1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 28 BELEDİYENİN NEREDEYSE HEPSİ BORÇ BATAĞINDA
28 BELEDİYENİN NEREDEYSE HEPSİ BORÇ BATAĞINDA

28 BELEDİYENİN NEREDEYSE HEPSİ BORÇ BATAĞINDA

KKTC'NİN 28 BELEDİYENİN NEREDEYSE HEPSİ BORÇ BATAĞINDA

A+A-

Ekonomist Baturalp, belediyelerde mali refaha çıkmanın çok kolay bir yolu olduğunu ancak Başkanların bunu bilmediğini söyledi 

Kuzey Kıbrıs, bugün, belediye başkanlığı seçimleri ve Anayasa değişikliklerini oylamak için sandık başına gidecek. Seçimlerde 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyeleri belirlenecek. 
Seçim yarışı sürecinde görsel, yazılı, işitsel ve sosyal medyada halk oyunu almak için birçok proje sunan adaylar, seçilmeleri kazanmaları halinde yeniliklere imza atacağını vaat etti. Ancak KKTC’deki 28 belediyenin neredeyse tümünün borç batağında olması, vaat edilen projeleri gerçekleştirmek için mali kaynağın nasıl sağlanacağı konusunda soru işareti yarattı. Uzman Ekonomist aynı zamanda Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası Başkanı Mustafa Baturalp, belediyelerin içinde olduğu borç batağından kurtulmanın çok kolay bir yolu olduğunu söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Baturalp, belediyelerin devletin en büyük gelir kaynaklarından biri olan Fiyat İstikrar Fonu’ndan pay almaya hakkı olduğunu, bu payı almaları durumunda mali açıdan refaha çıkacaklarını vurguladı. Baturalp, “İsterlerse bu parayı alabilirler. Ancak Belediyeler Birliği bu konuda uğraşmıyor. Başkanlar uyuyor. Onları bu parayı almaya hakları olduğu konusunda uyarıyorum. Gerisi onlara kalmış” dedi. 

“PARA YOK,PROJE ÇOK” 
Belediyelerin tamamına yakınının borç batağında olduğunu, devlet kurumları dâhil özel şirketlere dahi borçlu olduğunu vurgulayan Baturalp, seçim kazanma uğruna tüm belediye başkanı adaylarının seçilmeleri kazanmaları halinde yollar, tesisler yapacaklarını ve birçok yeni projeyi hayata geçireceklerini vaat ettiklerini vurguladı.Baturalp, vaat edilen yeniliklerin hayata geçmesinin herkesin temennisi olduğunu ancak ortada gerçekler dururken, belediyeler borç içinde yüzerken bunun pek mümkün olmadığını dile getirdi. 

“FONDA BİRİKEN PARA BELEDİYELERİ KURTATIR” 
En fazla borçlu ve sorunları olan belediyenin Lefkoşa Türk Belediyesi olduğunu vurgulayan Baturalp sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyelerin gelir kaynağı devlet bütçesinden kendilerine ayrılan paydan aldıkları paradır. Bu pay şu şekilde tespit edilir: mali gelirlerin yüzde 8’i belediyelere ayrılmaktadır. 2014 yılı bütçesine bakıldığını belediyelere yaklaşık 157 milyon TL pay ayrılmıştır. Ancak Fiyat İstikrar Fonu gelirlerinden belediyeleri pay ayrılmamaktadır. Bakıldığı zaman devlet bütçesinin en büyük gelir kaynağı ise Fiyat İstikrar Fonu’dur. Ocak-Mayıs aylarını kapsayan dönemde fiyat istikrar fonunda 170 milyon TL para birikmiştir.” 

BU PARAYI TALEP ETMEYE HAKLARI VAR 
Baturalp, fonda biriken paranın bir kısmının cari harcamalara bir kısmının ise hayvancıya, çiftçiye teşvik olarak verildiğini ifade ederek, son beş ayda fonda biriken 170 milyon TL’nin 50 milyon TL’sinin hayvancı ve çiftçiye verildiğini, geriye kalan 120 milyon TL’nin ise cari harcamalara aktarıldığını söyledi. Fonda biriken kaynağın yüzde 8’lik diliminin belediyelere aktarılması gerektiğini, belediyelerin bunu talep etmeye hakları olduğunu dile getiren Baturalp, yüzde 8’lik pay ayrılması durumunda en sorunlu olan Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kasasına aylık 700 bin TL fazladan para gideceğini ve böylelikle çalışanların ihtiyat sandığı ile sosyal sigorta primlerini yatırabileceğini ifade etti. Baturalp, ayrılacak kaynağın tüm belediyelerin sorunlarını yavaş yavaş çözeceğini vurguladı. 

“BAŞKANLAR UYUYOR” 
Fiyat İstikrar Fonu’nda biriken kaynağın lüks tüketimden alınan vergilerden oluştuğunu ifade eden Baturalp, en fazla verginin akaryakıttan alındığını, KKTC’de bireysel araç kullanımının yaygın olduğunu, bu araçların yolları kullandığını ve sonuç olarak yolları yapmakla görevli olan belediyelerin bu fondan para isteme hakkı olduğunu dile getirdi. Belediyeler Birliği’nin fondan para talep etmesi gerektiğini kaydeden Baturalp, “İsterlerse bu parayı alabilirler. Ancak Belediyeler Birliği bu konuda uğraşmıyor. Başkanlar uyuyor. Onları bu parayı almaya hakları olduğu konusunda uyarıyorum. Gerisi onlara kalmış” dedi.

STARKIBRIS

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.