1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 2015 KKTC İÇİN FELAKET YILI OLACAK!
2015 KKTC İÇİN FELAKET YILI OLACAK!

2015 KKTC İÇİN FELAKET YILI OLACAK!

2015 KKTC İÇİN FELAKET YILI OLACAK!

A+A-

Turizm temsilcileri, hükümetlerin her defasında turizmin ülkede “lokomotif sektör” olduğunu belirttiğini ancak, bugün hükümetin sektöre gereken ilgiyi göstermediğini vurguladı. Turizmciler, hiçbir hazırlık yapılmaması nedeniyle 2015 yılının turizm açısından “felaket yılı” olacağını konusunda Turizm Bakanlığı’na uyan yaptı.

Turizm Bakanlığı’run kendilerini dikkate almadığını ifade eden sektör temsilcileri, elektrik fıyatlan ile maliyetlerin yüksekliği, charter teşviklerinin zamanında ödenmemesi, reklam bütçesinin aynlmaması, yurt dışı tanıtımının yapılmaması ve 2015 teşvik sisteminin netleşmemesi nedeniyle önlerini göremediklerini ifade ederek, bakanlığı önlem almaya çağırdı.

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, 2015’in “Felaket yılı”, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise “çöküş yılı” olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ise turizmcilerin kaygılarında haklı olduğunu ancak, gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

Sıkıntıların giderilmesi için yapılan çalışmaların önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirten Aşıkoğlu, “2015’te herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz, üç ay öncesinden çalışmalara başladık. 2014’ten daha iyi olacak” dedi.

Aktığ: Turizm dâhil, ülkede reel sektör zordadır

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, ülkede sıkıntıların büyük olduğuna dikkat çekerek, turizmde 2015 yılının bir felaket yılı olacağını belirtti.

Ülkede sadece turizmde değil, reel sektörün sahip olduğu sıkıntıları da yaşadıklarını ifade eden Aktığ, ülkedeki yatırım iklimi ve özel sektörün iş yapabilme ortamının dünyadaki en kötü ortam olduğunu belirtti.

Aktığ’a göre önlerindeki en büyük engel; “çok ciddi, hantal, iş yapmaktan ve özel sektörü algılamaktan uzak devlet anlayışı.” Değişen hükümetlerle bu sorunların çözüleceğini umut ettiklerini ancak olmadığını gördüklerini belirten Aktığ, “Ülkede çok ciddi, radikal ve rasyonel kamu reformuna ihtiyaç vardır” dedi.

Devletin hantallığının yarattığı sorunları sektörde bire bir yaşadıklarını anlatan Aktığ, bunları; “sosyal sigorta, vergi sistemi, yerel yönetimlerle ile turizm tesislerin modası geçmiş iletişimleri” olarak gösterdi ve dünyadan örnekler vererek, bunlara çözüm üretmeye çalıştıklarım kaydetti.

Hüseyin Aktığ, giderlerin inanılmaz boyutta olduğunu belirterek, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda başbakanın danışmanlık yaptığını ve bir turizm raporu oluştuğunu, sorunların tespiti, çözüm önerileri, raporun sonunda ise eylem planının hazırlanmasına rağmen bugüne kadar hiç kimsenin kendilerini arayıp, “Sorunları böyle çözüyoruz” demediğini ifade etti.

"Ülkede tıkanmış bir sistem vardır"

Ülkede tıkanmış bir sektör bulunduğuna ancak adanın turizm adası olduğuna dikkat çeken Aktığ, turizmin sorunlarının çözülmesi halinde bunun diğer sektörlere olumlu yansıyacağını söyledi.

Turizmin güven işi olduğunu ifade eden Aktığ, 2013’te bir başarı elde etmeleri ve yılsonu ise zirve noktasını yakalamalarının esas nedeninin; sektörün görüşleri

doğrultusunda TC Yarım Heyeti Mali katkısı ve Turizm Bakanlığı’nın organizasyonu ile üçlü işbirliğinin oluşması olduğunu ifade etti, başarının böyle geldiğini belirtti.

Bugün partiler içi çatışmalardan dolayı güven ortamının zedelendiğini ifade eden Aktığ, “Ulaşım teşvikleri ile ilgili sorun ister istemez pazarlandığımız ülkelerde tur operatörlerinde bir güvensizlik ortamı yarattı” dedi.

Dünyada olduğu gibi charter teşviklerin bir doping olduğunu ancak KTHY’nin batmasmın ardından pazar çeşitlemesi ile denge sağlanıp artış yaşatılması için charterlerin konulduğunu ifade eden Aktığ, şöyle konuştu:

“Teşvikler devam ederken, charterlerle farkındalık yarattığımız piyasalarda yerleşebilmemiz gerekirdi.

Bu, imaj ve reklam çalışmaları ile olur. İmaj çalışmaları ile birlikte tarifeli seferlerin başlatılıp büyütülmesi gerekirdi. Plan, charterler azalırken tarifeli seferlerle kalıcı müşteriyi de yakalayabilmekti. Planın ilk adımı yapıldı, charterler dopingi aldı ama esas tedavi ve çözümü üretmedik.”

"Charterlerin ödenmemesi çok büyük bir dalga yarattı"

Hüseyin Aktığ, dış piyasada reklamların yapılmadığım, tarifeli seferlerin başlatılmasının ve charter seferlerin ödemedeki en ufak bir aksaklığın çok büyük bir dalga yarattığını belirtti.

Geçmişteki basm açıklamalarında bu sorunları söylemeleri ve çözüm önerilerini de aktarmalarına rağmen bunların yapılmadığını kaydeden

Aktığ, “Bugün gelinen nokta mart- nisan aylannda düşüş yaşadık. Düşüşler devam ederken bize ‘merek etmeyin yılsonu toparlanırız’ dendi. Ancak, düşüşler devam etti. Ağustos ayında yine yüzde 15 düşüş yaşandı. Biz yaşanacak gerçekleri söylemiştik” dedi.

"Turizm örgütü oluşturulmalı"

Ellerinde ülkedeki tüm reel sektörün ortak akıl ile yarattığı bir eylem planı olduğuna dikkat çeken Aktığ, bunun uygulamaya en kısa zamanda konulması gerektiğine işaret etti.

“Siyasi etkiden uzak, şeffaf, denetlenebilir bir turizm örgütünün acil olarak oluşturulması gerekir” diyen Aktığ, turizme ayrılan reklam bütçesinin yetersiz olduğunu da söyledi.

Hüseyin Aktığ, taleplerinin turizm fonuna giren taleplerin ancak yüzde 25’inin turizmi desteklemek olarak kullanıldığını geriye kalanının cari bütçeye ayrıldığını söyledi. Turizm fonunun mâliyenin bütçesi içerisinde kalmasını ve harcanacak her kuruşun turizmi desteklemek için harcanmasını isteyen Aktığ, sektörün bunu bilmesi gerektiğini ifade etti.

Harcanan her kuruşun hesabının da kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade eden Aktığ, ancak bugüne kadar bunun gerçekleştirilemediğini belirtti.

"33 fuara katılıyorduk 11'e düştük"

Fuarların ülkelerin vitrinlerini oluşturduğunu anlatan Aktığ, fuarlarda çok ciddi anlamlarda katılım olduğunu, geçtiğimiz yıllarda 30 fuara katılan ülkemizin geçtiğimiz yıl 12’ye bu yıl ise 11 ’e düşeceğini kaydetti.

Fuarlara katılmanın şart olduğunu, özellikle Londra’daki World Travel Market Fuan’nın önemine dikkat çeken Aktığ, “Kış sezonunun başladığı ayda yapılan bu fuar her ülkenin bir sonraki ürününü tanıttığı ve vizyonunu ortaya koyduğu yerdir. Buraya tam gücümüz ile katılmamız gerekiyor” dedi.

Tanıtımların sadece fuarlarla yapılmadığına ve bugün çok farklı boyutta sosyal medya pazarlamasının olduğuna dikkat çeken Aktığ, bununla ilgili hiçbir çalışma yapılmadığından yakındı.

Sadece tesislerin bireysel yaptığı çalışmalarla yetinildiğine ve geri kalındığına dikkat çeken Aktığ, “Önerilerimizin yerine getirilmemesi durumunda 2015 yılı turizm ve diğer sektörler için bir felaket yılı olacaktır” dedi.

Bakanlığın fuarlarda sektör temsilcilerini yeteri şekilde desteklemediğini de anlatan Aktığ, “Örgütün oluşmasından sonra işin doğrusu, bu işi sektörün yapması gerekir. Sektör, hangi fuarda ne şekilde yer alınmasına karar vermesi gerekir. Gitmeden önce, ‘fuar öncesi çalışmaların yapılması’ gerekir” dedi.

Hüseyin Aktığ, “Geçmişte bizi hükümetler sürüklüyordu, bugün bizim sistemi ve hükümeti sürüklememiz gerekir. Liderliği bizim yapmamız gerekir” dedi.

Aktığ, devletin iş yapma sorumluluğunu taşırken, bunu yapmaması ve sektörün de hiçbir karar verme noktasında olmasına izin verilmemesinin yanlış olduğunu kaydetti.

Tolun: Ülkemizi pazarlayan 20 tur operatör sayısı 2'ye düştü

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, turizmde otel konaklamaları ve turist sayısının düşmesinin birçok nedeni bulunduğunu söyledi.

En büyük sorunu; imaj reklam tanıtıma bütçe ayrılmaması olarak gösteren Tolun, özellikle İngiltere , pazarına yönelik reklamların yapılmamasını eleştirdi.

İngiltere’de ülkemizi geçmişte 20 tur operatörü pazarlarken, bunun 2’ye düştüğünü anlatan Tolun, İngiltere’de 25 yıllık Grren Ailand’ın battığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin tanıtımın yapılmaması olduğuna dikkat çekerek, “Kıbrıs ile ilgili dünyada hiçbir reklam yapılmamaktadır. Turizmciler 43, devlet de 33 fuara katılırken devletin katıldığı fuar sayısı bugün 11’e indirildi” dedi.

"2015 daha kötü olacak"

KITSAB olarak Turizm Bakanlığı’na bir yazı yazarak, turizmin 2014’de kötü gittiğini 2015 yılında ise daha kötü olacağına yönelik görüşme talep ettiklerini anlatan Tolun, “2015’de turizm çöküşle başlayacak” dedi.

Ülkede tek istihdam kaynağı olan ve birçok sektörü besleyen turizmin şu anda zora olduğunu anlatan Tolun, turizmin önünün kapatılmaması gerektiğim söyledi.

Orhan Tolun, her yıl turizmden yüzde 15 artış olduğunu ancak bu yıl hedeften yüzde 25 sapma olacağmı ve düşüş yaşanacağını kaydetti.

"İmaj ve reklamlarla turizm desteklenmedi"

Tanıtım ve imaj için para harcanmasının yerine, bakanlığın bunları “turizmde artış var” diye kısıtladığını söyleyen Tolun, şöyle konuştu:

“Turizmde artış vardı. Çünkü acenteler bulup turist getirebiliyordu. Acentelerimiz tur operatörlüğüne soyunup riske girip ülkeye turist taşıyordu. Ancak bu bir yere kadardı. Acenteler büyük risk altına girip büyük paralar

yatırdılar ama bakanlık bunu imaj ve reklam ile desteklemedi. Turizmin gelişmesi sadece chartere para vermek ile olmaz.”

Charter sefer ödemelerin tümünde sıkıntı olduğuna dikkat çeken Tolun, “Çünkü 2011 yılının açığı 2012’den, 2012’nin açığı 2013’den karşılanıyor. Şimdi 2014’ün açığı nereden kapanacak. Ödemeler şu anda tıkanmıştır” dedi.

Ülkemize 20 ülkeden turist geldiğini, bunların 14’ünün charter seferler olduğunu anlatan Tolun, ancak ana pazarın İngiltere, Türkiye ve Almanya olduğunu söyledi.

"Charterler doğru dürüst ödenmiyor"

Charter seferlerin doğru dürüst ödenmediğini, geçtiğimiz yıldan ödemelerin bulunduğunu da söyleyen Tolun, “Part charterler, münferitler ödenmiyor. Hükümet sadece ‘inceleriz’ diyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl turizm bütçesinin iki katma çıkması gerektiği yönünde bakanlığa çağrı yaptıklarım ancak bunun yapılmadığım anlatan Tolun, “2014 yılı için bütçeye 10 milyon TL ek konması gerekiyordu. Türkiye 20 koyduğu zaman bütçe 30 olacaktı. Ancak bu yapılmadı ve şu anda tıkandık” dedi.

Charterler sefer sayılan, otellerin konaklamalan ve normal olcu sayısmda da düşüş yaşandığım anlatan Tolun, geçtiğimiz yıllarda dolu olan küçük otellerde de büyük düşüş yaşandığını belirtti.

Özellikle master planın öngördüğü özel ilgi turizmi, eko turizm için gelenlerin küçük otellerde kaldığım ifade eden Tolun, bunlarda düşüş olduğunu kaydetti.

Charterlerin yanı sıra İngiltere pazarının öldürüldüğü için büyük sıkıntılar yaşandığım anımsatan Tolun, şöyle devam etti:

“Teşviklerin zamanında ödenmemsi nedeniyle sıkışan bazı acenteler seferlerde azaltmaya gitti. Charterlere güç verilirken tanıtıma para harcanmadı. Sadece charter değil part charterlerde de ödenmiyor. Hiçbir reklam yapılmazsa nasıl turist getireceksiniz? Devletin reklam yapması gerekirken. Bu yapılmadı. Devlet reklam bütçesi adı altında para aymyor ancak reklam yapmıyor, parayı başka yere harcıyor."

"Turizm tıkandı"

Turizmin gerilemesinin en önemli sebepleri arasında 2014 yılma ait teşviklerin çok geç açıklanması olduğunu ifade eden Tolun, “Tanıtım için para ayrılmaz teşvikler belirlenmezse ne olacak? 2014’de de bir şey yapmadık” dedi.'

“2014 yılında 2015 için ne tanıtım yapıldı?” diye Turizm Bakanlığı’na sora soran Tolun, fuarların da azaltıldığım söyledi. Bakanlığın fuarların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin katkısının azaltıldığım, 2014 teşviklerinin geç açıklandığım ifade eden Tolun, “Geçtiğimiz yıl Londra fuarında KIBRIS’a yaptığım açıklamada bu yılın haziran aymda turizmin tıkanacağını söyledim. Bu gerçekleşti” diye konuştu.

2014- 2015- ve 2016’mn aym teşviklerin içerisinde olduğunu anlatan Tolun, bunların şekillenmesi gerekirken halen bir sonuç alamadıklarını söyledi.

"Turizm fonunun parasını nereye harcadınız?"

Fuarların azaltılması ile turizmin gerilemesinin kabul edildiğini de anlatan Tolun, bakanlıktan fonun parasının nerelere harcandığının açıklanmasını istedi.

Fonun parasının şu anda bittiğini anlatan Tolun, ülke tanıtımı için ayrılan paranın başka yerlerde kullanıldığını söyledi.

Fonun amacı dışında kullanıldığını ifade eden Tolun, İngiltere pazarına yapılacak reklam katkısının yerine Kumarcılar Hanı’na para aktarıldığını belirtti.

"Her yıl 'Allah ne verdiyse' olmaz"

Hükümetlerin bugüne kadar “Nasıl olsa turizm artar?” diyerek birliklerin uyanlarına kulak vermediğini kaydeden Tolun, “Şimdi ne oldu? Tabii ki bir yerde tıkanmıştır. Şimdi bize bunu izah etsinler” dedi.

“Her yıl Allah ne verdiyse olmaz” diyen Tolun, lokomotif sektör denen turizm örgütünde turizm örgütünün halen kurulmadığına dikkat çekti.

Turistin göçmen kuşlar gibi her yıl ülkemize geleceğinin zannedildiğim anlatan Tolun, turistin kendisini fiyat ve kalitenin cezp edeceği yerlere gittiğim söyledi.

"Turizm gelirleri, 400 binden 480 milyon dolara yükseldi"

Bakanlığın bugüne kadar sektör temsilcileri ile oturup konuşmadığından yalandan Tolun, bu yüzden Turizm Örgütleri kıisiyatifi’ni kurduklarım belirtti.

Turizm örgütü kumlana kadar turizmcilerin bir arada tutulmasını sağlamak için Turizm Örgütleri İnisiyatifî’ni kurduklarını kaydeden Tolun, turizm gelirlerinin 400 bin dolardan 480 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Tolun, “Biz turizm gelirlerim iki katma katlarken, bütçe açığının dörtte birini kapatıp yüzde ellisini kapatmaya başlarken, sen benim boğazımı sıkıyorsun” dedi.

Aşıkoğlu: 2015 kötü olmayacak

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı * Şahap Aşıkoğlu, sıkıntıların önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarda gündeme getirileceğim, alman tedbirlerin açıklanacağını kaydetti.

Turizmcilerin birtakım kaygılarının bulunduğunu ve bu kaygıların anlaşılabilir olduğunu ifade eden Aşıkoğlu, sonuç olarak sistemin sürdürülebilir olması için önemler alınması gerektiğim ifade etti.

“Birçok anlamda 2014 yılırım kötü geçtiğine inanmıyorum ama bu ‘her şey çok iyi gidiyor’ demek de değildir” diye konuşan Aşıkoğlu, elektrik fiyatları ile maliyetlerin yüksekliği, turizm bütçesinin giderek azalması gibi faktörlerin olumsuz etkenler olduğuna ve ciddi rekabet şansını azalttığına dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği’nin kaygılarında haklı olduğunu aktaran Aşıkoğlu, buna rağmen 2015’in kötü gideceğine inanmadığını, bilakis 2014’ten daha iyi olacağını söyledi.

Aşıkoğlu, 2015’te herhangi bir sıkıntı olacağım düşünmediklerim ve üç ay öncesinden çalışmalara başladıklarını ifade etti.

KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.