1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 23 HAZİRAN PAZAR GÜNÜ 75 AZA VE 1 MUHTAR İÇİN SEÇİM YAPILACAK
23 HAZİRAN PAZAR GÜNÜ 75 AZA VE 1 MUHTAR İÇİN SEÇİM YAPILACAK

23 HAZİRAN PAZAR GÜNÜ 75 AZA VE 1 MUHTAR İÇİN SEÇİM YAPILACAK

YEREL KURULUŞ ORGANLARI ARA SEÇİMİ İÇİN OY VERME GÜNÜNÜN SAPTANMASINA İLİŞKİN KARAR TASARISI ONAYLANDI

A+A-

23 HAZİRAN PAZAR GÜNÜ 75 AZA VE 1 MUHTAR İÇİN SEÇİM YAPILACAK

Meclis  Genel Kurulu, Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nı görüştü ve onayladı.

Karar, 23 Haziran Pazar günü, boş bulunan 75 aza ve 1 muhtar için seçim yapılmasını öngörüyor.

YORGANCIOĞLU

Konuyla ilgili ilk sözü alan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, karar tasarısına oylarının olumlu olacağını ifade etti.

Yorgancıoğlu, otomobil sporu yarışlarının son dakikada yangın tehlikesi olduğu gerekçesiyle iptal olduğunu; otomobil sporları yetkilisinin, UBP delegesinin kendisini tehdit etmesi nedeniyle oyunların  iptal edildiğini söylediğini ileri sürdü.

Başbakan Küçük’e bu konuda ne yaptığını soran Yorgancıoğlu, Başbakan Küçük’ün  de bu olaya karıştığını savundu.

Başbakan’ın CTP-BG’yi göstermelik işler yapmakla suçladığını söyleyip bunu eleştiren Yorgancıoğlu, hükümeti eleştirerek halkın Lefkoşa’da UBP’ye verdiği dersi ülke genelinde de tekrarlayacağını ileri sürdü.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük, Yorgancıoğlu’nu dinlerken üzüldüğünü, ana muhalefet partisi başkanı olarak konuları birbirine karıştırdığını öne sürdü ve arpa ile buğdayı ayıramayan bir politikacı olamayacağını söyledi.

Otomobil Kurumu Başkanı’nın UBP’den birinin kendisini tehdit ettiği açıklaması olduğunu bunun peşine Başbakan’ın düşemeyeceğini kaydedip  bu kişinin yasal haklarını kullanıp kullanmadığını soran Başbakan, “Bir tehdit varsa ülkenin makamları polisi savcısı mahkemeleri vardır. KKTC hukuk devletidir” dedi.

Vatandaşların parti delegesi olduğunu, bunu getirip de mecliste popülizm yapmanın acizlik olduğunu kaydeden Küçük, bir vatandaşın çizgiyi aştığını söyledi.

“Beni hiçbir delege aramadı” diyen Küçük, “benim aldığım bilgi bir bölümünün iptali. Bu da iyi arpa buğday ürününün olduğu bölge” dedi.

Küçük, Nisan ayında bulunulduğunu ve yangın tehlikesi olduğunu kaydetti.

CTP-BG için “göstermelik iş yapıyor” dediğini hatırlatan Küçük, “Yalan mı?” dedi.

Geçen hafta çimento fabrikası ziyaret ettiğini ve CTP-BG’nin hükümete geldiğinde ilk olarak fonları düşürdüğünü öğrendiğini anlatan Küçük, bu sektördeki zorlukların, kendileri fonları yükseltince ortadan kalktığını ifade etti.

“Sırf eleştiri olsun diye kürsüye çıkmayınız” diyen Küçük, tespitler varsa paylaşılmasını istedi.

Başbakan Küçük’ün konuşması sırasında, Küçük ile CTP-BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu arasında gerginlik ve tartışma yaşandı.

YORGANCIOĞLU

Tekrar söz alan CTP-BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu, “Başbakan hakkını arayan işçi ile teröristi de karıştırır… Karıştıran sizsiniz” dedi.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de tekrar söz alarak, bu sene belli yörelerde ekinin iyi olduğunu ve iyi ekin olan yerlerden birinin de dünkü ralli yapılacak ve bir etabının iptal edilmesini istediği yer olduğunu söyledi.

İnsanların havanın iyi olup biçip tohum almayı beklediğini ifade eden Küçük, bu yıl tohumlukta sıkıntı yaşanabileceğini ancak Yorgancıoğlu’nun umurunda olmadığını savundu.

CTP-BG’nin hükümeti döneminde çiftçiyi tohumsuz bıraktığını, ülkeye uymayan tohumluklar getirdiğini ileri süren Küçük, “Çiftçiyi batıran sizsiniz” dedi.

Küçük, “Ben hakkını arayan işçiye değil terörist gibi hareket edene söyledim. Sen gidip partinin ilçe binasını kırıp dökeceksin. Belediyeyi kazandınız biz de yardım ederiz ama popülizm yapmaktan vazgeçin. Günü birlik politikalar yapmayın” diye konuştu.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yerel yönetimler konusu gündeme gelindiğinde dikkatli olunması ve anayasanın da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Yasa gücündeki kararnameye dayanarak Elektrik Kurumu’nun, vatandaşların faturalarına harç koyduğunu bunun anayasaya aykırı olduğunu savunan Angolemli, hükümetin bu konuda suçlu olduğunu ileri sürdü.

Angolemli, Sayıştayı ve Savcılığı göreve çağırdı.

Muhtar ve aza seçimine itirazları olmadığını, boşalan yere başkasının seçileceğini belirten Angolemli, muhtar ve azaların statülerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli muhtarların köy sorunlarını dile getirebilmesi için her muhtarın belediye meclis üyesi olması gerektiğini ifade etti.  

Muhtarlığın pasif duruma getirilmekte olduğunu ileri süren Angolemli, bölge hakkında bilgisi olanın muhtarlar olduğunu, onlara gerekli değeri verip yasal statüye oturtulması halinde bundan ülkenin faydalanacağını kaydetti.

ADEM

CTP-BG Milletvekili Sonay Adem de, ülkede her alanda reformlara ihtiyaç olduğunu, CTP-BG döneminde yerel yönetimlerde yapılan reformun ikinci kısmının yapılmadığını söyledi.

İktidarın muhalefetle de uzlaşmaması nedeniyle reform yapmasının mümkün olmadığını kaydeden Adem, karar tasarısının 75 aza ve 1 muhtar seçimi için yapılacağını söyledi.

Bunun ele alınması, niçin istifa ettiklerini bulmak ve reform yapmak gerektiğini belirten Adem, siyasete güven kalmadığını herkes söylerken bu konuda adım atılmadığını savunarak bunu eleştirdi.

Gerekli adımların atılmaması halinde daha kötü sonuçlara gidileceğini iddia eden Adem, adımların atılmasına yönelik cesaret verici ortamın yaratılamadığını ifade etti.

İskele ve bölgesindeki köylerin susuzluk çektiğini, bu konuda çeşitli iddialar olduğunu belirten Sonay Adem, bu konunun çözülmesini istedi.

2 bin ton suyun alımı için boru döşenmesi konusunun gündemde olduğunu da kaydeden Adem, bu yöntemle Mağusa’daki tesislerin de batırılacağını savundu.

AMCAOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Bafra’da yaşanan su sıkıntısının denizden arıtmayla giderilmesinin öngörüldüğünü, bu konuda bir sözleşme imzalanan firmanın suyu üretmekle ilgili yükümlülüğünü gerçekleştirmemesi nedeniyle Su İşleri Dairesi tarafından cezai uygulama yapılmakta olduğunu söyledi.

Firmanın cezaların bağışlanması ile su üretiminin yapılmasını istediğini ancak savcılık ve Sayıştaylıktan cezaların bağışlanamayacağı kararı çıktığını kaydeden Amcaoğlu, firmanın farklı taleplerde bulunduğunu ve bunun Savcılıkla paylaşıldığını söyledi.

Firmanın para taleplerinin karşılanması halinde sözleşmeye aykırı hareket edilmiş olunacağından bunun yapılmadığını ifade eden Amcaoğlu, firmanın alacaklarında kendilerinin de yasal çerçevede ısrarlı olduklarını belirtti.

Amcaoğlu, kendilerinin de tankerlerle su taşımaya başladıklarını belirtti ve  firmanın açtığı davayı geri çektiğini kaydetti.

Amcaoğlu, Güzelyurt veya Gazimağusa’dan bu bölgedeki sorunun giderilme için su taşınması konusunda araştırma yaptıklarını, Gazimağusa’dan 40 günde borular döşenebileceğini ancak  bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, bu konuda girişim yetersizliği olduğunu savundu.

Kendilerinin bu firmayla yaptıkları anlaşmanın ardından bu firma ile bir anlaşma daha yapıldığını ve bazı ödemelerin de yapılmadığını, sorunun derinleştiğini savunan Soyer, tankerle su taşıyarak sorunun nasıl çözüleceğini sordu.

Sayıştay bir karar alırken bunun getireceği mali mükellefiyetin düşünülüp düşünülmediğini soran Soyer, döşenen isale hatlarının atıl kalacağına dikkat çekti.

Tesisin alınabileceğini veya kamulaştırılabileceğini söyleyen Soyer, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Arıtma tesisi kurulduktan sonra ihale usulü ile 10 bin ton su arıtmanın kendileri döneminde gündeme geldiğini anlatan Soyer, o zaman Turgay Avcı’nın üzerinden suistimal iddiaları yapıldığını ve bunu başbakanın yaptığını, işin engellendiğini, bugün ise bu iki kişinin aynı partide kol kola olduğunu ileri sürdü.

Soyer, “Bir yıl sonra genel yerel seçimler yapılacak olmasına rağmen bugün 75 aza ve bir muhtar için seçim yapmaktan bahsedildiğine dikkat çeken Soyer, “Önümüzdeki 5 yılın 2.5 yılında arka arkaya seçimler nedeniyle seçim atmosferine girişilecek. Bu yanlışlığın en büyüğü” dedi.

Soyer, konu ile ilgili anayasada düzenleme yapmanın kaçınılmaz olduğunu savundu.

Türkiye’de 12 Eylül anayasasının değiştirilmemesine rağmen pek çok değişiklikler yapılarak ülkenin önünün açıldığın anlatan Soyer, KKTC anayasasının değiştirilebilmesi için 34 milletvekiline ihtiyaç duyulduğunu, bunun ardından da referandum istendiğini hatırlattı.

Başbakan İrsen Küçük’ün CTP-BG Genel Başkanı’na hitabını da eleştiren Soyer, 2008’de büyük bir kuraklık yaşandığını kuşun yiyeceği otun bile çıkmadığını, her şeyin ithal edildiğini, Başbakan’ın bunu kullanmasının doğru olmadığını savundu.

Soyer, bugün de kuraklık için ne çare bulunacağının konuşulması gerektiğini ifade ederek, bu konuda destek vermeye de hazır olduklarını söyledi.

AMCAOĞLU

Bafra su arıtma tesisi ile ilgili çatışmaya yönelik bir davranış içinde olmadıklarını kaydeden Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, kural dışı olabilecek ödemelere onay vermenin doğru olmadığını da kaydetti.

“Firmanın iddiaları doğru idiyse açtığı davayı devam ettirirdi biz de mahkeme kararını uygulardık sorun çözülürdü” diyen Amcaoğlu, onların geri çektiğini ve şimdi kendilerinin olayı çözmek için mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

Firma farklı tekliflerle gelmesi halinde görüşmeye hazır olduklarını ifade eden Amcaoğlu, masraf yapılmasın diye insanların susuz bırakılmayacağını da kaydetti.

Amcaoğlu, Soyer’in Başbakan hakkında söylediklerini de eleştirerek, parti başkanlarının da Başbakana karşı daha dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

Amcaoğlu, kuraklığa yönelik tedbirler aldıklarını, araba rallisinin yapılacağı arazinin verimli olan bölge olduğu için tedbir alındığını ve kendisinin bu konuda bizzat girişim yaptığını vurguladı.

AVCI

UBP Milletvekili Turgay Avcı da, söz alarak, tartışılan konular içinde ismi geçtiği için söz aldığını söyledi.

2008’de Mağusaya yapılması planlanan su arıtımı yatırımının, “iktidarın yaptığının yanlış olduğu” anlayışı ile engellendiğini anlatan Avcı, “Yapılsaydı mesaryada 35 köy su alacaktı” dedi.

Seçim sistemi ile ilgili görüşlerinde ısrarlı olduğunu, bu konuda muhalefetin de yasa önerisi yapabileceğini ifade eden Avcı, anayasa, Siyasi Partiler, seçim ve iç tüzük konularının ele alınması gerektiğini söyledi.

Her şeyde bir değişim ihtiyacı olduğunu ifade eden Avcı, anayasa değişikliğinin meclise getirilmesini istedi ve “Muhalefet onay vermezse halka hesap verir” dedi.

Nereden buldun yasasının da çıkması gerektiğini belirten Avcı, mevcut seçim yasası ile de bir yere gidilemeyeceğini söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, halkın İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun cevabını beklediğini, muhtarlar değişiklik yasasının ne olduğunu merak ettiğini  söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, muhtarların birçok sıkıntısı olduğunu, Lefkoşa Belediyesi’nde yaşananların da bunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

En fazla kendi dönemlerinde muhtarların sıkıntılarının aşılmaya çalışıldığını belirten Çavuşoğlu, muhtarlara ödeneğe kendilerinin sıcak baktığını, teknik sorunlar nedeniyle yasa tasarısı hazırlandığını anlattı.

Çavuşoğlu, muhtarlara bugüne kadar verdikleri karşılıksız hizmet için teşekkür ederek, verilecek ödeneğin benzin, izaz ikram olarak düşünüldüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, bu yasama yılı bitmeden tasarının geçmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra yerel ara seçimle ilgili karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi ve Meclis Genel Kurulu toplantısı tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu, bundan sonraki birleşimini 24 Nisan Perşembe günü yapacak.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.