1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “2013’DE TOPLAM 110 MİLYON TL’LİK DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDENDİ”
“2013’DE TOPLAM 110 MİLYON TL’LİK DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDENDİ”

“2013’DE TOPLAM 110 MİLYON TL’LİK DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDENDİ”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi oyçokluğu ile kabul etti.

A+A-

GIDA, TARIM VE ENERJİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

SENNAROĞLU: “2013’DE TOPLAM 110 MİLYON TL’LİK DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDENDİ”

“2014 YILINDA TAHSİLAT ORANINDA OLUMLU YÖNDE BİR GELİŞME BEKLENMEKTEDİR”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi oyçokluğu ile kabul etti.

8 saat süren görüşmelerin ardından eleştirilere yanıt veren Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, KKTC’nin üretiminde, ihracatında ve milli gelirin dağılımında tarım sektörünün önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

Sennaroğlu, “2011 yılı nüfus sayımı verilerine göre 286 bin 257 olan ülke nüfusunun yüzde 55,4’ü kırsal bölgelerde yerleşmiş olup, toplam çalışan nüfusun yüzde 3,7’si tarım sektöründe istihdam edildi” dedi.

Tarımın, 2012 yılı Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki payının yüzde 6,4 olmasına rağmen, tarıma ayrılan bütçenin, GSMH’nın yüzde 1,5’ne tekabül ettiğini kaydeden Sennaroğlu, DPÖ istatistiklerine göre 2011 yılında yüzde 7 olan tarımın büyüme hızının, 2012 yılında yüzde 4,5’e gerilediğini söyledi.

Sennaroğlu, “Ekonominin büyük ölçüde tarıma dayalı olduğu ülkemizde 2 milyon 465 bin 552 dönüm olan toplam alanın, yüzde 56,7’sine tekabül eden 1 milyon 398 bin 123 dönümünü tarım arazileri oluşturmaktadır. Toplam tarım arazilerinin yüzde 84,18’ine tekabül eden 1 milyon 176 bin 915 dönüm alanda tarımsal faaliyetler yürütülmektedir” dedi.

2012 yılında ihraç edilen tarımsal ürünlerin başında süt ürünleri, narenciye ve tavuk ürünlerinin geldiğini kaydeden Sennaroğlu, şöyle devam etti:

“Gerçekleşen bu rakamlar tarım sektörünün ülke açısından önem ve büyüklüğünü yeteri kadar ortaya koymaktadır. Ülkede tarımın durumuna genel bir bakış yaptıktan sonra bakanlık ve bakanlığa bağlı daire ve kurumlar tarafından yürütülen faaliyetlere kısaca değinmek gerekmektedir”

Önder Sennaroğlu, 2013’te “Vergisiz Akaryakıt Desteği, Alan Bazlı Ödemeler, Küçükbaş Hayvan Destekleri, Sertifikasyon Destekleri (Organik ve Global GAP), Narenciye Tür Değişikliği ve Plantasyonların Gençleştirilmesi Desteği, Çiğ Süt Destekleri (Küçük ve Büyükbaş Hayvancılık) Arıcılık Teşvikleri, Balıkçılık Sektörünün Geliştirilmesi Teşvikleri, Tarımsal Ürünlerin İhracatı için verilen Teşvik Primleri (Narenciye, Süt Ürünleri, Patates Paketleme)” başlıkları altında toplam 110 milyon TL’lik Doğrudan Gelir Desteği ödendiğini söyledi.

Sennaroğlu, bakanlığın tarım ve hayvancılık sektörlerindeki üreticiler için düşük veya sıfır faizli kredi uygulaması çerçevesinde, 717 üreticinin toplam 65 milyon TL faizsiz kredi kullanmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu, Tarım ve Kırsal Alanlara Destek Hibe Programı kapsamında 2013 yılında 19 işletmenin, 3 milyon 500 bin TL tutarında kısmı hibe almaya hak kazandığını söyledi.

Sennaroğlu, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı olarak, 2013 yılında, Avrupa Birliği Uyum Çalışmaları çerçevesinde, tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik mevzuatların AB’ye uyumlaştırılması çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.

Türkiye’den gelecek suyun, tarım açısından büyük önem arz ettiğine işaret eden Sennaroğlu, proje kapsamında, Türkiye'den 107 km boru hattı ile gelecek yıllık 75 milyon metre küp suyun yüzde 50'sinin tarımsal alanlarda kullanılmasının öngörüldüğünü belirtti. Sennaroğlu, bu miktarın yıllık 37 milyon metre küp suya tekabül edeceğini söyledi.

Elektrik Kurumu’nun amacının, ülkenin tüm elektrik enerji ihtiyacını ve bunun güvenli bir şekilde sürekliliğini sağlamak olduğunu kaydeden Sennaroğlu, bu kapsamda, üretim, iletim ve dağıtımı yapmakta olduğunu ifade etti.

Sennaroğlu, “2014 yılında kamusal alanlarda alınacak önlemlerle devreden borçların 120 aya bölünerek tüketicilerin yapılandırılmış aylık borç taksitleri ile birlikte aylık tüketim miktarını da ödeyebileceğinden tahsilat oranında olumlu yönde bir gelişme beklenmektedir” dedi.    

Elektrik üretiminde arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak, SCADA sistemi kullanmak suretiyle arızanın zamanında tespiti ve süratle bu arızalarının giderilmesinin sağlanmakta olduğuna işaret eden Sennaroğlu, “ Sistemin daha verimli çalışmasına yönelik 2014 yılı bütçesinde 1.500.000 TL yatırım öngörülmüştür” dedi.

Elektrik konusunda çalışmaların sürdüğünü ancak çok istismar edildiğini ifade eden Sennaroğlu, önümüzdeki günlerde kamuoyunu aydınlatacağını kaydetti.

Kablo ile elektrik konusuna karşı olmadıklarını bunların tekrar görüşüleceğini belirten Sennaroğlu, TC Enerji Bakanı’nın kendisine kutlama mesajı gönderip davet ettiğini söyledi.

Tarım Bakanlığı’nın politika üretim merkezi olması gerektiğine dikkat çeken Sennaroğlu, bunun oluşturulacağını söyledi.

“Gıda güvenliğinin tarladan çatala kadar en üst düzeyde sağlanabilmesi için gıda ile ilgili yasal mevzuatın tamamlanarak Meclisten geçirilmesi hedeflenmektedir” diyen Sennaroğlu, bu konun en kısa sürede meclise geleceğini söyledi.

Dün ihracat teşvik primleri konusunda bakanlıkta toplantı yapıldığını ve önümüzdeki günlerde teşviklerin açıklanacağını söyleyen Sennaroğlu, patates tohumluğu konusunda ise eşit dağıtım yapılmakta olduğunu söyledi.

Harup’a “Harnup” denilmekte olduğunu bunun yanlış olduğunu da belirten Sennaroğlu, fare mücadelesinin ise artırılarak sürdürüleceğini ifade etti.

Narın desteklenmesinin olacağını kaydeden Sennaroğlu, zeytinyağı ithaline sıcak bakmadıklarını da vurguladı.

Sütün gerçek maliyetinin 120 kuruş olduğunu ve ödenenin de bu olduğunu ancak 34 kuruşunun doğrudan gelir desteği olarak verildiğini anlatan Sennaroğlu,  96’ya ise ithalatçıya verilmekte olduğunu ifade etti.

Doğrudan gelir desteğinde büyükbaşa bir kuruş olmadığını kaydeden Sennaroğlu, bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Sennaroğlu, TC’ye hellimin 9 TL’ye ihraç edildiğini bunun olur iş olmadığını ifade etti.

Faaliyet Raporu’nun 1995’den beri yapılmadığını kendilerinin yaptığını kaydeden Sennaroğlu, eksiklik noksanlık olabileceğini söyledi.

Genel Kurul’da daha sonra 216 milyon 54 bin 680 TL’lik Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi oyçokluğu ile kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra 71 milyon 923 bin 640 TL’lik  Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.