak. Çile yıllarından ümit yıllarına geçeceğiz ancak bu hepimize bağlı” dedi.

Kıbrıs sorununa da yer veren Anastasiadis Kıbrıs’ın çok yakında, “hükümranlığının tamamındaki yasal sakinlerine koruma ve eşit fırsatlar sağlayan farklı bir ülke olabileceği” görüşünü ortaya koyarak Rum halkını birlik olmaya çağırdı, özetle şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorununun çözümünü, rekabet olsun diye istemiyoruz veya suçlama oyununun bir parçası olarak da görmüyoruz. Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızı temin etmek isterim ki Kıbrıs Rum tarafı, belirsizliğin uzamasına veya kabul edilmez durumun devamına katkı koymuyor. Vatanımızı bölünmüş tutacak bir çıkmazın sorumluluğunun kime ait olacağı umurumuzda değil. Bizi, çıkmaz olmaması ilgilendiriyor. Bizi çözüme varmak, ortak vatanımızı yeniden birleştirmek ilgilendiriyor.

Yeniden birleşmeye halkın destek vermesini, sınavlara dayanabilmesini,  kalkınma ve refah fırsatları oluşturmasını, Avrupa ilke ve değerlerini güvence altına almasını, Kıbrıs’ta ve bölgede istikrarı güvence altına almasını, ittifaklara olanak tanımasını istiyoruz.

Bu nedenle bir diyaloğa girmeden önce Kıbrıs sorununun temel çözüm ilkelerinin hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde açıklıkla netleştirmek istiyoruz. Dağılma şartlarını müzakere etmek yerine yeniden birleşmenin ön şartlarını tartışalım.”

Devamla, siyasi partiler tarafından yayımlanan mesajlara yer veren gazete mesajların ortak noktasının, bütün partilerin 2014’ten beklentilerinin çok düşük oluşuna dikkat çekti.

Simerini’nin“2014’le İlgili Dilekler” başlıklı haberine göre mesajların Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümlerinde Anastasiadis birlik çağrısı yaptı. EDEK direniş ve stratejinin yeniden belirlenmesini, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Kıbrıs sorununa “doğru çözüm” bulunmasını istedi. AKEL Kıbrıs sorunundaki çıkmaza Rum tarafının da katkı koyduğuna işaret ettiği “Türk tarafının uzlaşmazlığından” kaynaklandığını savundu.

Vatandaşlar İttifakı ve EURO.KO Rum tarafının içerisinde bulunduğu ekonomik duruma odaklandıkları açıklamalarında bu durumu “1974’ten sonraki en zor yıl” olarak nitelediler.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.