1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 2014 BÜTÇESİ GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
2014 BÜTÇESİ GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

2014 BÜTÇESİ GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 3 milyar 774 milyon 945 bin Türk Lirası olarak öngörülen 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'nı görüşmeye başladı.

A+A-

EKONOMİ, MALİYE, BÜTÇE VE PLAN KOMİTESİ 3 MİLYAR 774 MİLYON 945 TL’LİK 2014 BÜTÇESİNİ GÖRÜŞMEK İÇİN TOPLANDI

MECLİS BAŞKANI SİBER DE TOPLANTININ BAŞINA KATILARAK BAŞARI DİLEDİ: “İYİ BİR BÜTÇE KADAR İYİ BİR DENETİM DE OLMAZSA OLMAZDIR”

KOMİTE BAŞKANI ÖZGÜR: “AB’NİN MAASTRICHT KRİTERLERİ’NE GÖRE KAMU BORÇ STOKUNUN %60’I, BÜTÇE AÇIĞININ İSE %3’Ü AŞMAMASI GEREKİRKEN, BİZİM KAMU BORÇ STOKUMUZUN VE BÜTÇE AÇIĞIMIZIN MİLLİ GELİRİMİZE ORANI BU KRİTERLERİN İKİ KATI DOLAYLARINDA”

“ORTAK BİR TOPLUMSAL VİZYONLA KAMU BORÇ STOKUMUZU VE BÜTÇE AÇIKLARIMIZI AZALTMAYI ÖNGÖRMELİYİZ”

“’BÜTÇE MÜLAHAZALARIYLA ULUSAL DAVA SULANDIRILAMAZ’ DENİLEREK BÜTÇENİN MECLİS’E SEVK EDİLMDİĞİ GÜNLEDEN BUGÜNLERE GELDİK.. NE MUTLU..”

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 3 milyar 774 milyon 945 bin Türk Lirası olarak öngörülen 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'nı görüşmeye başladı.

Meclis Mavi Salon’da CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında saat 10.20’de başlayan toplantıya Meclis Başkanı Sibel Siber, Maliye Bakanı Zeren Mungan, komite üyesi olan ve olmayan bazı milletvekilleri yanında Sayıştay Başkanı Osman Korahan, DPÖ Müsteşarı Ali Korhan ve ilgili bürokratlar katılıyor.

SİBER BAŞARI DİLEDİ

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Meclis Başkanı Sibel Siber, bütçe görüşmelerinin hayırlı olmasını diledi ve bütçelerin devlet yönetiminde ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasında çok büyük önem taşıdığını söyledi.

İyi bir bütçe kadar iyi bir denetimin de olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Siber, komiteye başarı ve iyi çalışmalar diledi.

ÖZGÜR: “BÜTÇE MÜLAHAZALARIYLIA ULUSAL DAVA SULANDIRILAMAZ DENİLEN GÜNLERDEN BUGÜNE….”

Komite Başkanı CTP/BG Milletvekili Birikim Özgür de açılış konuşmasında, bugünden itibaren hazırlanan program çerçevesinde yürütecekleri bütçe çalışmalarının 29 Kasım’da tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

“Bütçe mülahazalarıyla ulusal dava sulandırılamaz” denilerek bütçenin Meclis’e sevk edilmediği günlerden bugünlere gelindiğine işaret eden Özgür, bugün bütçenin mecliste ele alınarak toplumun bilgisine sunulduğunu kaydetti.

Birikim Özgür, küreselleşme çağında bütçeyi görüşmenin yetmediğini, değişim iradesi doğrultusunda sosyal ve ekonomik kalkınma hedefine bağlı sıçramaları yapabilmeleri için dünyada sürekli gelişen bütçe uygulamalarından haberdar olmak ve niteliği artırmak gibi de bir görevleri bulunduğunu vurguladı.

“KAMU BORÇ STOĞU VE BÜTÇE AÇIĞIMIZ MAASTRICH KRİTERLERİNDE ÖNGÖRÜLENİN 2 KATI”

Avrupa Birliği’nin Maastricht Kriterleri’ne göre kamu borç stokunun yüzde 60’ı, bütçe açığının ise yüzde 3’ü aşmaması gerekirken, KKTC’de kamu borç stoğunun ve bütçe açığının milli gelire oranının bu kriterlerin iki katı dolaylarında seyrettiğini bildiren Birikim Özgür, Türkiye’nin ise daha iyi oranlarla bu kriterleri rahatlıkla karşılayabildiğini anlattı.

“En fazla ekonomik etkileşim içerisinde olduğumuz ülke konumundaki Türkiye’nin bu alandaki başarılarını örnek almalı, halkımızın demokrasi kültürü ile doğru sentezleri yaratarak biz de sürdürülebilir bir toplumsal yapı ve ekonomiye geçişi sağlamalı ve toplumsal varoluşumuzu ekonomik alandaki başarılarımızla taçlandırabilmeliyiz” diyen Birikim Özgür, 2008 küresel finans kriziyle birlikte risklere karşı daha duyarlı bir dünyada yaşadıklarının bilinciyle 2014 yılı bütçesini görüşmeleri ve ortak bir toplumsal vizyonla kamu borç stoku ve bütçe açıklarını azaltmayı öngörmeleri gerektiğini vurguladı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür, bir yandan kamu harcamalarında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedeflerken diğer yandan istihdam olanaklarını artırmayı ve sosyal alanlarda daha nitelikli hizmetler sunabilecek bir kamu yönetimini tesis etmeyi öngörmek gerektiğini söyledi.

“Etkin maliye politikalarıyla kamu gelirlerinin artırılmasına dönük ciddi bir çaba içerisinde olmamız gerekmektedir” diyen Özgür, eğitimdeki kamunun sorumlu olduğu sosyal hizmet alanlarında ise yapısal sorunları aşmak ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamanın acil bir göreve dönüştüğünü; bu gibi alanlarda daha çok kaynak, daha yüksek kalite anlamına gelmediğini anlattı.

“İLKOKULLARDA ÖĞRETMEN SAYISI OECD ORTALAMASININ YÜZDE 20 ÜSTÜNDE”

Buna örnek veren Birikim Özgür, şöyle devam etti:

“İlkokullarımızda öğrenci sayısı OECD ortalaması ile aynı iken öğretmen sayımız OECD ortalamasından yüzde 20 daha yüksektir. AB’nin hazırlattığı raporlarda bu oranlar ışığında öğretmen sayısında kısıntıya gidilmesi önerilmekte, fazla öğretmen sayısı ve yüksek maaşlar nedeniyle kaynakların yüzde 97’sinin işgücüne harcandığından, bunun diğer harcamaları olanaksız kıldığından söz edilmektedir. Hükümetin öğretmen sayısını azaltma veyahut maaşlarını düşürme gibi bir politikası olmasa da şurası bir gerçek ki verimliliği artırma seferberliğine girişmeden salt yeni istihdamlarla sağlanacak geçici çözümler, kamudaki eğitim kalitesini yükseltme olanaklarımızı iyiden ortadan kaldıracaktır. İlköğretimde kendi partimin de görev aldığı 2004-2011 yılları arasında kamuya kayıtlar yüzde 6,5 artarken özele kayıtların yüzde 358 artmış olması tesadüf değildir. Bu tablonun oluşmasının tek bir sebebi vardır o da yapısal sorunlar nedeniyle kaliteyi artırmaya dönük adım atma imkânlarımızın her geçen günle birlikte ortadan kalkmasıdır.”

Bu tespitler ışığında, önümüzdeki süreçte başta iktidara ve hiç kuşkusuz sorumlu muhalefete büyük görevler düşecektir.”

“SEÇİM EKONOMİSİ UYGULAMAKTAN UZAK DURULMALI”

Birikim Özgür, gelecek yıl yerel seçimlerin yapılacağını hatırlatarak, iktidarın seçim ekonomisi uygulamalarından uzak durması ve bütçenin öngördüğü harcamaların dışında herhangi bir harcamaya yönelmemesi gerektiğini vurguladı.

Özgür, seçimlerin, tüm yerel yönetimlerde mali ve idari yönden sürdürülebilir yapıların oluşmasına vesile olmasının gözetilmesini istedi. Muhalefetin ise popülizm yapmadan, ülke gerçeklerini göz önünde bulundurarak ve ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmesi, köklü reformların takipçisi olması ve iktidarı esasen bu açıdan denetlemesi gerektiğini kaydeden Özgür, 2014’te kaynakların verimli kullanılabileceği koşulların oluşmasını gözeteceklerini söyledi.

Özgür’ün açılış konuşmasından sonra tasarının bütünü üzerindeki görüşmelere Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın sunuş konuşmasıyla devam edildi.

KOMİTEDE KİMLER VAR?

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür (Başkan), UBP Milletvekili Ersin Tatar (Başkan Vekili); CTP milletvekilleri Armağan Candan ve Ömer S. Kalyoncu; DP-UG Milletvekilleri Hasan Taçoy ve Hakan Dinçyürek ile UBP Milletvekili Kutlu Evren üye olarak görev yapıyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.