1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 3-5 AY İÇERİSİNDE !
3-5 AY İÇERİSİNDE !

3-5 AY İÇERİSİNDE !

Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan çok önemli açıklamalar;

A+A-

EROĞLU: “3-5 AY İÇERİSİNDE MÜZAKERELERDEN MÜSBET BİR SONUÇ ALMAYI BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerden 3-5 ay içerisinde müsbet bir sonuç almayı beklediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Estonya Tartu Üniversitesi’nden KKTC’ye gelen bir grup Uluslararası İlişkiler öğrencisini kabul ederek, Kıbrıs sorunun dünü ve bugünüyle ilgili bilgi verdi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da hazır bulundu.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Kıbrıs konusunda Güney Kıbrıs ile yürütülen müzakerelerde Rum Yönetimi’nden 7 Başkan ve KKTC’den 3 Cumhurbaşkanının görev aldığını ancak sonuca ulaşılamadığını, müzakerelerin halen devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’e seçimi kazanmasından 2 gün sonra görüşmelere başlama teklifinde bulunmasına rağmen, ancak bir yıl sonra görüşebildiklerini anlattı.

Eroğlu, “Ortak bir devlet kurulması için müzakereler devam ediyor. Bu müzakerelerin çok uzun süreceğini düşünmüyoruz. Halkımız müzakereleri izlemekten yorulmuştur, onun için 3-5 ay içerisinde müsbet bir sonuç almayı bekliyoruz” dedi.

Müzakerelerin 6 başlık altında yürütüldüğünü belirten Eroğlu, Güvenlik ve Garantiler başlığının İç Güvenlik ve Dış Güvelik olmak üzere iki unsurunun bulunduğunu, kurucu devletlerin Polis konusunu içeren İç Güvelik unsurunda eski Kıbrıs Rum Lider Hristofyasla mutabakata vardıklarını, Dış güvenliğin ise diğer 5 başlıkta antlaşmaya vardıktan sonra Garantör Ülkeler Yunanistan, Türkiye ve İngiltere ile birlikte ele alınacağını kaydetti.

Eroğlu, “Bu kısmı da üç garantör ülkenin bir araya gelmesiyle tartışmayı prensip olarak ortaya koyduk Bu konuda da şöyle bir mutabakatımız var: Diğer beş başlıkta antlaştıktan sonra üç garantör ülkenin katılımıyla görüşülecek” dedi.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Rum kesimini üye yaparak büyük bir hata işlediğini kaydeden Eroğlu, bu kararın Kıbrıslı Rumların uzlaşmazlığını arttırdığını söyledi.

Bir antlaşmanın Kıbrıs Rum kesimi açısından herhangi bir kayıp olmayacağını belirten Eroğlu ancak Avrupa Birliği’ne doğrudan ticaret yapamayan ve AB ülkelerine girecek olan ürünlere ek vergi uygulanmasından dolayı rekabet gücünü kaybeden Kıbrıs Türk tarafı için ambargoların kalkması anlamına geldiğini ifade etti.

AB’NİN YENİ GİRİŞİMİ

Avrupa Birliği’nin 2004’de Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kısmen kaldırılması için hazırlatılan ancak hayata geçirilmeyen Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda yapılan yeni girişimlere de işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Avrupa Birliği içerisinde bazı grupların önerisi var, Rum tarafı bunu engellemek için faaliyete geçmiştir” dedi.

1968’DE BAŞLAYAN MÜZAKERELER

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için 1968’den beri müzakerelerin sürdüğünü vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin 1968 ile 1973 arası yapılan görüşmelerde antlaşmaya vardığını ancak bunun Makariaos tarafından ret edildiğini kaydetti.

Eroğlu, 1977’de Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların 1974’ten sonra ilk kez bir masada buluştuğunu, bu görüşmelerde Denktaş ve Makarios arasında imzalanan 4 maddelik antlaşma ile 1979’da Denktaş ile Kiprianu arasında imzalanan 10 maddelik antlaşmanın ise uygulamaya konmadığını ifade etti.

1986’da dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Perez de Cuellar’ın adı verilen antlaşmanın da Rum tarafınca ret edildiğini belirten Eroğlu, Gali Fikirler Dizisi ve Annan Planı’nın da Rumlar tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Eroğlu Kıbrıslı Rumların uluslararası toplumu Kıbrıs sorununun 1974’te başladığına ikna etmeye çalıştığını ancak bunun gerçek olmadığını belirten Eroğlu, Kıbrıs sorunun Kıbrıslı Türklerin 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoru ile dışlanması ile başladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’nin 1974’te Kıbrıs’a müdahale etmeden önce Garanti ve İttifak Antlaşması’nda Garantör ülke olan İngiltere’ye de Kıbrıs’a ortak müdahalede bulunma teklifi götürdüğünü ancak müspet cevap alamadığı için tek taraflı müdahalede bulunduğunu anlattı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.