1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. 3 BACAKTAN OLUŞUYOR!
3 BACAKTAN OLUŞUYOR!

3 BACAKTAN OLUŞUYOR!

3 BACAKTAN OLUŞUYOR!

A+A-

1 AY BOYUNCA 3 BACAKTAN OLUŞAN, EĞİTİCİ, KORUYUCU VE TEDAVİ EDİCİ BİR DİZİ AKTİVİTE HAYATA GEÇİRİLECEK

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle  “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” dolayısıyla 1 ay süresince 3 bacaktan oluşan, eğitici, koruyucu ve tedavi edici bir dizi aktiviteyi hayata geçireceklerini duyurdu. 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” vesilesiyle yayımladığı mesajda  2004 yılından bu yana tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Ekim ayının meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak değerlendirildiğine ve çeşitli etkinliklerin hayata geçirildiğine dikkat çekti.

Sağlık merkezi olan tüm yerleşim yerlerinde eğitimler gerçekleştirileceğini ifade eden Gülle, bu bağlamda, Sağlık Bakanlığın 3 aşamalı bir çalışmayı bayramdan sonra, 13 Ekim 2014 Pazartesi gününden itibaren, bir ay süreyle hayata geçireceğini belirtti.

Bakan Gülle, söz konusu çalışmalarının bir bacağını, sağlık merkezi olan tüm yerleşim yerlerinde, yerel yönetimlerin de katkılarıyla halkın bilinçlendirilmesine yönelik eğitimlerin oluşturacağını söyledi.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi meme kanserinin de erken teşhisinin çok önemli olduğunu belirten Gülle, sağlık merkezi olan tüm yerleşim yerlerinde halkın meme kanserine karşı bilinçlendirilmesine yönelik verilecek eğitimlerin yanında, meme kanseri farkındalığının sağlanması amacıyla Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne  Devlet Hastanelerinde haftada bir gün meme polikliniği yapılarak muayenelerin halka ücretsiz bir şekilde sağlanmasının, etkinliklerin bir başka bacağını oluşturacağını kaydetti.

Bakan Gülle yurttaşların,  ilgili hastanelerin randevu birimlerine müracaat ederek, meme poliklinik muayenesi için randevu alıp işlemlerini gerçekleştirebileceklerini de ifade etti.

Bakan Gülle, 13 Ekim  Pazartesi günü başlayıp, 14 Kasım Cuma gününe kadar bir ay boyunca devam edecek etkinliklerin üçüncü bacağını, ücretsiz meme kanseri taranmalarının oluşturacağını  da belirtti.

Sağlık Bakanı Gülle bu bağlamada, 35 yaş üzeri bireylerin ve bugüne kadar hiç mamografi tetkiki yaptırmayan kişilere, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Erken Tanı Merkezi, Mağusa Devlet Hastanesi ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde ücretsiz taramaların yapılacağını da kaydetti.

RİSK GRUBUNDA BULUNAN BİREYLER MUTLAKA TARAMALARA KATILMALI

“Kadınlar kadar sık olmasa da meme kanserinin erkeklerde de görülebildiğine işaret ederek, aile öyküsünde meme kanseri bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskleri 2-3 kat arttığından risk grubunda sayılmaktadırlar” diyen Gülle, yurttaşları erken tanı konması amacıyla ücretsiz yapılacak kampanyaya katılmalarını istedi.

RİSK FAKTÖRLERİ

Meme kanseri açısından risk faktörleri hakkında da bilgi veren Bakan Gülle, ailede meme kanseri öyküsünün olması, erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme ve obezitenin ciddi risk unsurları olduğunu dile getirdi. 

MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI AÇISINDAN İKİNCİ SIRADA

Dünyada , akciğer kanserinden sonra en çok tanı konulan kanser türünün yüzde 9,7’lik oranla meme kanseri olduğunu söyleyen Bakan Gülle, ülkemizde de meme kanserinin, cilt kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğuna dikkat çekti.

Dünyada, farklı ülkelerde ve KKTC’de kansere yakalanma oranlarına da değinen Bakan Gülle, kansere yakalanma oranlarının; Türkiye’de yüz binde 201 kişi, Avrupa Birliği’nde yüz binde 278 kişi, ABD'de yüz binde 322, Güney Kıbrıs'ta yüz binde 178 ve KKTC’de de yüz binde 170 ila 200 kişi arasında olduğunu belirtti.

“ÜLKEDE KANSER ORANI BİR DÜNYA REKORU DEĞİL”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, KKTC’de kanser oranının dünya rekoru olduğu yönünde çok yanlış bir algının oluştuğuna dikkat çekerek, “KKTC’deki bu sayı Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin gerisinde bir sayıdır. Ancak kanser hastalığını ülkemizdeki 2 büyük hastalık grubundan biri olarak görüyor ve gerekli planlamaları yapıyoruz. Amacımız gerçek veriler üzerinden giderek, cesaretle kanserle yüzleşmek ve tamamen ortadan kaldırılamaz bu hastalığı ve getirdiği yıkımı kontrol ederek en aza indirmektir” ifadelerini kullandı.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.