1. HABERLER

  2. SPOR

  3. 2020 OLİMPİYATLARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
2020 OLİMPİYATLARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

2020 OLİMPİYATLARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

2020 Olimpiyatları'nın ev sahibi belli oluyor! Sunum yapılıyor

A+A-
İstanbul'un sunumu öncesinde teknik detaylar hakkında bilgi veriliyor.
 
İstanbul 2020 heyeti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte salona girdi.
 
İstanbul'un sunumu başladı!
 
Jacques Rogge, Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti ve Türk heyetine hoş geldiniz dedi.
 
HASAN ARAT : İnsanlık tarihinin başından bu yana İstanbul'da güneş iki kıtaya birden doğuyor. Demokratik, Laik, Hukukun Üstünlüğü ile yönetilen bir ülkenin hikayesini anlatacağız. Bu yolculuğu diğer aday şehirler ile paylaşmak büyük bir onurdur. 
 
Ekibimi tanıtmak istiyorum ; Paralimpik Sporcumuz Gizem Girişmen, Türkiye Cumhuriyeti Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, IOC Üyesi ve Okçuluk Federasyonu üyesi Uğur Erdener, Tenis Şampiyonu Çağla Büyükakçay, Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Surat Kılıç, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu ve Arif Berker.
 
İstanbul 2020'yi bir hayal edin.. 
 
(İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları tanıtım filmi yayınlanıyor.)
 
 
UĞUR ERDENER : Ben de Hasan bey gibi sayın Rocce'a teşekkür ediyorum. Sayın başkan sizler bizim için onur ve ilham kaynağısınız. İstanbul Roma, Bizans ve Osmanlı'ya başkentlik yaptı. Dünyada bir kavşak noktası oldu. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurucusu olarak spor ruhunu Türkiye'nin sahip olmasını istedi. Ben Türkiye'nin Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapması arzusunu Sinan Erdem'den aldım. Doping ile mücadele konusunda azimli savaşımız da devam ediyor. Biz doping konusundaki 0 tolerans politikamızı sürdüreceğiz. Olimpiyat hareketinin yeni bölgelere açılması zorunluluktur. Olimpiyat komitesi Asya'ya Pekin ile kapılarını açtı. Olimpiyat hareketinin bir şehri nasıl değiştireceğini bize gösterdi. İstanbul da yeni nesil şehirlerin ortaya çıkmasına ilham kaynağı olacaktır. Acaba yeni bir nesil kendini nasıl görüyor? Bunu gençlerden öğrenelim. İstanbul gençler için ne anlam ifade ediyor. 
 
(GENÇLERİN İSTANBUL HAKKINDAKİ SÖZLERİ YAYINLANIYOR)
 
ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY : İşte benim neslim bu. Türkiye'de 75 milyon nüfus var ve çoğu genç. Geçmişteki farklılıkları bir kenara bırakarak birlikte yaşamayı başardık. Bizler dünyayı değiştirmeyi başaracağız. Ben bir olimpiyat sporcusu olmak ve ülkeme olimpiyatı taşımak istiyorum. 8 yaşında tenis oynamaya başladım. Benim neslimin hayalini gerçekleştirmeye katkı yapmak için buradayım. Şu anda milyonlarca gencin hayalini gerçekleştirmek için sizden ricam bana ve bize inanın. Biz başarmaya ve tarih yazmaya hazırız.
 
 
NEŞE GÜNDOĞAN : Çağla'nın nesli aktif ve anlamlı bir rol oynayacak oyunlar süresinde. Biz yeni bir liderler nesli geliştireceğiz. Bizim ülkemizde olimpiyat gönüllüsü gençlere yaşama fırsatı tanıyacağız. Bundan önceki organizasyonların nasıl planlandığını yakından biliyorum. Biliyoruz ki harcanan zamanların çoğu Olimpiyat köyü ve antrenmanlarda geçiyor. Bulundukları olimpiyat köylerinde herkese imkanları sorunsuz olarak sunacağız. 2020 İstanbul, hazırlık ve rekabet ortamını sizlere sunacak. 
 
ALİ BABACAN : Mükemmel bir sporseverlik, misafirperverlik. Bu İstanbul işte. Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar İstanbul'da gerçekleşiyor. İpek yolu Marmaray sayesinde iki kıtayı birleştiriyor. En hızlı büyüme rakamına ulaşıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak. Gençler arasında işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biriyiz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin beklentilerine bakılınca İstanbul bu beklentilerin farkındadır. Hükümetimiz önümüzdeki 7 yıl içinde 400 milyar doları alt yapılara harcayacaktır. Bizim bütçemize olimpiyatın ek bir yük getirmeyeceğini söyleyebilirim. İlk defa olimpiyat tarihinde bir komite atandı ve TOKİ yarın çalışmaları başlatacak güce sahip. İstanbul 2020 belirsizliklerin öne çıkacağı bir olimpiyat olmayacak. Değişimin ortaya çıkacağı bir olimpiyat olacak. Zaman İstanbul'a evet deme zamanıdır.
 

BÜYÜK GÜN BUGÜN

İstanbul 2020 Yaz Olimpiyatları'nın kaderi Arjantin'in başkenti olan Buenos Aires'te yapılacak oylama ile açıklığa kavuşacak. TSİ 21.00'de yapılacak oylama, 2020 Olimpiyatları'nın düzenleneceği kenti belirleyecek. Sonuç ise TSİ 23.00'te açıklanacak.


AÇILIŞA KATILAN ÜYELER MÜZİK DİNLEDİ

113 IOC ülkesinin mensuplarından 97'sinin vereceği oy Tokyo, Madrid ve İstanbul'dan birini mutlu sona ulaştıracak. Buenos Aires'in, ünlü gösteri merkezi Colom Tiyatrosu'nda düzenlenen açılış törenine giden üyeler burada 3 saat süren, müzik ve gösteri sanatlarını izlediler.


Sunum ve oylamaların yapılacağı Buenos Aires'teki Hilton Otel'den ayrılan ve yaklaşık 10 otobüsle salona taşınan üyeler otel çıkışında herhangi bir açıklama yapmadılar. Heyete içinde Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve eşi ile İstanbul2020'nin ev sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gençlik Hizmetleri Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ve diğer yönetim kurulu üyeleri, İstanbul 2020 Olimpiyat Düzenleme Komitesi Başkanı Hasan Arat, UEFA Başkanvekili Şenes Erzik Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile THY Genel Müdürü Temel Kotil'in yanı sıra iş adamları Ferit Şahenk, Ali Koç, Süreyya Ciliv, Adnan Polat ve Mehmet Uçan eşlik ediyor.

OYLAMA GÜNÜNÜN SAAT SAAT PROGRAM AKIŞI

İstanbul 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak şehrin belirleneceği bugünkü programın akışı ise şu şekilde anlatıldı:

- Türkiye'nin ardından sunum için Tokyo salona girecek. Tokyo'dan sonra da Madrid'in heyeti salonda yerini alacak.

- Bu prezentasyonlar tamamlandıktan sonra öğlen ara verilecek. Daha sonra saat 15.00'te (TSİ 21.00) ilk tur oylama yapılacak. İlk tur oylamada delege sayısının yüzde ellisinden bir fazla oyu alan şehir çıkarsa, 2020 olimpiyatlarını alan şehir olarak ilan edilecek. Eğer çıkmazsa en az oyu alan şehir elenecek ve 2 şehir finale kalacak.

- Eğer ilk turda şehir belirlenmezse en az oyu alan şehir elenecek ve finale kalan iki şehrin oylamasına geçilecek. Üyeler oylarını ellerine verilen elektronik bir cihazla düğmeye basarak kullanacaklar. Üyelerin hangi şehre oy verdiklerini ise kendilerinden başka kimse bilmeyecek. İlk turun hemen ardından şehir belli olmazsa hemen ikinci tur oylaması yapılacak. Ama bu turun sonucu 2 saat sonra açıklanacak.

- Daha sonra ise saat 17.00'de (TSİ 23.00) 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın belirleneceği kent açıklanacak. Kazanan şehrin açıklanmasının ardından da yeni olimpiyat şehri ile 17.30'da (TSİ 23.30) protokol imzalanacak.

skorer

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.