1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “21. YÜZYIL BAŞLARINDA KIBRIS TÜRK ÖYKÜCÜLÜĞÜ”
“21. YÜZYIL BAŞLARINDA KIBRIS TÜRK ÖYKÜCÜLÜĞÜ”

“21. YÜZYIL BAŞLARINDA KIBRIS TÜRK ÖYKÜCÜLÜĞÜ”

“21. YÜZYIL BAŞLARINDA KIBRIS TÜRK ÖYKÜCÜLÜĞÜ”

A+A-

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Türkçe Kulübü tarafından “21. Yüzyıl Başlarında Kıbrıs Türk Öykücülüğü” konulu panel düzenlendi.

UKÜ’den yapılan açıklamaya göre, Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal yaparken; panelde konuşmacı olarak Mehmet Kansu, Gürgenç Korkamazel, Ceyhan Özyıldız ve Gürkan Uluçam yer aldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan eğitimci, şair ve öykü yazarı Mehmet Kansu, insan gözünün hayatı değiştirdiğine vurgu yaparak, öyküde yeni tematiklerin çıktığını belirtti. Kansu, yazmanın bilinçaltı dürtülerden doğduğunu ve sosyal vatandaşın şair olduğunu da söyledi.

KORKMAZEL

Gürgenç Korkmazel ise, Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda öne çıkan kişinin Mehmet Kansu olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Kansu’nun öykülerinden etkilenmemek elde değil. Kıbrıs Türk Edebiyatı öykücülüğünün son 10 yıllık dönemde öne çıkan isimleri ise Ceyhan Özyıldız ve Gürkan Uluçam’dır, ayrıca İngilizce dilinde yazan Aydın Mehmet’in de adını anmak istiyorum.”

Gürgenç Korkmazel, Prof. Dr. Oğuz Karakartal’ın isteği üzerine “Yalnızlık” temalı bir öyküsünü katılımcılarla paylaştı. Korkmazel, öykü ile roman arasındaki farkı “Öykü yalnızlıktır, roman kalabalıktır” diyerek açıkladı.

ÖZYILDIZ

Panelin bir diğer konuşmacısı Ceyhan Özyıldız ise Kıbrıs Türk öykü tarihçesine değinerek şunları aktardı:

“Bizim öykü tarihimizin başlangıcı 1908 yıllarına denk gelir. Sait Faik’in öyküde ustalaştığı ve yaşamını yitirdiği tarih bizim öykücülük adına başlangıç tarihimizdir”

Kitabın öykücüleri ve sanatçıları kişileştiren bir unsur olduğunu söyleyen Özyıldız, “Kitap, eserlerimizi kalıcı hale getiriyor. Edebiyat için önemli bir unsur ve böylelikle öykü geleneğimiz gelişecek” dedi.

ULUÇAM

Gürkan Uluçam ise konuşmasında, son 25 yılda Kıbrıs Türk öykücülüğünün iyiye gittiğini belirterek, “Teknoloji hayatımızı işgal etmiş durumdadır. İyi yönde kötü yönde etkiliyor. Son zamanlarda revaçta olmasının nedeni ise zamandır. Öyküye baktığımızda ebatlarının kısalmış olduğunu görmekteyiz” dedi.

Etkinliğin sonunda UKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal tarafından panelistlere teşekkür belgesi takdim edildi. Panele katılan yazarlar daha sonra izleyenler için öykülerini imzaladı.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.