1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 2016'DA PLEBİSİTE GİDEBİLECEKLERİNİ AÇIKLADI
2016'DA PLEBİSİTE GİDEBİLECEKLERİNİ AÇIKLADI

2016'DA PLEBİSİTE GİDEBİLECEKLERİNİ AÇIKLADI

Katalonya'da iktidarda olan azınlık hükümetinin başkanı Artur Mas, 2014'te öngörülen bağımsızlık yanlısı referandumun yapılmasının merkezi hükümet tarafından engellenmesi halinde 2016'da plebisite gidebileceklerini belirtti.

A+A-

Katalonya'da iktidarda olan azınlık hükümetinin başkanı Artur Mas, 2014'te öngörülen bağımsızlık yanlısı referandumun yapılmasının merkezi hükümet tarafından engellenmesi halinde 2016'da plebisite gidebileceklerini belirtti.

Katalonya'nın bağımsızlık yanlısı girişimlerine İspanya merkez hükümetinden hiçbir destek bulamayan ve eleştiriler alan Mas, son olarak geçtiğimiz Temmuz'da Başbakan Mariano Rajoy'a bir mektup göndererek, referandumun meşru bir şekilde yapılması için farklı seçenekler sunmuş ve diyalog kapısının açılmasını istemişti.

Henüz Başbakan Rajoy'dan cevap alamayan Mas, basına yaptığı açıklamada, 2014'te yapılmak istenen referandumun İspanyol hükümeti tarafından engelleneceğini düşündüğünü ve böyle bir olasılıkta Katalonya'yı 2016'ta plebisite götüreceklerini ifade etti. Mas, ''Amacım referandumu 2014'te, İspanyol devletiyle anlaşarak yapmak. Eğer kabul etmezse, o zaman 2016'ya gideceğiz ve o tarihte Katalonya'da olması gereken özerk yönetim seçimleriyle birlikte plebisit yapacağız'' diye konuştu.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler, 2010 Haziran ayında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği Katalan özerklik statüsündeki bazı iptal kararları sonrasında artış göstermiş ve ekonomik krizle güçlü bir siyasi yoğunluk kazanmıştı. 2010 yılındaki seçimlerde Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) iktidara gelirken, Artur Mas da Katalonya başkanı seçilmişti.

İspanya merkez hükümeti ile mali konularda hiçbir anlaşma sağlayamayan Mas, Katalonya'nın bağımsızlığına ilişkin referandum fikrini ortaya atarak, 2012 Kasım ayında özerk bölgeyi erken seçimlere götürmüştü. 2010'a nazaran milletvekili kaybetmesini rağmen azınlık hükümeti kuran CIU, 2014 yılından Katalonya'yı bağımsızlığa götürecek bir referandum yapılması koşuluyla kendine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Sol (ERC) sayesinde hükümeti kurabilmişti.

Bu zamana kadar yaptıkları açıklamalarda, 2014'te referandum olmazsa Katalonya'daki azınlık hükümetine verdikleri desteği geri çekeceklerini öne süren ERC ise Mas'ın 2016 tarihini açıklamasına ılımlı yaklaştı.

ERC milletvekilleri, ''Bizim için değişen bir şey yok. CIU ile yaptığımız bir pakt var ve uygulandığı sürece bunu bozan taraf olmayacağız. Katalonya'nın bağımsız bir devlet olması için biz elimizden geleni ve hatta daha fazlasını yapacağız'' dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.