1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. 21'inci yüzyılın en büyüğü olacak
21'inci yüzyılın en büyüğü olacak

21'inci yüzyılın en büyüğü olacak

NASA'nın açıklamasının hemen ardından herkes internette Süper Ay'ı aratmaya başladı. Peki Süper Ay nedir? İşte yanıtı.

A+A-

21. yüzyılın en büyük Süper Ay'ına tanıklık edilecek. NASA'nın açıklamasına göre gökyüzünde sıra dışı bir görüntü sergileyecek olan Süper Ay çıplak gözle görülebilecek. Peki Süper Ay nedir, ne zaman görülecek?

Süper Ay Dünya'nın uydusu Ay'ın gezegenimize en yakın konuma geldiği anda meydana gelecek. Gökyüzünde sıra dışı bir görüntüye sahne olacak Süper Ay'ı gözlemlemek için çıplak göz yeterli olacak. NASA, pazartesi gece yarısından sonra 21'inci yüzyılın en büyük Süper Ay'ına tanıklık edileceğini açıkladı.

Bugün ayın Dünya'ya en yakın konuma gelmesi beklenen doğa olayı ile ilgili NASA sadece 2016'nın değil, aynı zamanda 21. yüzyılın da en yakın Dolunayı olacağı belirtildi. Ay’ın, 25 Kasım 2034'e kadar dünyaya bu yakınlığa gelmeyeceği ve dolunayın 68 yıl sonra ilk kez yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha ışıklı görüleceği bildirildi. Bilim insanlarına göre de, 70 yıldır insanlığın gördüğü en yakın Ay görüntüsü olacağı kaydedildi.

SÜPER AY NEDİR?

Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya'ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya'ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor.

Ay, Yerberi'de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte'de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre.

 NE ZAMAN GÖZLEMELİ?

14 'ı 15 Kasım'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacak; ondan sadece iki saat önce 2.30'da (GMT 11.30) da Ay Dünya'ya en yakın noktada olacak, 356.500 km kadar. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle yirmibirinci yüzyılda Ay'ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım olmuş oluyor, yani en azından şu ana kadar.

Öte yandan atmosferdeki kırınım etkisinden dolayı Ay'ın en büyük göründüğü an doğarkenki hali olacak. Yani gün batımında. Gözlem için en uygun an da bu an olacak.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.