1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 3 MAYIS DÜNYA BASIN GÜNÜ
3 MAYIS DÜNYA BASIN GÜNÜ

3 MAYIS DÜNYA BASIN GÜNÜ

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin (KTGB) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında düzenlediği “Medya Başarı Ödülleri Yarışması”nda ödül alan gazetecilere ödülleri dün gece düzenlenen törenle verildi.

A+A-

KTGB’NİN DÜZENLEDİĞİ ‘MEDYA BAŞARI ÖDÜLLERİ YARIŞMASI’NDA ÖDÜL ALAN GAZETECİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

EROĞLU: “GÜÇLÜ BİR MEDYA VE ÇALIŞANLARIN GEÇİNEBİLECEĞİ BİR KAZANCA SAHİP OLMALARINI ARZULUYORUZ”

SİBER: “DOĞRU HABERE ANCAK ÖZGÜR BASINLA ULAŞILABİLİR”

YORGANCIOĞLU: “HÜKÜMET, ÜZERİNE DÜŞEN YASAL GEREKLİLİKLERİ YERİNE GETİRMEKTE”

GÜVEN: “ÖZGÜR BİR BASIN İÇİN ÖNCE GAZETECİ, BASIN MENSUBU VE MEDYA ÖZGÜR OLMALI. GELECEK GARANTİSİ ALTINDA GÖREV YAPMALI

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin (KTGB) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında düzenlediği “Medya Başarı Ödülleri Yarışması”nda ödül alan gazetecilere ödülleri dün gece düzenlenen törenle verildi.

KTGB Lokali’nde gerçekleşen tören ve resepsiyona Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, bazı üst düzey yetkili, belediye başkanı ve basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle basın mensupları katıldı.

KTGB Başkanı Hüseyin Güven’in konuşmasıyla başlayan törende Cumhurbaşkanı Eroğlu, 2’inci Cumhurbaşkanı Talat, Meclis Başkanı Siber, Başbakan Yorgancıoğlu ve TDP Genel Sekreteri Özyiğit birer konuşma yaptı.

EROĞLU: “KİŞİ VE KURUMLARIN HAK VE HAYSİYETLERİNE SAYGILI OLMALI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da konuşmasında tüm gazetecilerin Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayarak, böylesi bir günde gazeteci ve basın mensuplarıyla birlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Ülkede ekonomik açıdan güçlü bir medya ve basın yanında çalışanların da hayat garantisi ve ailelerini geçindirebilecek bir kazanca sahip olmalarını arzuladığı ifade eden Eroğlu, bu mesleği ifa edenlerin gerçek kişi ve kurumların hak ve haysiyetlerine saygılı olmalarını istedi.

SİBER: “DOĞRU HABERE ANCAK ÖZGÜR BASINLA ULAŞILABİLİR”

Meclis Başkanı Sibel Siber de konuşmasında, doğru habere ulaşmanın en önemli insan haklarından bir tanesi olduğunu ifade ederek, doğru habere ulaşabilmenin ancak özgür bir basın yoluyla olabileceğini söyledi.

Tüm basın mensuplarının özgür bir ortamda, demokratik ve etik  değerlere bağlı çalışmasını arzuladığını kaydeden Siber, buna bağlı kalındığı sürece toplum ve basına katkı yapılacağına işaret etti.

YORGANCIOĞLU: “YASAL GEREKLİLİKLERİ YERİNE GETİRMEKTEYİZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, gazeteciliğin, hayatın her alanıyla ilgili, zor bir meslek olduğunu belirterek, ekonomi, siyaset, spor ve günlük yaşamda yaşanılanların tümünün bu alan içine girdiğini söyledi.

Sektör çalışanlarının içinde bulunduğu çalışma ortamının istenilen koşullarda olmamakla birlikte dünden daha iyi bir konumda olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, bugünkü noktaya gelinebilmesinde büyük bedeller ödendiğinin bilinen bir gerçek olduğunu ifade etti.

Başbakan Yorgancıoğlu, demokrasinin kurumsallaşması ve barışa ulaşılması yönünde görev yaparak, evine ekmek götürmeye çalışan insanların zor koşullarda geçinmekte olduklarını kaydetti. Arzulanan noktalara ulaşılmasında hükümetin üzerine düşen yasal gereklilikleri yerine getirmekte olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, her zaman yanlarında oldukları  gazetecilerden verilen mücadeleye devam etmelerini istedi.

TALAT: “ŞİDDET, TOPLUMSAL EŞİTLİĞİ ÖNE ÇIKARACAK ŞEKİLDE VERİLMELİ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün, Kıbrıs sorunun yaşandığı, iki toplumun uzun yıllar birbiriyle çatıştığı ve şu an ne savaş, ne de barış ortamının yaşandığı koşullarda Kıbrıs Türk basını açısından son derece önemli ve hassas durum içerdiğini  söyledi.

Görüş ve düşüncelerini ortaya koymak ve topluma yön vermek isteyen siyasi parti, sivil toplum örgütü ve bireylerin düşüncelerini ifade edebilecekleri medyaya ihtiyaç duyduklarını belirten Talat, bazı özel koşullarda ise bunu özgür şekilde dile getirmenin mümkün olamayabileceğine savundu.

Bu konunun iyi anlaşılması gerektiğine işaret eden Talat, herşeye rağmen, özgürlük, barış ve demokrasi yönünde mücadele eden medya ve insanların, tatmin edici olmasa da özgür basın konusunda ülkeyi bu noktaya taşıyabildiklerini vurguladı.

Ülkede toplumsal barışı sarsan bir çok sorunlu konu bulunduğunu ve şiddetin bunlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Mehmet Ali Talat, toplum içinde var olan şiddetin, medyada, eşitliği sağlayacak ve toplumsal eşitliği büyük ölçüde öne çıkaracak şekilde yer almasının büyük bir ihtiyaç olduğuna işaret etti.

ÖZYİĞİT: “BASININ NE DERECE ÖZGÜR OLDUĞUNUN KONUŞULMASI GEREKİYOR”

TDP Başkanı Cemal Özyiğit ise kalemleriyle ülke demokrasisi, dünya barışına katkı koyan basın emekçilerinin Dünya Basın Özgürlüğü gününü kutladı.

Ülkede basının ne derece özgür veya birilerinin kontrolünde olduğunun üzerinde konuşulması gereken bir konu olduğunu ifade eden Özyiğit, medya, gazeteci ve basın mensuplarından “sahibinin sesi olmaları” değil de, ülke gerçeklerini “objektif” şekilde duyurmalarını istediklerini vurguladı.

GÜVEN: “ÖZGÜR BİR BASIN İÇİN ÖNCE GAZETECİ ÖZGÜR OLMALI”

KTGB Başkanı Hüseyin Güven de konuşmasında, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında tüm gazetecilerin basın özgürlüğü gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı ve ülke genelinde görev yapan gazetecilerin durumlarına değindi.

Basın özgürlüğü uğruna can veren Fazıl Önder, Ayhan Hikmet, Muzaffer Gürkan ve Kutlu Adalı’yı saygıyla andıklarını ifade eden Güven, katillerin hala bulunamamasının üzücü olduğunu ve bu konunun sürekli takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkedeki basın özgürlüğüne bakıldığında, gazetecilerin bugün ölüm ve tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu savunan Güven, ekonomik sıkıntı içinde bulunan bir çok basın yayın kuruluşunun yanı sıra düşük ücret, uzun saat ve sosyal haklardan mahrum şekilde çalışan gazeteciler  bulunduğuna dikkat çekti.

Güven, “Özgür bir basın için önce gazeteci, basın mensubu ve medya özgür olmalı. Gelecek garantisi altında görev yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Hüseyin Güven, hükümete, uzun yıllar özelde çalışıp emeklilik hakkı elde edemeyen gazetecilere, Türkiye’de olduğu gibi 5 yılda bir yıpranma payı tanınarak 20 yıl üzerinden emeklilik hakkı verilmesi çağrısında bulundu.

Güven, öz denetim mekanizması olarak ‘Medya Etik Kurulu’nu kurduklarını da belirtti.

ÖDÜL ALAN GAZETECİLER

Yurdakul Cafer, Perihan Aziz, Nezire Gürkan, İbrahim Özejder ve Efdal Keser’den oluşturulan jürinin değerlendirdiği Medya Başarı Ödülleri Yarışması’nda ödül alan gazeteciler ve kategoriler şöyle:

“Haber kategorisinde ödül alanlar: Ali Cansu (Kıbrıs): “Alo Demek Pahalı” ve “Ercan Kaynıyor” isimli haberleriyle; Mert Özdağ (Yenidüzen): Askerlik konusundaki yazı dizisiyle;

Gülten Özyakup Sezgin (Kıbrıs): Haber kategorisine girmemesine karşın biyografi çalışmasındaki başarısından dolayı jüri kararı ile ödüle layık görüldü.

Fotoğraf kategorisinde ödül alanlar: Uğur Kaptanoğlu (Kıbrıs): Doğanın gücünü görsel zenginlikle yakalayan kareleriyle; Özmen Yılancılar (Kıbrıs): Toplumda önemli gündem yaratan Ejder Aslanbaba’nın Meclis kürsüsünden rüşvet aldığını açıklarken çekilen haber fotoğraflarıyla.

Röportaj kategorisinde ödül alanlar: Osman Kalfaoğlu (Kıbrıs): Kıbrıs sorunu konusuyla ilgili yabancı misyonla röportajlarıyla; Simge Çerkezoğlu (Adres Kıbrıs Dergisi): Maden işçilerinin direniş öyküsüyle ilgili röportajıyla; Rahme Çiftçioğlu (Medya Dergisi): Akay Cemal ile yaptığı röportajla

TV-Radyo Haber/Program kategorisinde ödül alanlar: Mine Avkıran (Kıbrıs TV): “Narkotik Köpekler” isimli haberle; Gülsüm Sönmez (Kıbrıs TV): “Yağmuralan Köyü” isimli programla

Barış Gazeteciliği kategorisinde ödül alan: Serkan Soyalan (Adres Kıbrıs Dergisi): “Adamos" isimli röportajla;

Genç Yetenek kategorisinde ödül alanlar: İrfan Gündüzler (Haber Kıbrıs): “Cinsel Eğitimsizlik” ve “Seks Turizmi” başlıklı haberleriyle; Devrim Demir (Havadis): “Oğlumu Kurtarın” ve “Sonum Aşkım Gibi Olacak” başlıklı haberleriyle; Malhun Gazi (Havadis): “Akıncılar’ın Yol Çilesi” isimli haberle; Uğur Bayram (Genç TV): Girişkenliği nedeniyle jüri kararıyla ödüle layık görüldü.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.