1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 3 FARKLI SENARYO!
3 FARKLI SENARYO!

3 FARKLI SENARYO!

HDP barajı aştı, Türkiye’de tek parti iktidarı sona erdi, halk Başkanlık sistemine geçiş için AK Parti’ye onay vermedi.

A+A-
Türkiye’de uzun bir süredir sonucu merakla beklenen Milletvekilliği Genel Seçimleri dün yapıldı.
Genel Seçim sonuçlarına göre AK Parti birinci olmasına rağmen tek başına iktidar olacak sayıyı bulamadı. Seçim sonuçlarından çıkan diğer önemli sonuç ise HDP'nin barajı geçmiş olması. CHP ise seçim sonuçlarına göre istediğini alamamış gibi gözüküyor. 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’nde resmi olmayan sonuçlara göre oy dağılımı ve milletvekili sayısı belli oldu. Türkiye genelinde sandıkların yüzde 100’ü açılırken 2011 seçimlerinde yüzde 49.95 oy alan AK Parti, bu seçimde yüzde 40,7 oy alarak mecliste 258 sandalyenin sahibi oldu. 
AK Parti’yi yüzde 25.1’lik oy oranıyla CHP izlerken 132 vekili Meclise girmeye hak kazandı. MHP 16,4’lük oy dilimiyle 81 milletvekiliyle Meclise gidecek. Seçime ilk kez parti olarak giren HDP ise barajı aşarak yüzde 12,9 oy aldı. Bu sonuçlarla HDP 79 milletvekilini meclise sokacak.  Açılan sandıklar ve oy dağılımına göre seçime bağımsız olarak giren hiçbir aday meclise gidemiyor.

 

CHP ve HDP’den AK Parti’ye ret…
Bu sonuçlara göre Türkiye’de tek parti iktidarı sona erdi, halk Başkanlık sistemine geçiş için 
AK Parti’ye onay vermedi. Önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ya koalisyon hükümeti yönetecek ya da olası bir erken seçim gündeme gelecek. Ankara’daki siyasi kulisler seçim sonuçlarına göre 3 farklı senaryonun gündeme geldiğini belirtiyor. Buna göre; Ak Parti MHP koalisyonu birinci seçenek. İkinci seçenek ise CHP-MHP ve HDP koalisyonu. HDP ve CHP’nin AK Parti ile koalisyon kurmayacağını açıklaması nedeni ile üçüncü seçenek olarak 45 günlük hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması durumunda erken seçim ihtimali üzerinde duruluyor.

 

Başkanlık sistemi rafa kalktı
Seçimin kesin olmayan sonuçları; seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündemde öne geçirilen başkanlık sistemi tartışmalarının da kaderini etkileyecek siyasi bir tabloyu ortaya çıkardı.
Ak Parti, Anayasa değişikliği yaparak başkanlık sistemine geçilmesi için referandum şartıyla gerekli olan 330 milletvekili sayısının oldukça gerisinde kaldı. Buna göre hiçbir parti tek başına anayasa değişikliğini referanduma götürecek 330 vekiline sahip değil.

Başkanlık sistemine geçişi sağlayacak anayasa değişikliği için en az 330 milletvekilinin oyu gerekiyor. 330 milletvekilinin oyu ile yapılan anayasa değişikliği referanduma götürülüyor. Meclis'te doğrudan anayasa değişikliği yapılabilmesi için ise 367 milletvekilinin oyu gerekiyor.

 

Davutoğlu, AK Parti’nin girdiği 11 seçimden zaferle çıkarak bir tarih yazdığını ifade etti

 

“Milletle yürüyoruz”

 

Seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra Başbakan Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması yaptı. AK Parti’nin girdiği 11 seçimden zaferle çıkarak bir tarih yazdığını ifade eden Davutoğlu, “Milletimizin kararı en üst karardır en nihai karardır. Bu karara saygı tüm partiler için bir zarurettir. Ve o kararın gereği her şartta yerine getirilecektir. Kimsenin bundan şüphesi olmasın.
Biz milletle geldik milletle yürüyoruz. Arkasında millet olanlar eğilmez” dedi.
Davutoğlu’nun konuşmadan satırbaşları şu şekilde;
Türkiye'nin 81 vilayetini dolaşmış olarak geliyorum. Selam olsun ülkemizin her köşesine
Bu balkonu bir demokrasi makamı yapan Cumhurbaşkanımıza da selam olsun. 
En büyük teşekkür aziz milletimizedir. Oy kullanan her vatandaşıma teşekkür ediyorum.
Partimizi kapatmaya çalıştılar ama biz he milli irade dedik milli irade demeye devam edeceğiz.
10 seçimi birincilikle geçirdik. 11. seçimin birincisi de çok şükür birincisi AK Parti'dir. Bugün AK Parti bir kez daha destan yazmıştır. Coşkulu mitingler için büyük mesajlar için teşekkür ediyorum.
Hep beraber kutlu bir an bile sekteye uğramadan devam edecek inşallah.

 

AK Parti bu seçimin galibidir
Aziz dava arkadaşlarım gelelim temel mesajlara her şeyden önce şunu bilmemiz gerekir ki AK Parti bu seçimin galibidir. AK Parti 76 ilde vekil çıkardı 6 bölgede birinci olan parti AK Partidir. 
Üçüncü parti 32 ilde çıkaramıyor. Büyük zafer kazandığını iddia eden dördüncü parti 52 ilde vekil çıkaramıyor. Bu seçimler göstermiştir ki AK Parti bu seçimlerin omurgasıdır. 
Aziz dava arkadaşlarım bundan sonra da vatanın doğusu ve batısını birleştirmeye devam edeceğiz. İşte davamızın amacı budur.

 

“Her türlü tedbiri alacağız…”
AK Parti olarak bu milletin huzuru için nöbette olduk nöbette olmaya devam edeceğiz. Milletimiz rahat olmalıdır. Bu milletin geleceğinin teminatı AK Partidir. Bu neticeden hareketle kriz senoryaları üzerine yatmaya kalkarsa AK Parti kadroları dimdik ayakta duracaktır. 
Ekonomimizin ve kardeşliğimizin sekteye uğramaması için her türlü tedbiri olacağız.
Biz kendi değerlendirmemizi yapacağız ancak şu da bilinsin ki milletimizin huzur için atılması gereken adımları atacağız. Çünkü milletin omurgası AK Parti görev başındadır görev başında olacaktır.”






 

Haluk Koç, “Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP hükümeti kurabilecek en önemli aktör haline gelmiştir" dedi

 

“AKP iktidarı sona ermiştir”

 

CHP Sözcüsü Haluk Koç, 2015 Genel Seçim'leriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Koalisyon sinyali veren Koç, "AKP iktidarı sona ermiştir. Bekleme odasına alınan parlamenter demokrasi kazanmıştır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP hükümeti kurabilecek en önemli aktör haline gelmiştir" dedi.

 

“Seçimi kaybeden Erdoğan’dır”
İşte Koç'un açıklamalarından satır başları:
Yorgun bir gün. Demokrasi yolunda yorucu bir gün. Genel başkanımız merkezimize geldi. İlk kez 13 yıldır gittikçe baskıcı yönetim anlayışına dönüşen iktidar bugün sandık başında düşürülmüştür. Rejim ipoteği bu gece millet tarafından kaldırılmıştır. Sivil darbe önlenmiştir. Bu büyük bir demokrasi  zaferidir, milletin zaferidir.
 Bu seçimlerin asıl galibi demokrasidir, Türkiye’dir. Bu seçimin asıl kaybedeni Sayın Erdoğan’dır. Türkiye kazanmıştır. İktidardan millet tarafından düşürülmüştür. Erdoğan kaybetmiştir diyorum, bunun gerekçesi var. Anayasayı ayaklar altına alarak, iktidar partisinin eş başkanı gibi tüm devletin imkanlarını kullanarak seçim kampanyasını milletin gözüne baka baka sürdürmüştür. Sayın Erdoğan şu an siyasetten sorgulanan bir boşluktadır. Oy yüzdeleri tarafından değerlendirelemeyecek kaDar önemli bir seçimdir.
 
“AKP ile bir araya gelme ihtimalimiz yoktur…”
AKP iktidarı sona ermiştir. Bekleme odasına alınan parlamenter demokrasi kazanmıştır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP hükümeti kurabilecek en önemli aktör haline gelmiştir. CHP demokrasimiz için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Tüm yurttaşlarımıza ve milletimize teşekkür ediyoruz. 

'AK Parti ile koalisyon yapılacak mı?' sorusuna "Bir araya gelmeyeceğimiz ifade edilmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu ifade etmiştir, AKP ile bir araya gelme ihtimalimiz yoktur." diyen Koç, 'Kılıçdaroğlu istifa edecek mi? Oy oranınızı değerlendirir misiniz?' sorularına da "Bu sonuçlara göre istifa etmesi gerekenler kendilerini balkon konuşması için hazırlayan ancak camdan bile konuşamayacak olanlardır. Artık arkasında kendisine parmak kaldıracak bir çoğunluk yoktur." sözlerini kaydetti.

 

MHP lideri koalisyon senaryolarına 'hayır' dedi, gerekirse 'erken seçim' mesajı verdi

 

Bahçeli sert çıktı

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli seçim sonuçları sonrası açıklama yaptı. MHP lideri koalisyon senaryolarına 'hayır' dedi, gerekirse 'erken seçim' mesajı verdi Bahçeli, "AKP-CHP-HDP'yi esas alacaksanız, 469 geniş tabanlı bir koalisyon olur. Böyle bir yapılanma içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi şerefi ve haysiyeti ile çok güzel bir ana muhalefet görevini de üstlenmeye hazırdır. Bunların hiçbirisinden sonuç alınamıyorsa. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olur" diye konuştu.

 

“Erdoğan istifayı düşünmeli”
Bahçeli'nin açıklamalarından satırbaşları;
 Milli iradenin tercihine saygı duyuyoruz. Vahşice uygulanan aldatma ve karatmalara karşı yeni bir tablo belirmiştir. Herkes, bu yeni tabloyu dürüstçe okumalıdır."
Hiçbir parti tek başına iktidar kuracak çoğunluğu sağlayamadı.
Erdoğan görevine devam edecekse ya anayasal sınırlarda kalmalı ya da istifayı düşünmelidir. İnanıyorum ki Başbakan Davutoğlu kendisini gözen geçirecektir.
Maalesef demokrasi yayından çıkmıştır. Müfterilerin yoğun gayretine rağmen gücümüze güç eklenmiştir. Türkiye'yi kimseye teslim etmeyecek milliyetçi irade Meclis'te etkin bir şekilde temsil edilecektir.
 Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.
 
Daha seçim sonuçları henüz netleşmeden koalisyonlar üzerinden bir tartışma başlatmak istemişlerdir. Türkiye'yi iktidarsız bırakmamak için geçmişte kazanılan tecrübeler vardır.
 Davutoğlu nasıl bir hükümet kurulmasına dair çalışmaları başlatması lazım. Bir defa tek başına siyasi iktidar oluşmamış ise. Ülkeyi istikrarsızlığa sevk etmemek için. Önce uyumlu bir koalisyon olması lazım.
 
“AK Parti ve HDP arasındaki işbirliği…”
AK Parti ve HDP arasındaki örtülü iş birliğini gizlemek erkene seçime sevk etmek siyasi ahlaksızlıktır.
 Çözüm süreci ile ilgilenen AKP-CHP-HDP'yi de bir araya getirebilirsiniz. AKP+HDP koalisyonu 337 milletvekiline dayalı güven oyu alabilecek bir koalisyon modelidir.
 AKP-CHP-HDP'yi esas alacaksanız, 469 geniş tabanlı bir koalisyon olur. Böyle bir yapılanma içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi şerefi ve haysiyeti ile çok güzel bir ana muhalefet görevini de üstlenmeye hazırdır.
 Bunların hiçbirisinden sonuç alınamıyorsa. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olur.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.