1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 28 TEMMUZ’DA ERKEN SEÇİM
28 TEMMUZ’DA ERKEN SEÇİM

28 TEMMUZ’DA ERKEN SEÇİM

Siyaset arenası toz duman. Hükümetin düşürülmesi ve 29 Eylül’de seçime gidilmesi için 26 imzalı güvensizlik önergesi meclise sunuldu.

A+A-

Dürüst, Tancer ve Aslanbaba imza atmadı… Ülke siyasi tarihimizde dün bazı ilkler yaşandı. İlk kez hükümette bulunan bir partiye mensup bir kısım milletvekili, muhalefetle anlaşarak kendi hükümetini devirmek için meclise gensoru önergesi verdi.

14 CTP’li, 3 TDP’li, 2 DP’li ve UBP’li 7 muhalif milletvekilin imzasını taşıyan güvensizlik önergesi, önümüzdeki pazartesi mecliste görüşülecek. Güvensizlik önergesine, UBP’deki muhalif gruptan Kemal Dürüst, Mehmet Tancer ve Ejder Aslanbaba imza atmadı. Ejder Aslanbaba, son ana kadar “27 imza cebimizde” diyen muhaliflerin aksine son dakika güvensizlik önergesini imzalamadı. Böylece, gensoru, çok kritik bir rakam olan 26 sayısı ile işleme girdi. Şimdi tüm gözler bu sayının mecliste yapılacak oylama gününe kadar korunup korunmayacağına çevrildi. Öte yandan gensoru cephesi, meclise 29 Eylül’de erken seçime gidilmesi önerisini de getirdi

Baş döndürücü gelişmeler… Siyasi kulisler dün sabah saatlerinden itibaren çok hareketliydi. Sabah Bakanlar Kurulu’nu toplayan Başbakan İrsen Küçük, meclise gelir gelmez, muhalefetin önüne “21 Temmuz’da erken seçime gidelim” önerisini koydu. Bu öneriyi TDP ve DP kabul etmedi; CTP ise “En erken seçim” ilkesinden hareketle bu öneriyi değerlendirmeye değer buldu. Meclis oldukça gecikmeli başladığı toplantısında her iki öneriyi de görüştü. Meclis, 29 Eylül ve 21 Temmuz olarak ortaya çıkan erken seçim önerilerini ayrı ayrı görüşerek kabul etti.

Her iki erken seçim önerisi de Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde hızla gündeme alındı. UBP ve CTP’li üyelerden oluşan komitenin jet hızıyla yapılan toplantısından, erken seçim tarihi 28 Temmuz olarak belirlendi. Şimdi komitenin bu kararı, meclis genel kurulunun onayına sunulacak. Mecliste tüm bu gelişmeler yaşanırken, zaman zaman tansiyon yükseldi, milletvekilleri arasında söz düellosu yaşandı

Meclise bomba ihbarı yapıldı… Dün, siyasetin kalbinin attığı ve ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren sıcak gelişmelerin yaşandığı Cumhuriyet Meclisi’nde ayrıca bomba paniği de yaşandı. Erken seçim ve gensoru önergelerini halledip gündemindeki Poliçeler Yasası’nı görüşmeye başlayan mecliste, bir anda hava değişti. Saat 14.30 sıralarında TDP Başkanı Mehmet Çakıcı kürsüde iken meclise bomba ihbarı yapıldığını öğrendiklerini söyledi. Meclis Başkanı Hasan Bozer de bu bilgiyi doğrulayarak Poliçeler Yasası geçer geçmez oturumu kapatacağını söyledi. CTP Milletvekili Ferdi Soyer de ise atom bombası da atılsa meclisten kaçmayacaklarını belirtti. Oturum kapatıldıktan sonra polis ekipleri ve dedektör köpeklerle meclise gelerek her yeri didik didik aradı. Polis ekipleri mecliste arama yaparken, bir yandan Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi erken seçim tarihini belirlemek için toplantısını sürdürürken, Başbakan Küçük başkanlığındaki UBP grup toplantısı da devam ediyordu


Dilek ÇETEREİSİ

Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) kurultayla başlayıp genel sekreterlik seçiminde doruk noktasına ulaşan parti içi kavgalar, bir yandan hükümetin düşürülmesini, diğer yandan da erken seçim sürecini beraberinde getirdi.

Meclisteki muhalefet partileri ile anlaşan UBP’deki muhalif grup, meclise güvensizlik önergesi verdi. Güvensizlik önergesi, anayasa ve meclis içtüzüğü gereği önümüzdeki pazartesi mecliste görüşülecek.

Ülke siyaseti dün baş döndürücü bir hızla yoğun girişimlere sahne oldu. Siyasetin kalbinin attığı mecliste bir yandan hükümetin düşürülmesi ve 29 Eylül’de seçime gidilmesi için 26 imzalı güvensizlik önergesi sunuldu. Diğer yandan da Başbakan Küçük, buna karşılık 21 Temmuz’da “baskın seçim” önerisini getirdi.
Partilerin grup toplantılarının peşisıra yapıldığı mecliste genel kurulu epey gecikmeli olarak toplanarak her iki öneriyi de görüşüp kabul etti ve konuyu süratli bir şekilde Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’ne havale etti.

UBP ve CTP’li üyelerden oluşan komite de 29 Eylül ve 21 Temmuz olarak gündeme getirilen iki seçim tarihi arasında orta bir yol buldu ve 28 Temmuz’u erken seçim tarihi olarak ilan etti.
Erken seçim için komiteden geçen 28 Temmuz tarihi genel kuruldan geçtiği zaman resmiyet kazanacak.

UBP’deki kavganın sonu erken seçim

UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük’le UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif arasındaki başkanlık yarışı önce mahkeme koridorlarına taşınmış, uzun bir sürenin ardından yapılan 2. tur seçimlerde ise başkanlığa az farkla İrsen Küçük getirilmişti.

Kurultayın bitmesine rağmen kavganın bitmediği UBP’de son olarak da Başbakan Küçük’ün ABD ziyareti öncesinde genel sekreterlik seçiminde benzeri bir kavga patlak vermiş ve sonuçta UBP içerisindeki 10 kişilik muhalif grup, işi güvensizlik önergesi noktasına taşımıştı.
UBP’deki muhalif grubun meclisteki siyasi partilerin de desteğini alarak hükümeti düşürme girişimlerine Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) tam destek verdi.

Hazırlanacak güvensizlik önergesiyle birlikte 29 Eylül’de erken seçime gidilmesi kararına CTP 14, TDP 3, DP de 2 milletvekiliyle katkıda bulundu. UBP’deki 10 kişilik muhalif grup da düşünüldüğünde, 29 milletvekili ile bu çetin yola çıkılacağı sanıldı. Fakat işin ciddiye binmesi üzerine, UBP’li 10 kişilik muhalif grup 3 fire vererek 7’ye düştü. Böylece hükümetin düşürülmesi için hazırlanan güvensizlik önergesine 26 milletvekili imza atmış oldu. Muhalif gruptan Kemal Dürüst ve Mehmet Tancer, güvensizlik önergesine imza atmayacaklarını önceden beyan etmişti ancak Ejder Aslanbaba’nın imzadan geri durması sürpriz oldu.

CTP, DP, TDP ve UBP’ye bağlı 26 milletvekilinin imzasıyla dün meclise verilen güvensizlik önergesi, Anayasa gereği önümüzdeki pazartesi günü görüşülecek.

Önerge; “Özkan Yorgancıoğlu (CTP), Mehmet Çakıcı (TDP), Serdar Denktaş (DP), Ahmet Kaşif (UBP), Hasan Taçoy (UBP), Mustafa Arabacıoğlu (DP), Sibel Siber (CTP), Özdil Nami (CTP), Mehmet Çağlar (CTP), İlkay Kamil (UBP), Esat Ergün Serdaroğlu (UBP), Türkay Tokel (UBP), Zorlu Töre (UBP), Afet Özcafer (UBP), Hüseyin Angolemli (TDP), Mustafa Emiroğluları (TDP), Önder Sennaroğlu (CTP), Mustafa Yektaoğlu (CTP), Salih İzbul (CTP), Abbas Sınay (CTP), Fatma Ekenoğlu (CTP), Ömer Kalyoncu (CTP), Ferdi Sabit Soyer (CTP), Arif Albayrak (CTP), Teberrüken Uluçay (CTP) ve Sonay Adem’in (CTP)” imzalarını taşıyor.

Mecliste sıcak saatler

Meclis genel kurulu toplantısı öncesinde siyasi partilerin trafiği yoğundu. Her parti ve her grup ayrı ayrı değerlendirmeler yaptı, birbirlerine öneriler iletti.
Sabah Bakanlar Kurulu’nu toplayan Başbakan İrsen Küçük, meclise gelir gelmez, muhalefetin önüne “21 Temmuz’da erken seçime gidilim” önerisini koydu. Bu öneriyi TDP ve DP kabul etmedi; CTP ise “En erken seçim” ilkesinden hareketle bu öneriyi değerlendirmeye değer buldu.
Daha sonra bu öneriler genel kurulun gündemine geldi.
Genel kurul, saat 12.15’te Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında toplandı.

Bazı milletvekilleri toplantının başlamasını salonda bekledi. Ad okunarak yoklama yapılan toplantıyı kalabalık bir basın grubu yanında çok sayıda da vatandaş da izledi.Başbakanlığın Meclis seçimlerinin 21 Temmuz tarihinde yenilenmesi yönündeki karar tasarısının meclis komitesinde ivedilikle görüşülmesi yönündeki tezkeresi okundu.Ardından Meclis Başkanı Bozer, Başbakan’a lehte, TDP Başkanı Mehmet Çakıcı’ya da aleyhte söz vereceğini açıkladı.

Çakıcı: Başbakan kendinin ve partisinin kuyusunu kazdı

Çakıcı, Başbakan İrsen Küçük hükümetinin bittiğini ifade ederek, Cumhuriyet Meclisi’nin işlevini yitirdiğini, ülkede tüm sektörlerin isyan noktasında olduğunu savundu.Mehmet Çakıcı, bunun böyle devam edemeyeceğini belirtti.

Ülkenin birkaç aile ve zümrenin elinde olduğunu savunan Çakıcı, “Bu yapıyı devam ettiren İrsen Küçük hükümeti, ülke tarihinin en kötü hükümetidir. Halk siyasetçiye güvenini yitirdi, bunu nedeni de bu hükümettir” dedi.
Başbakan İrsen Küçük’ün Amerika ziyareti dönüşü, ‘Arkamdan kuyumu kazdılar’ şeklinde açıklamalar yaptığını anımsatan Çakıcı, “Küçük, hem memleketin kuyusunu kazmıştır, hem kendi hem partisi ve arkadaşlarının kuyusunu kazdı” diye konuştu.

Küçük: Hodri meydan

Başbakanlık tezkeresi hakkında lehte söz alan UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’nın erken seçimden korktuğu için feryat ettiğini savundu.
Küçük, UBP’nin seçime en hazır parti olduğunu, hiçbir seçimden gocunmadığını ve korkmadığını söyledi.
“Niye ayağımıza kadar gelip hükümet ortağı olmak istediniz?” diyen Başbakan Küçük, 21 Temmuz tarihini tespit ederken bu sabah Bakanlar Kurulu’nun toplanıp öneriyi hazırladığını; hukukçuların Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 12. maddesini hatırlattığını kaydetti. Küçük, ilgili maddeyi okudu ve önerinin buna uygun olduğunu anlattı.

İrsen Küçük, ABD’ye başbakan olarak gidip milletvekili döndüğü şeklindeki Çakıcı’nın eleştirisini de yanıtladı ve “Beni zaten halk milletvekili olarak seçti. Çakıcı bunları da bilmiyor. Ben 1976’dan beri halkın güveniyle meclise gönderildim. İşte size tarih 21 Temmuz, hodri meydan Çakıcı. Boyunuzu görelim, boyumuzu göstereceğiz. Biz hizmetten kopmuyoruz. Dün de, bugün de, yarın da hizmetteyiz” dedi.

Yorgancıoğlu: İki öneriye de evet diyeceğiz.Meclis Başkanı’nın takdiriyle CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da söz aldı ve bir süredir erken seçim çağrısı yaptıklarını hatırlattı.
Yorgancıoğlu, dün meclis grubunun toplanıp değerlendirme yaptığını, sonra Başbakan’dan 21 Temmuz önerisinin geldiğini kaydederek, komitede gereğinin yapılması için iki önerinin ivediliğine de evet diyeceklerini açıkladı.

Denktaş: İki öneri komitede birleştirilsin

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da söz alarak hükümetten 21 Temmuz’da; 27 milletvekilinden ise 29 Eylül’de erken seçim yapılması önerileri geldiğini belirterek oturulup konuşulabileceğini söyledi.

Hükümetin artık çoğunluğu olmadığını savunan Serdar Denktaş, iki önerinin komitede birleştirilerek komitede görüşülmesini istedi.
Denktaş, komiteye katılacaklarını ancak oyları olmadığını belirtti.
Çoğunluğunu kaybetmiş bir hükümetin ülkeyi seçime götürmesini asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, UBP kurultayında bile devletin nasıl kullanıldığını gördükten sonra Başbakan’ın dün itibarıyla meclise istifa ederek gelip erken seçim tarihi sunması gerektiği görüşünü yineledi.

Muhalefet ve muhaliflerin önerisi.Muhalefet partilerinin ve 8 UBP milletvekilinin 29 Eylül’de erken seçim önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesi için tezkere oybirliği ile onaylandı.Önerge konusunda lehte CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile aleyhte ise Başbakan İrsen Küçük söz aldı.

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, uzun bir süreden beri hükümetin ülkeyi yönetmediğini, ekonominin kötüye gittiğini, esnafın zor durumda olduğunu söylediklerini anımsatarak, uzun süredir siyasi iradenin yeniden sağlanabilmesi için çalıştıklarını söyledi. Yorgancıoğlu, bu amaçla CTP, TDP ve DP ile 8 UBP milletvekilinin önerge hazırlayıp sunduğunu söyledi.
Yorgancıoğlu, ortak yol bulunabilirse, iki tarihin yeniden erken seçim tarihini görüşeceği bir komite oluşturulmasına olumlu oy vereceklerini söyledi.

Küçük: Önerinin içeriğine katılmıyoruz

Başbakan İrsen Küçük ise yaptığı konuşmada, öneriye ve içeriğine katılmadıklarını söyledi. Ekonominin iyiye gittiğini, milli gelirin arttığını belirten Küçük, eğitimde de üniversite öğrencilerinin sayısının arttığını kaydetti.

Küçük, önergenin içeriğine katılmasalar da yeni bir tarih belirlenmesi konusunun oluşturulacak komitede görüşülmesine onay vereceklerini açıkladı.Konuşmaların ardından tezkere oybirliğiyle onaylandı.

Daha sonra çek kullanımının kolaylaştırılması ve günümüz koşullarına ve AB’ye uygun olarak çek yasağına girenlerin ceza davası kapsamı dışında, hukuk davası kapsamında değerlendirilmesini içeren Poliçeler (Değişiklik) Yasa Önerisi de mecliste oybirliğiyle onaylandı.

Ancak bu yasa görüşülürken meclise bomba ihbarı yapıldı. Yapılan bomba ihbarına rağmen yasa önerisinin görüşülmesine devam edildi. Polis, meclis binalarında köpeklerle bomba araması yaptı.
Öte yandan meclis bugün Kıbrıs konusunda olağanüstü toplanacak.

Kaynak:Kıbrıs Gazetesi

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.