1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 3 BİN TL İLE MASAYA OTURACAĞIZ
3 BİN TL İLE MASAYA OTURACAĞIZ

3 BİN TL İLE MASAYA OTURACAĞIZ

Yılın ilk asgari ücretin belirlemesiyle...

A+A-

Hür-İş Başkanı Latifoğlu:

"Devlet Planlama örgütü'nün 'geçim indeksi' rakamını açıklaması gerekiyor. Yeni asgari ücret bu rakama göre 3 bin TL olması gerekir. 2015 Ağustos'ta 1830 TL ile masaya gitmiştik ancak 1730 TL'de karar kılınmıştı. Bu yıl 2 bin TL'nin üzerinde bir rakam olması gerekir"

DEV-İŞ'e bağlı Devrimci Genel İş Sendikası Başkanı Naşit:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugüne kadar ücreti belirlemeliydi, dolayısıyla bir an evvel masaya oturulmalı. Dört kişilik bir ailenin masraflarına bakıldığı zaman yeni asgari ücret 3 bin TL civarında olmalıdır"

işverenler Sendikası adına Aroğlu: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından henüz bir çağrı yok. Gerekli değerlendirmeleri masada yapacağız.. Şu anda gündemimizde olan bir şey yok"

Yılın ilk yeni asgari ücretinin belirlenmesiyle ilgili Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz toplanmadı. Asgari ücretin belirlenmesi için hükümet kanadından henüz bir adım atılmazken, 'toplantı tarihini bekleyen ilgili sendikalar, bir kez daha komisyonu toplantıya çağırdı.

Komisyonda yetkili sendika olan Hür-İş, İç işleri ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dün sabah çağrıda bulundu. Yeni asgari ücretin Hayat Pahalılığı oranını dikkate alınarak 3 bin iki TL olması gerektiğini vurgulayan Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, komisyon masasına bu rakamla oturacaklarını açıkladı.

Yeni asgari ücretin bugünlerde belirlenmiş olması gerektiğini dolayısıyla biran evvel komisyonun masaya oturmasına dikkat çeken DEV-Işte bağlı Devrimci Genel-İş Sendikası Başkanı Ömer Naşit ise yeni asgari ücretin 3 bin TL dolaylarında olması gerektiğine vurgu yaptı.

Kıbns Türk işverenler Sendikası adına Mustafa Aroğlu ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından henüz bir çağrı yapılmadığını, çağrı yapildıktan sonra asgari ile retle ilgili değerlendirmenin masada yapılacağını dile getirdi. "Şuanda gündemimizde olan bir şey yok" diyen Aroğlu, asgari ücretin belirlenmesinin hangi yasaya ve duruma göre belirlenerek ortaya konulacağını ifade etti.

Mevcut asgari ücret 1730 TL

Hatırlanacağı üzere Asgari Ücret 18 Ağustos 2015 tarihinde brüt olarak saatlik 10 TL, günlük 80 TL, haftalık 400 TL, aylık 1730 TL olarak belirlenmişti. 1 Eylül 2015'ten itibaren geçerli olan asgari ücret, işçi tarafı temsilcilerinin 5 ret oyuna karşılık, 5 devlet ve 5 işveren temsilcisinin 10 kabul oyuyla kabul edilmişti. Ardından çok tartışılan asgari ücret üzerine Başbakan Ömer Kalyoncu, "Geçen yıl tarafların üçü de farklı pozisyonlardaydı. Zorlayarak bir noktaya gelindi ve geç çıkan bir karar oldu" diyerek asgari ücrette esas sorunun hayat pahalılığı ve bunun yansıtılması meselesi olduğunu belirtmişti.

Gözler bakanlıkta:

Geçen yıl işçi temsilcilerini memnun etmeyen asgari ücret ile ilgili gözler bakanlığa çevrildi. Yılın ilk asgari ücretini belirlemek üzere işçi temsilcileri Çalışma Bakanlığinın çağrısını beklemeden, komisyonun toplanmasını talep etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı Ismet Lisaniler, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'nın komisyonun toplanması için henüz karar üretmediğini ve herhangi bir tarih belirlemediğini aktardı. Latifoğlu: " Özelde çalışanların her gün lokmalan azalıyor" Komisyonun toplanması için 15 günlük yasal süreç olduğunu söyleyen Hür-Iş Başkanı Yakup Latifoğlu, bu süre içerisinde Devlet Planlama Örgütü'nün 'geçim indeksi rakamını açıklaması ve bunun üzerinden asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. DPÖ'nün geçim indeksi rakamının 3 bin TL civarında olacağına değinen Latifoğlu, bu rakam üzerinden masaya oturulması gerektiğine değindi. Özel sektörde çalışanların her gün lokmalarının azaldığına değinen Yakup Latifoğlu, Hükümetin kamunun maliyesinin denkleştirmesini düşünürken özelde çalışan yurttaşı da düşünmesi gerektiğini kaydetti.

Naşit:"Asgari ücretle ilgili bilimsel çalışmalar başlatılacak"

Komisyonun derhal masaya oturmasına dikkat çeken DEV-İS'e bağlı Devrimci Genel-İş Sendikası Başkanı Ömer Naşit, bugüne kadar olan komisyon toplantılarında "tüccar pazarlığı" izlendiğini belirterek, "üstelikte masada herhangi bir asgari ücretlinin söz hakkı olmadan yıllardır yapılan uygulama halen devam etmektedir. Masanın yapısı değişmelidir. Masada asgari ücretli kesiminde yer alması gerekmektedir" dedi. Naşit, Devrimci Genel-İş'in bundan sonraki süreçte bilimsel çalışma adına gerekli hazırlıklara başlayarak sendika önerilerinin düzenli bir şekilde kamuoyuna duyurulacağına ve ülkede yaşanabilir bir ücretin ne olması gerektiği ile ilgili çalışmalar başlatılacağına dikkat çekti.

Aroğlu: "Şu anda gündemimizde olan bir sey yok"

İşverenler Sendikası adına Mustafa Aroğlu ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından henüz bir çağrı yapılmadığını, çağrı yapıldıktan sonra asgari ücretle ilgili değerlendirmenin masada yapılacağını dile getirdi. "Şu anda gündemimizde olan bir şey yok" diyen Aroğlu asgari ücretin belirlenmesinin hangi yasaya ve duruma göre belirlenerek ortaya konulacağını ifade etti. Sendikaların asgari ücret 3 bin TL olmalı' görüşünü de değerlendiren Aroğlu, İsteyen istediğini söyleyebilir, bir sıkıntı yok. Değerlendirmeleri masada yapacağız" dedi.

Yenidüzen

 

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.